x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Comunism - Desfiintarea partidelor traditionale din Europa de Est

Comunism - Desfiintarea partidelor traditionale din Europa de Est

de Cristina Vohn    |    15 Aug 2006   •   00:00
Comunism - Desfiintarea partidelor traditionale din Europa de Est

Situatia politica din Romania anului 1947 nu este singulara. Asemanari pot fi intalnite si in alte tari intrate in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Mai cu seama in Bulgaria, unde, dupa ratificarea Tratatului de Pace de catre SUA, principalul lider al opozitiei, Nicola Petcoff, este arestat. Peste numai trei luni este judecat si... spanzurat.

Eliminarea vechii elite


Viata politica din statele central si est europene in anul 1947 comporta multe asemanari, dar si deosebiri. In toate statele, partidele comuniste se aflau la guvernare, majoritatea in coalitii cu alte partide. Partidele democratice, care inainte de razboi dominasera scenele politice, se aflau in opozitie, dar considerau acest fapt ca un act al jocului democratic ce le va aduce din nou la putere. Pe de alta parte, in mai toate statele, actiunile represive impotriva liderilor de opozitie capata o amploare deosebita in acest an. Arestarile si condamnarile la ani grei de inchisoare sau chiar la moarte (de exemplu Bulgaria) devin de acum din ce in ce mai dese. In alte state insa, "razbunarile" sunt de mai mica amploare, comunistii locali multumindu-se cu preluarea totala a puterii (in Polonia, de exemplu).

TOVARASI DE DRUM. Urmare a alegerilor desfasurate dupa razboi, ale caror rezultate au fost mai mult sau mai putin falsificate, partidele comuniste au ajuns pentru prima data in istoria lor la guvernare. Ele nu au guvernat insa singure, ci si-au luat aliati din randul partidelor de opozitie, de care se vor detasa mai tarziu, cand nu le vor mai fi de folos. In Bulgaria se formase un Front al Patriei, din partidele taranist, socialist si comunist, in Cehoslovacia exista Frontul National, format din partidele popular, socialist-national, social-democrat si comunist, iar in Ungaria Frontul National de Independenta, ce reunea partidele national-taranesc, al micilor proprietari, socialist si comunist. Aceste coalitii se vor destrama pe masura ce partidele comuniste se consolideaza si obtin controlul statelor respective.

UNGARIA. Janos Kadar, un comunist de cursa lunga

FARA BURGHEZI! Pe parcursul anului 1947, partidele comuniste incep sa-si elimine adversarii politici. Unele se multumesc sa-i scoata in afara vietii publice (cazul Poloniei), altele recurg chiar la condamnari la moarte executate (cazul Bulgariei). Cazul cel mai dur este probabil al bulgarului Nicola Petcoff, secretar general al Partidului Agrar. Acesta adresase numeroase critici Guvernului condus de comunistul Gheorghi Dimitrov, privind desfasurarea alegerilor din noiembrie 1946. Oficial, era sustinut de Marea Britanie si Statele Unite. Dar, dupa Conferinta de Pace de la Paris, sustinatorii si-au schimbat pozitia. Tratatul de Pace cu Bulgaria, semnat la 10 februarie, a fost ratificat de Senatul SUA la 4 iunie. A doua zi, Petcoff este arestat chiar in sediul Parlamentului de la Sofia. Este judecat rapid in luna august, principalul cap de acuzare fiind "conspiratie criminala pentru rasturnarea guvernului". Este gasit vinovat si condamnat la moarte. Sentinta este executata la 23 septembrie, Nicola Petcoff fiind spanzurat, iar trupul sau aruncat intr-un mormant necunoscut.

In Iugoslavia, Iosif Broz Tito a "scapat" relativ usor de "povara" vechilor politicieni. Regele Petru a abdicat la sfarsitul anului 1944, lasand o regenta in locul sau. Pentru a fi recunoscut de occidentali, Tito a facut echipa cu fostul prim-ministru al Guvernului din exil, Ivan Subasic. Treptat, comunistii au ocupat toate pozitiile-cheie. Pentru a nu avea surprize la alegerile din noiembrie 1945, comunistii i-au scos pe simpatizantii opozotiei de pe listele electorale, argumentand ca fusesera colaborationisti ai Germaniei naziste. Subasic a demisionat in semn de protest, iar Frontul Popular condus de Tito a obtinut 90% din voturi. Toate acestea fara sprijin prea mare din partea sovieticilor.

ACUZATII
Scanteia isi informa prompt cititorii despre arestarile in randul liderilor partidelor din opozitie din statele central si est-europene. Astfel, a relatat in mai multe randuri despre arestarea si apoi despre procesul si condamnarea fostului secretar general al Partidului Agrar din Bulgaria, Nicola Petcoff. Oficiosul PCR isi exprima "satisfactia" fata de arestarea lui Petcoff, la 5 iunie 1947, care era acuzat de "complot contra sigurantei statului". Aceleasi acuzatii au fost aduse o luna mai tarziu si liderilor Partidului National Taranesc din Romania.
×
Subiecte în articol: partidele istoria comunismului