La 4 mai a avut loc deschiderea expoziţiei de fotografii "pro România", organizată de ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi ansamblurilor istorice).
Vernisajul a fost precedat de o conferinţă de presă, la care a vorbit prof. Roberto di Stefano, preşedintele ICOMOS, în prezenţa membrilor biroului de conducere a Consiliului, a unor personalităţi şi a cca 40 de ziarişti. În cuvântul său, prof. Di Stefano a explicat care sunt obiectivele Consiliului şi, referindu-se la situaţia din România, a evocat intervenţiile făcute de ICOMOS pe lângă autorităţile de la Bucureşti, dar şi pe lângă secretariatul general ONU şi pe lângă UNESCO.
Răspunsurile au fost doar "fraze inconsistente şi diplomatice" care resping îngrijorarea, asigurând că programul de "sistematizare" din România înseamnă "modernizare şi dezvoltare" a stratului...
Preşedintele ICOMOS însă defineşte altfel "sistematizarea", în comunicatul de presă: "este vorba despre distrugerea necugetată şi oarbă a unui patrimoniu unic, anihilarea memoriei poporului român care, dacă se va îndeplini, va aminti, la o altă scară, teribilele crime ce au zguduit Europa şi alte continente de-a lungul secolelor".
Expoziţia, deschisă la Paris până la sfârşitul lunii mai (*), va lua apoi calea altor capitale, unde ICOMOS are secţii constituite. Hărţi, panouri, fotografii, diapozitive încearcă să dea măsura valorii unui patrimoniu în curs de distrugere. Contrastul este cu atât mai mare cu cât pe ruinele lui se înalţă solemnitatea kitch a unei arhitecturi neomussoliniene.
Între 3 şi 5 mai 1989, Cornel şi Ştefan Crişan (Franţa) au făcut o vizită în Ungaria. Ea a fost precedată de o colectă, făcută în America de dl. Bomfa O. şi în Franţa, sub egida CMR, CNR şi a Misiunii Catolice Române din Paris. S-au strâns bani, din care o parte au servit pentru cumpărarea de lucruri de primă necesitate (alimente, produse de igienă) şi medicamente. Banii au fost distribuiţi la Budapesta, Debreţin şi, o parte, au fost trimişi la Seghedin.
Informaţiile obţinute de la Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi de la Geneva, completate cu ceea ce se poate şti din Franţa, au fost transmise refugiaţilor ca să ştie la ce pot nădăjdui, fiindcă toţi vor să emigreze în Occident.
Parohia Belvarosi, unde dnii Cornel şi Ştefan Crişan au lăsat cărţi de rugăciuni în limba română, îi ajută pe cei care sunt în mare nevoie. O comisie de instalare a lagărelor pentru refugiaţi este pe cale de a lua fiinţă, după care se poate prevedea posibilitatea de emigrare.
Cei care vor să-i ajute pe refugiaţii din Ungaria pot trimite contribuţia lor la adresa:
Mission Catolique Roumaine pour la Hongrie 38 rue Ribera 75016 Paris.
Lupta, nr. 122/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer
Citește pe Antena3.ro