Situatia politica din Romania anului 1947 nu este singulara. Asemanari pot fi intalnite si in alte tari intrate in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Mai cu seama in Bulgaria, unde, dupa ratificarea Tratatului de Pace de catre SUA, principalul lider al opozitiei, Nicola Petcoff, este arestat. Peste numai trei luni este judecat si... spanzurat.
Eliminarea vechii elite
Viata politica din statele central si est europene in anul 1947 comporta multe asemanari, dar si deosebiri. In toate statele, partidele comuniste se aflau la guvernare, majoritatea in coalitii cu alte partide. Partidele democratice, care inainte de razboi dominasera scenele politice, se aflau in opozitie, dar considerau acest fapt ca un act al jocului democratic ce le va aduce din nou la putere. Pe de alta parte, in mai toate statele, actiunile represive impotriva liderilor de opozitie capata o amploare deosebita in acest an. Arestarile si condamnarile la ani grei de inchisoare sau chiar la moarte (de exemplu Bulgaria) devin de acum din ce in ce mai dese. In alte state insa, "razbunarile" sunt de mai mica amploare, comunistii locali multumindu-se cu preluarea totala a puterii (in Polonia, de exemplu). TOVARASI DE DRUM. Urmare a alegerilor desfasurate dupa razboi, ale caror rezultate au fost mai mult sau mai putin falsificate, partidele comuniste au ajuns pentru prima data in istoria lor la guvernare. Ele nu au guvernat insa singure, ci si-au luat aliati din randul partidelor de opozitie, de care se vor detasa mai tarziu, cand nu le vor mai fi de folos. In Bulgaria se formase un Front al Patriei, din partidele taranist, socialist si comunist, in Cehoslovacia exista Frontul National, format din partidele popular, socialist-national, social-democrat si comunist, iar in Ungaria Frontul National de Independenta, ce reunea partidele national-taranesc, al micilor proprietari, socialist si comunist. Aceste coalitii se vor destrama pe masura ce partidele comuniste se consolideaza si obtin controlul statelor respective.
UNGARIA. Janos Kadar, un comunist de cursa lunga |
Citește pe Antena3.ro
ACUZATII
|
Scanteia isi informa prompt cititorii despre arestarile in randul liderilor partidelor din opozitie din statele central si est-europene. Astfel, a relatat in mai multe randuri despre arestarea si apoi despre procesul si condamnarea fostului secretar general al Partidului Agrar din Bulgaria, Nicola Petcoff. Oficiosul PCR isi exprima "satisfactia" fata de arestarea lui Petcoff, la 5 iunie 1947, care era acuzat de "complot contra sigurantei statului". Aceleasi acuzatii au fost aduse o luna mai tarziu si liderilor Partidului National Taranesc din Romania.
|