x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională De la exportul de copii la "Terorismul umanitar"

De la exportul de copii la "Terorismul umanitar"

24 Apr 2009   •   00:00

83 de copii români, adoptaţi – cu dosare în regulă – de tot atâtea familii franceze, au fost transformaţi de autorităţile RSR în ostatici.



Răscumpărarea? Presiunea pe care aceşti părinţi disperaţi, aflaţi la capătul periplului kafkian de spoliere şi incertitudini, ar putea-o exercita asupra autorităţilor franceze, "excesiv" de critice la adresa dictaturii din România. Şantajul sentimental a început la 1 dec. 1987, când părinţilor li s-a interzis să-şi mai vadă copiii, iar dosarele au fost blocate.

Adopţiunile, pentru autorităţile româneşti, nu se măsoară doar în devize ci şi în neutralizarea şi manipularea, cu efect imediat sau întârziat. "O presiune psihologică odioasă, dar eficace, scrie Radu Portocală în Le Point din 24 aprilie. Părinţii înnebuniţi se constituie într-un grup de presiune care va repercuta şantajul RSR la toate nivelele. Cei care vor să abordeze public subiectul sunt sfătuiţi să renunţe: în ianuarie 1989, redacţia Resistence (Antenne 2) a fost implorată să renunţe la emisiunea consacrată României, «spre binele mi­cuţilor». În august 1988, trei senatori din grupul de prietenie «Fran­ţa-România» au pledat dosarul adopţiunilor, la Bucureşti, adău­gând la argumente şi câteva fraze entuziaste, referitoare la «exemplarele» realizări ale regimului Ceau­şescu..."

Jocul Bucureştiului cu sentimentele şi ricoşeul lor, oricât ar fi el de dureros pentru cele 83 de familii franceze, se dovedeşte fără mare efect. Christian Giraud, unul dintre părinţi, a declarat că, la începutul lunii martie, Quai d'Orsay le-a promis abordarea problemei cu ocazia reuniunii la Paris a comisiei mixte franco-române. Reuniu­nea a fost însă suspendată de autorităţile franceze.

Câteva cifre: între 1982 şi 1987 au avut loc 500 de adopţiuni; cheltuielile alcătuirii unui dosar de adopţiune: 1.200-3.000 dolari avocatul român, alţi bani pentru diverşi misiţi, cheltuieli cu vizitele, mită, cadouri etc.
Lupta (Paris), nr. 119/1989
Arhiva Insitutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională