x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Criticul lui Ceauşescu, redus la tăcere

Criticul lui Ceauşescu, redus la tăcere

18 Iul 2009   •   00:00

La 17 iulie 1989, Crocker Snow Jr, redactor-şef al The World Paper, pu­blicaţia internaţională la care colabora Silviu Brucan, scria despre situaţia acestuia, persecutat de Se­cu­ritate în urma semnării scri­sorii celor şase.



"Leonard Silk îl citează pe jurnalistul şi savantul român Silviu Brucan (articol din «Economic Scene», 30 iunie) ca fiind unul dintre puţinii care au prevăzut faptul că liderul Chinei, Deng Xiaoping, nu va tolera disidenţa politică ca pe un simplu reziduu al reformelor economice înrobitoare pe care le-a promovat.

Trebuie observat că nici propriul său lider politic, Nicolae Ceauşescu, nu îi tolerează pe disidenţii politici. Brucan a fost unul dintre cei şase membri de seamă ai Partidului Co­mu­nist care i-au solicitat lui Ceau­şescu, în luna martie, într-o scri­soa­re deschisă, să corecteze o parte din dezastruoasele măsuri politice şi sociale adoptate. De atunci, la fel ca şi ceilalţi semnatari - printre care fostul ministru de Externe, Corneliu Mănescu -, Brucan se află  în deten­ţie «incommunicado» la domiciliu.  

Brucan, distinsul nostru asociat editor pentru Europa de Est, a fost practic redus la tăcere. Departamentul de Stat şi alte surse indică faptul că domnul Brucan, fostul amba­sador al României în Statele Unite, delegat ONU şi vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Ştiinţelor Politice (IPSA), a fost ridicat de la do­miciliul său din Bucureşti şi mutat undeva în provincie, fără a avea acces la lumea de afară. Se pare că şi ceilalţi oponenţi ai lui Ceauşescu au suferit aceeaşi soartă.   

A fost plăcut să îl văd pe Silviu Bru­can citat în problema Chinei. Este însă trist să îl văd pe el şi pe co­legii săi privaţi de libertate din cauza exprimării unor opinii asupra si­tuaţiei din propria ţară. Intoleranţa politică, abuzul şi intimidarea nu sunt arme rezervate doar lui Deng Xiaoping."
Tot la 17 iulie, cotidianul El Pais scria despre arestarea şi persecutarea altor disidenţi români, încă din ianuarie 1989, şi încerca să mo­bil­izeze opinia publică interna­ţio­nală în scopul eliberării acestora.

"Mihai Creangă, 47 de ani, critic teatral la revista România Pitorească, a fost arestat în luna ianuarie, în Bucureşti, pentru că era suspectat ca fiind autorul manifestului «Răul puterii».

După cum se pare, manifestul făcea apel la rezistenţă paş­nică în faţa administraţiei preşe­dintelui Nicolae Ceauşescu şi acuza Guvernul de reprimarea drepturilor fundamentale ale omului, tolerarea corupţiei, înfometarea populaţiei şi întreţinerea cultului personalităţii lui Ceauşescu şi a soţiei sale.

Alte trei persoane au fost arestate: Petre Mihai Băcanu, redactor la ziarul România liberă, Anton Uncu, de asemenea ziarist, şi Alexandru Chivoiu, maistru tipograf.

Se pare că au fost conduşi la sediul poliţiei secrete din Bucureşti, unde au fost supuşi unor presiuni psihice şi fizice pentru a mărturisi. Li s-a refuzat dreptul la avocat şi vizitele din partea rudelor. De altfel, se crede că şi rudele lor au fost interogate, iar în locuinţe li s-au instalat instrumente de ascultare.

Vă rugăm să adresaţi scrisori preşedintelui Nicolae Ceauşescu, în care să cereţi eliberarea lui Creangă şi a celorlalţi deţinuţi, cu adresa Calea Victoriei numărul 49, Bucureşti, Repu­blica Socialistă România."

×
Subiecte în articol: ceausescu din presa internaţională