"Gasca bulgara", din nou la carma PCdR
Incepand cu 1935, in fruntea PCdR a fost numit de Comintern Boris Stefanov. Acesta facea parte din "gasca" comunistilor bulgari care activau in cadrul PCdR, dintre care cel mai important a fost Cristian Racovski, unchiul lui Stefanov. Prin filiera bulgara, Stefanov a fost apropiat al lui Gheorghi Dimitrov, seful Cominternului.
|
REVOLUTIONARII DE PROFESIE. Drumul catre elita miscarii comuniste internationale i-a fost netezit lui Boris Stefanov (foto), in tinerete,
de unchiul sau, Cristian Racovski, iar mai tarziu de seful Internationalei a III-a, Gheorghi Dimitrov. Punctul lor comun: originea bulgareasca |
Citește pe Antena3.ro
CALAUL
|
In perioada 1935-1939, Boris Stefanov a participat cu zel la campania de "epurare a trotkistilor" initiata de Stalin la Moscova. Acesta a intocmit "lista trotkistilor" din PCdR in care i-a incadrat pe toti liderii partidului din perioada 1929-1935. Multi dintre cei care se aflau in URSS au fost arestati de NKVD si executati in urma sentintelor date in celebrele "procese staliniste". Uneori, Stefanov a actionat din razbunare, in cazul includerii in lista a Elenei Filipovici. Aceasta fusese numita in Comitetul Central al partidulului la Congresul al V-lea al PCdR tinut in 1931 langa Moscova, criticand ulterior activitatea comunista a lui Boris Stefanov. Victima a proceselor staliniste a cazut si Marcel Pauker, care organizase in 1928 o campanie de strangere de fonduri pentru eliberarea lui Boris Stefanov din inchisoare. In 1938, Boris Stefanov a fugit in URSS. El a ramas in continuare secretar general al partidului, functie pe care doar Cominternul i-o putea lua. Insa, deoarece nu mai putea coordona direct activitatea partidului din tara, a lasat o conducere paralela in Romania, in fruntea careia se afla B...la Breiner.
|
BELA BREINER, SEF INTERIMAR
|
In cele din urma, denuntatorul "trotkistilor" Boris Stefanov era sa fie el insusi victima "proceselor staliniste". Dupa semnarea pactului dintre Hitler si Stalin in august 1939, comunistii internationalisti au primit ordin sa nu mai denunte fascismul ca principalul pericol al pacii mondiale. Insa Stefanov nu s-a aliniat imediat noilor dispozitii si a publicat un articol pe "vechea linie" in revista Cominternului. Doar prietenia sa cu Gheorghi Dimitrov l-a scapat de Gulag sau condamnarea la moarte. Ulterior acestui eveniment, B...la Breiner a fost numit de Comintern secretar general interimar al PCdR. Acesta activa in PCdR de la infintare, iar in 1925 era secretar regional al PCdR Oradea. In 1926 a fost arestat pentru activitati clandestine, fiind condamnat la 5 ani inchisoare. In 1931 a iesit de la Doftana si a fost numit in CC al PCdR la Congresul al V-lea al PCdR desfasurat langa Moscova. Dupa fuga lui Boris Stefanov in URSS in 1938, a ramas responsabil cu organizarea interna a partidului, alaturi de Stefan Foris si Ilie Pintilie. B...la Breiner se afla in legatura cu Boris Stefanov, caruia i-a solicitat de multe ori sa trimita fonduri, deoarece fara bani nu putea imbunatati munca partidului. In 1939, Cominternul l-a numit secretar general interimar al PCdR. A murit in martie 1940 pe patul unui spital.
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
|
Cristian Preda, "Partide si alegeri in Romania postcomunista"
Nemira, Bucuresti, 2005
Recent, la targul de carte desfasurat la Bucuresti, a avut loc lansare ultimei lucrari a prof. univ. dr. Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti. Iata cum isi prezinta insusi autorul lucrarea: "Dupa 1989, sistemul politic romanesc mentine formarea guvernului dupa reunirea noului Parlament si - fapt inedit in istoria noastra politica - trei guverne sunt rasturnate la urne. Cum se explica aceasta noutate? Ce rol joaca partidele in schimbarea de profunzime a vietii noastre politice? Acestea sunt intrebarile la care am cautat raspuns in prezentul volum, care analizeaza geneza partidelor din Romania postcomunista, desfasurarea alegerilor si structurarea sistemului politic, ca si procesul de europenizare a partidelor de la noi. Am pornit de la realitatea juridico-politica a partidelor si am analizat interactiunea lor cu sistemul electoral. Cu alte cuvinte, nu am tratat implantarea sociala a formatiunilor politice si, cu atat mai putin, prezenta lor in cotidianul vietii locale. Am pus, in schimb, accentul pe evolutia scenei politice, utilizand rezultatele scrutinurilor din perioada 1990-2004, pentru a contura modalitatile prin intermediul carora politica si-a gasit un sens propriu".
|
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 58
|
Viata in subteranele clandestinitatii. Pe tot parcursul existentei sale, Cominternul (1919-1943) a patronat, finantat si dirijat de la Moscova armata de agenti a "revolutionarilor de profesie". In intreaga Europa actionau in clandestinitate pentru infaptuirea "revolutiei proletare". Fara nume, fara casa, mereu la dispozitia partidului. Comunistii din perioada interbelica au avut o viata ca-n filme. Nume de imprumut, acte false, locuinte conspirative in Bucuresti, Moscova, Viena sau Berlin.
|