x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Walesa către Comisia Europeană: "Finanţaţi Polonia"

Walesa către Comisia Europeană: "Finanţaţi Polonia"

20 Mai 2009   •   00:00

"Economia poloneză este în dificultate şi va fi ajutată de ţările care o pot face. Dacă acestea nu o vor face, dacă nu i se va oferi Poloniei posibilitatea de a depăşi difi­cul­tăţile, noi polonezii vom pierde orice posibilitate de a reuşi, ceea ce va fi o pierdere pentru toată lumea, dat fiind că Polonia se află în fruntea mişcărilor de reformă”, scria La Repubblica în mai 1989, preluând declaraţiile lui Lech Walesa din cadrul convorbirilor cu preşedintele Comisiei Europene, Jacques Delors şi cu primul ministru belgian Wilfried Martens, desfăşurate la Bru­xelles.



În discuţiile cu Delors, liderul Solidaritaţii a evocat pericolul pe care îl reprezintă pentru Polonia datoria externă de 39 de miliarde de dolari. Datoria este ghiuleaua atârnată de piciorul dezvoltării econo­miei po­loneze şi de planul de re­lansare economică ela­borat de guvern.

Occidentalii, şi în special eu­ro­penii, ar putea să sprijine decisiv Polonia prin creşterea schimbu­rilor comerciale. Delors a amintit că în cursul săptămânii trecute cei 12 miniştrii de Externe europeni au examinat raporturile pe care le au cu ţările Europei de Est şi au decis că aceste raporturi să fie legate de respectarea Cartei de la Helsinki, în special în ceea ce priveşte drepturile omului.

Cu aceeaşi ocazie au în­gheţat raporturile cu România şi au convenit să amplifice schimburile co­merciale cu guvernul de la Var­şovia. Dacă s-ar putea stabili o or­dine ideală de reluare a relaţiilor cu ţările CAER, România ar fi plasată pe ul­timul loc şi Polonia pe primul. De­lors a precizat că nego­cierile cu Varşovia se vor accelera şi Comisia Europeană a fost mandatată să ini­ţieze demersuri pentru reali­zarea unui acord de co­operare economică şi comercială cât mai larg cu pu­tinţă. 

×
Subiecte în articol: din presa internaţională