x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Patrimonii culturale în pericol

Patrimonii culturale în pericol

22 Iun 2009   •   00:00

Asociaţia Action Roumanie Europe (ce îi are ca preşedinte de onoare pe senatorul Franck Sérusclat, preşe­dinte, Gilbert Estève, Consilier gene­ral al Alsaciei) "îşi propune să alerteze opinia publică de fiecare dată când comorile naţionale ale Europei sunt în pericol.



Genocidul cultural care are loc actualmente în România ne-a făcut să consacrăm prima noastră acţiune acestei ţări latine şi francofone, aflată la numai 2.000 km de frontierele Franţei".

Broşura editată de asociaţiei având pe copertă Biserica Albă Pos­tă­vari, frântă în două, pră­bu­şindu-se sub asaltul buldozerelor, exprimă oroare în cifre şi formulări sobre şi cere "alertarea tuturor mediilor europene - occidentale şi estice - astfel ca un număr cât mai mare de locuitori, de la Lisabona la Moscova, de la nord la sudul continentului nostru, în seara zilei de 21 iunie 1989, să aprindă o lumânare în semn de solidaritate cu poporul român."

La iniţiativa acestei asociaţii, Jacvques Lang, ministrul francez al Culturii, la conferinţa de presă de la 13 iunie, a cerut ca participanţii la Sărbătoarea muzicii (21 iunie) să adreseze un gând, cu cuvânt, un cântec poporului român, "care luptă pentru a-şi apăra cultura şi identitatea". Apelul ministrului Culturii s-a adresat tuturor artiştilor europeni, urmând ca miniştri omologi ai celorlalte 12 ţări ale Pieţei Comune să se alăture acestei iniţiative.

Din această asociaţie fac parte şi tineri artişti români, regizorul actor Iulian Negulescu, scenograful Radu Boruzescu, regizorul Victor Sălăgean. Radu Boruzescu este creatorul unor afişe şi cărţi poştale, înfăţişând Mănăstirea Văcăreşti într-un morman de moloz, despărţită de prim-planul crucilor adunate ale unui cimitir distrus, de fierăria ameninţătoare a buldozerului.

De asemenea, asociaţia pregăteşte o broşură de 50 de pagini, fotografii cu distrugerile din Bucureşti din marile oraşe şi din sate. Albumul va fi distribuit deputaţilor europeni, organizaţiilor politice, sindicale, astfel încât nimeni să nu poată afirma că nu ştie ce se petrece în România.

Putem susţine asociaţia:
- cumpărând cărţi poştale - 10 Fr. bucata;
- cumpărând un afiş, 90 Fr. bucata;
- făcând donaţii pentru a contribui la publicarea cărţii, care va costa 150 Fr.
Cecurile emise pentru "PCD - Action Roumanie-Europe" se trimit pe adresa: Patrimoines Culturels en Danger, 22b, Grande Rue 92310 Sevres.
Lupta (Paris), nr. 124/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc,
Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională