x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Comunism - Iscusitele condeie din slujba "democratiei"

Comunism - Iscusitele condeie din slujba "democratiei"

de Paula Mihailov Chiciuc    |    18 Iul 2006   •   00:00
Comunism - Iscusitele condeie din slujba "democratiei"

Pentru a demonstra puterea pe care o exercitau asupra societatii ideile comuniste, liderii BPD au cooptat pe listele electorale ale formatiunii cativa reprezentanti de seama ai culturii romanesti. Printre ei s-au numarat muzicianul George Enescu, scriitorii George Calinescu si Mihail Sadoveanu, teologul Gala Galaction.

Oamenii de cultura, agenti electorali


Sta in puterea oricarui partid politic aflat in plina ascensiune sa atraga de partea sa nu doar pe cei mai de seama politicieni, economisti sau oameni de stiinta, ci si personalitati din lumea culturala. Astfel ca, pe listele cu care BPD s-a prezentat in alegeri, au figurat si renumiti prozatori, poeti si muzicieni.

George ENESCU, "DEMOCRAT CONVINS". Renumitul compozitor, violonist, pianist, dirijor s-a nascut in 1881 la Liveni (azi comuna George Enescu), in judetul Dorohoi. Cariera lui George Enescu a fost ridicata exlusiv pe talentul si geniul acestuia, fara nici o legatura cu domeniul politic. Iata insa ca, in goana dupa imagine, liderii BPD s-au folosit de renumele lui, incluzandu-l pe lista candidatilor din Dorohoi. Editorialistul Scinteii - Alexandru Balaci - avea sa-l prezinte in campania electorala nu doar ca pe un muzician desavarsit, ci si un valoros sustinator al ideilor de stanga: "George Enescu este totodata un mare iubitor al poporului, un democrat convins. De aceea a refuzat categoric orice contact cu fascismul, dusman al libertatii si progresului si s-a ridicat cu tot prestigiul lui de creator genial impotriva dictaturilor hitleristo-antonesciene".

La comanda politica, Balaci avea sa inventeze o legatura directa intre aparitia "regimului democratic" si apogeul carierei muzicianului: "De-abia dupa ce tara noastra a pornit pe drumul progresului si al democratiei, activitatea maestrului s-a desfasurat in intreaga ei amploare". In ciuda presupusei legaturi cu lumea politica romaneasca, Enescu a emigrat in Franta dupa 1948.

MIHAIL SADOVEANU, "ANTIFASCISTUL". Cariera politica a scriitorului Mihail Sadoveanu alaturi de "partidele democratice" a inceput o data cu includerea lui pe lista BPD din Capitala. Sadoveanu a contat in campania din 1946 ca om de litere care a oglindit in literatura ideile libertatii si egalitatii sociale. "In opera sa scrisa in graiul sanatos al poporului, trambita Scinteia din noiembrie 1946, apar contrastele sociale si nedreptatea unei lumi cu mentalitate retrograda. (…) Atitudinea lui antifascista si opera strabatuta de o inalta constiinta umana, au provocat furia huliganilor fascisti, care i-au ars cartile in perioadele negre strabatute de tara noastra. Dupa 23 August, Sadoveanu participa activ la toate manifestarile vietii culturale romanesti si este unul dintre conducatorii ARLUS-ului".

GEORGE CALINESCU, "ILEGALISTUL". Tot pe lista BPD, dar de data asta din judetul Botosani, s-a aflat si prozatorul si criticul George Calinescu. Dupa ce cronicarul gazetei PCR i-a trecut in revista cele mai importante lucrari, a scos la lumina latura corelata cu trecutul "glorios" al "fortelor democratice": "Notat de catre Traian Braileanu pe fisa Ministerului (Educatiei Nationale - n.r.) ca dusman al Legiunii, supravegheat de aproape si "sfatuit" sa-si dea demisia, in timpurile antonesciene profesorul era in contact cu Uniunea Patriotilor la ale carei publicatii ilegale a inceput sa colaboreze cu mult inaintea lui 23 August, in plina teroare. Transferat la Bucuresti, el activeaza tumultuos in domeniul cultural si politic. Membru in Biroul Politic al Partidului National Popular, conduce ziarul Natiunea, munceste la catedra etc.".

