Le Monde din 26 septembrie 1989 scria despre iniţiativa Consiliului Europei de a pune la punct un program de sprijinire alimentară a României şi de asistenţă a Guvernului maghiar, care se confrunta cu un aflux masiv de refugiaţi români.
"Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (care reuneşte 23 de ţări europene), în sesiune la Strasbourg, a invitat marţi, 26 septembrie, ţările membre să «aplice toate sancţiunile necesare» împotriva Guvernului român, din cauza «încălcării drepturilor omului». Parlamentarii au condamnat totodată modul de acţiune al poliţiei politice române, în special împotriva minorităţii maghiare şi ţigăneşti, şi şi-au reafirmat «opoziţia» cu privire la planul preşedintelui Ceauşescu de sistematizare a teritoriului.
Adunarea are în vedere, printre altele, punerea la punct a unui program de ajutor alimentar pentru populaţia României şi de asistenţă a Guvernului maghiar pentru primirea refugiaţilor români.
În cursul dezbaterilor, un parlamentar ungur (Ungaria, Polonia şi Iugoslavia au obţinut în mai, anul acesta, statutul de invitaţi speciali) a subliniat că problema minorităţilor nu este decât vârful aisbergului în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului în România şi în Bulgaria."
Adunarea parlamentară a cerut Bulgariei să "pună capăt politicii de asimilare forţată a musulmanilor, care este principala cauză a actualului exod", şi a cerut şi autorităţilor turce să evite "transmiterea de informaţii cu elemente de propagandă către minoritatea turcă din Bulgaria".
Potrivit raportului prezentat parlamentarilor, numărul imigranţilor musulmani sosiţi în Turcia de la începutul exodului, luna mai a acestui an, a depăşit 300.000. Textul adoptat marţi invită statele membre să promoveze începerea de negocieri între cele două ţări, Bulgaria şi Turcia.