In primavara anului 1941, PCdR se confrunta pentru a treia oara in istoria sa cu o cadere spectaculoasa: arestarea membrilor Secretariatului Comitetului Central. In 1926 fusesera capturati Boris Stefanov si Pavel Tcacenco, iar in 1935 sunt prinsi Ana Pauker, Dimitar Ganev si Smil Marcovici.
Istoria arestarii capeteniilor se repeta In aprilie 1941, SSI reuseste sa captureze o parte importanta a Secretariatului Comitetului Central. Trei dintre cei cinci membri ai sai, Iosif Chisinevschi, Theohari Georgescu si Gavrila Birtas sunt arestati de Siguranta. "Tradatorul" era un membru al partidului, care era la curent cu actiunea celor trei, pe nume Stefan Rech. In primavara anului 1941, PCdR se confrunta pentru a treia oara in istoria sa cu o cadere spectaculoasa: arestarea membrilor Secretariatului Comitetului Central. In 1926 fusesera capturati Boris Stefanov si Pavel Tcacenco, iar in 1935 sunt prinsi Ana Pauker, Dimitar Ganev si Smil Marcovici. La 24 aprilie 1941 povestea se repeta: Iosif Chisinevschi, Teohari Georgescu si Gavrila Birtas sunt arestati de Siguranta, intr-o casa conspirativa a partidului din cartierul Bucur Obor. Operatiunea a fost una de amploare si minutios pregatita de agentii SSI. Fusesera deconspirati de un subaltern, Stefan Rech, informator al Sigurantei. Alaturi de cei trei, alti 15 membri ai PCdR sunt capturati. Printre ei se gasesc Parscheva Abraham Breiner si Melita Sharff. POVESTIREA CELOR CAPTURATI. In cursul anului 1941, Iosif Chisinevschi si Teohari Georgescu reusesc sa trimita din arest rapoarte catre Comitet despre prinderea lor. Ei povestesc despre modul in care au fost arestati, despre anchetele de la Siguranta, dar si despre cum s-au purtat ceilalti tovarasi in timpul anchetei. In plus, cei doi trag concluzii ca urmare a caderii lor si dau indicatii comunistilor din libertate despre masurile pe care trebuie sa le ia in urma caderii lor. Operatiunea de capturare a grupului s-a desfasurat intr-o casa a partidului, ce apartinea verisoarei lui Iosif Chisinevchi, pe nume Thea Lupu. Ea se afla de mai mult timp sub supravegherea agentilor Sigurantei. Thea Lupu fusese arestata din ziua de 23 aprilie, agentii rascolind intreaga casa. Avand informatii precise despre ceea ce avea sa se intample, agentii au ramas pe pozitii in asteptarea membrilor Secretariatului CC. Prin Thea Lupu s-a reusit capturarea intregului grup. "Am fost arestat...", povesteste Teohari Georgescu la putin timp dupa arestare, "de doi agenti care se aflau in casa. Asupra mea nu s-a gasit nimic. Bani numai 1.000 de lei. 1 (Thea Lupu - n.n.) era deja arestata; la Siguranta am aflat si de ceilalti arestati".Citește pe Antena3.ro
"Siguranta a avut informatii de asa natura ca este imposibil sa le fi furnizat altcineva decat un membru al Secretariatului existent pana in iunie 1940" - Teohari Georgescu, 1941
CONSPIRATII
| ||
|
POST-MORTEM
|
In interiorul PCdR exista un serviciu care trebuia sa deconspire informatorii infiltrati in partid. Acesta nu a functionat insa deloc bine. Un caz este acela al lui Nicu Tudor. Acesta era unul dintre cei mai importanti informatori ai Sigurantei. In 1939 este numit sef al organizatiei din Bucuresti, in locul lui Constantin David, banuit de tovarasii sai ca ar fi informator. In iunie 1940 Tudor inceteaza din viata. Nimeni nu l-a banuit in timpul vietii ca ar fi informator. Dupa decesul sau, Teohari Georgescu remarca coincidenta intre data mortii lui si datele pe care le avea Siguranta. "Din iunie si pana astazi, scrie Georgescu in 1941, se pare ca Siguranta a pierdut sursa de informatii... Dupa toate aparentele, totul apasa asupra lui 4 (Nicu Tudor). Este foarte greu sa arunci o astfel de acuzatie asupra unui om care nu mai exista, insa trebuie sa se faca lumina".
|
MAINE, EPISODUL 72
|
Comunisti arestati de Gestapo. Un caz tipic de cadere a liderilor comunisti este cel al grupului condus de Petre Gheorghe, seful organizatiei PCdR Bucuresti. Grupul pregatea in 1941 un atentat in Dobrogea, despre care afla Gestapoul din Bulgaria. Intregul grup este prins, iar posibilii atentatori - executati. Case conspirative deconspirate. Activistii ilegalisti aveau ca locuri de intalnire si discutii anumite case numite conspirative. In timpul regimului Antonescu, mai multe dintre acestea au fost descoperite de autoritati.
|