Nu s-a pomenit nicaieri insa originea "nesanatoasa" a scriitorului. Copilul din flori al unei menajere - Maria Visan - Gheorghe Visan (numele de nastere al lui George Calinescu) a fost infiat de Constantin Calinescu in 1907.

"PROPOVADUITORUL" IDEILOR SOCIALE. O alta figura care a imbogatit listele electorale ale BPD din judetul Valcea a fost Gala. In prezentarea conceputa in binecunoscutul stil propagandistic din Scinteia, editorialistul Balaci a descoperit si in cazul lui o relatie dintre scris si ideile de stanga: "Parintele si scriitorul Gala Galaction a inteles crestinismul in valabilitatea sa eterna: socialul. Egalitatea pe care evangheliile o declarau, iubirea universala, pacea si infratirea intre oameni au fost propovaduite permanent de acela care nu putea uita marile nedreptati ale lumii". Ca si in cazul celorlalti oameni de cultura, pentru aderarea deschisa la programul comunist, Gala Galaction a fost distins cu Medalia "Meritul Cultural" in grad de comandor (1947).

SADOVEANU, CONTRA OPOZITIEI
"Faptul ca poporul sufera crunt de seceta, declara in 1946 candidatul BPD de Bucuresti Mihail Sadoveanu, de lipsuri fiziologice si de boli sociale, toate aceste lucruri trebuie puse in seama celor care in atatia zeci de ani nu au facut nimic pentru ridicarea acestui popor." Discursul propagandistic, prozatorul l-a transferat in modul sau de a scrie, incadrat dupa 1947 in tiparele realismului stiintific, importat de la sovietici. Rezultatele "transferului" au fost romanul "Mitrea Cocor" si volumul de reportaje din URSS - "Lumina vine de la Rasarit". Drept multumire pentru serviciile aduse "culturii democrate", Sadoveanu a fost ales presedinte al MAN, cea mai inalta functie detinuta vreodata in intreaga perioada comunista de un scriitor. Avantajele materiale si sociale unei asemenea functii politice erau numeroase si deloc de ignorat.

VA PREZENTAM SPRE LECTURA
Nicoleta Ionescu-Gura
"Stalinizarea Romaniei. Republica Populara Romana: 1948-1950: transformari institutionale"
Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005

Nicoleta Ionescu-Gura, doctor in istorie al Universitatii Bucuresti si cercetator in cadrul CNSAS, este specialist in problematica sovietizarii Romaniei, Nicoleta Ionescu-Gura revine in atentia cititorilor cu o carte ce abordeaza subiectul instaurarii RPR cu toate transformarile ce decurg din acest proces. Desi studiul a fost efectuat pe o perioada de doi ani, 1948-1950 reprezinta practic inceputul regimului comunist in Romania. Volumul este impartit in patru parti, fiecare tratand in cele mai semnificative amanunte sistemul politic al noului regim, activitatea politica a PMR, noile mecanisme institutionale ale "democratiei populare" si inceputurile colectivizarii.

CITITI MAINE EPISODUL 138
  • Alegeri de un milion de dolari. Din arhivele ex-sovietice stim astazi ca Moscova a tinut mortis ca PCR sa castige alegerile din 1946. Pentru aceasta nu s-a limitat la sfaturi si incurajari tovarasesti. Sovieticii au discutat cu partea romana, apoi au bagat adanc mana in buzunar. 347 de mandate au costat un milion de dolari.
  • Martea neagra. Dupa o campanie agitata, a venit in sfarsit "ziua cea mare". Cu incidente cu tot, procesul de votare a decurs relativ normal. La final, in urna a intrat "Ochiul", dar a iesit "Soarele".
  • ×
    Subiecte în articol: istoria comunismului georg sadoveanu