"Economia poloneză este în dificultate şi va fi ajutată de ţările care o pot face. Dacă acestea nu o vor face, dacă nu i se va oferi Poloniei posibilitatea de a depăşi dificultăţile, noi polonezii vom pierde orice posibilitate de a reuşi, ceea ce va fi o pierdere pentru toată lumea, dat fiind că Polonia se află în fruntea mişcărilor de reformă”, scria La Repubblica în mai 1989, preluând declaraţiile lui Lech Walesa din cadrul convorbirilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jacques Delors şi cu primul ministru belgian Wilfried Martens, desfăşurate la Bruxelles.
În discuţiile cu Delors, liderul Solidaritaţii a evocat pericolul pe care îl reprezintă pentru Polonia datoria externă de 39 de miliarde de dolari. Datoria este ghiuleaua atârnată de piciorul dezvoltării economiei poloneze şi de planul de relansare economică elaborat de guvern.
Occidentalii, şi în special europenii, ar putea să sprijine decisiv Polonia prin creşterea schimburilor comerciale. Delors a amintit că în cursul săptămânii trecute cei 12 miniştrii de Externe europeni au examinat raporturile pe care le au cu ţările Europei de Est şi au decis că aceste raporturi să fie legate de respectarea Cartei de la Helsinki, în special în ceea ce priveşte drepturile omului.
Cu aceeaşi ocazie au îngheţat raporturile cu România şi au convenit să amplifice schimburile comerciale cu guvernul de la Varşovia. Dacă s-ar putea stabili o ordine ideală de reluare a relaţiilor cu ţările CAER, România ar fi plasată pe ultimul loc şi Polonia pe primul. Delors a precizat că negocierile cu Varşovia se vor accelera şi Comisia Europeană a fost mandatată să iniţieze demersuri pentru realizarea unui acord de cooperare economică şi comercială cât mai larg cu putinţă.
Citește pe Antena3.ro