Pentru a demonstra puterea pe care o exercitau asupra societatii ideile comuniste, liderii BPD au cooptat pe listele electorale ale formatiunii cativa reprezentanti de seama ai culturii romanesti. Printre ei s-au numarat muzicianul George Enescu, scriitorii George Calinescu si Mihail Sadoveanu, teologul Gala Galaction.
Oamenii de cultura, agenti electorali
Sta in puterea oricarui partid politic aflat in plina ascensiune sa atraga de partea sa nu doar pe cei mai de seama politicieni, economisti sau oameni de stiinta, ci si personalitati din lumea culturala. Astfel ca, pe listele cu care BPD s-a prezentat in alegeri, au figurat si renumiti prozatori, poeti si muzicieni. George ENESCU, "DEMOCRAT CONVINS". Renumitul compozitor, violonist, pianist, dirijor s-a nascut in 1881 la Liveni (azi comuna George Enescu), in judetul Dorohoi. Cariera lui George Enescu a fost ridicata exlusiv pe talentul si geniul acestuia, fara nici o legatura cu domeniul politic. Iata insa ca, in goana dupa imagine, liderii BPD s-au folosit de renumele lui, incluzandu-l pe lista candidatilor din Dorohoi. Editorialistul Scinteii - Alexandru Balaci - avea sa-l prezinte in campania electorala nu doar ca pe un muzician desavarsit, ci si un valoros sustinator al ideilor de stanga: "George Enescu este totodata un mare iubitor al poporului, un democrat convins. De aceea a refuzat categoric orice contact cu fascismul, dusman al libertatii si progresului si s-a ridicat cu tot prestigiul lui de creator genial impotriva dictaturilor hitleristo-antonesciene". La comanda politica, Balaci avea sa inventeze o legatura directa intre aparitia "regimului democratic" si apogeul carierei muzicianului: "De-abia dupa ce tara noastra a pornit pe drumul progresului si al democratiei, activitatea maestrului s-a desfasurat in intreaga ei amploare". In ciuda presupusei legaturi cu lumea politica romaneasca, Enescu a emigrat in Franta dupa 1948. MIHAIL SADOVEANU, "ANTIFASCISTUL". Cariera politica a scriitorului Mihail Sadoveanu alaturi de "partidele democratice" a inceput o data cu includerea lui pe lista BPD din Capitala. Sadoveanu a contat in campania din 1946 ca om de litere care a oglindit in literatura ideile libertatii si egalitatii sociale. "In opera sa scrisa in graiul sanatos al poporului, trambita Scinteia din noiembrie 1946, apar contrastele sociale si nedreptatea unei lumi cu mentalitate retrograda. (â¦) Atitudinea lui antifascista si opera strabatuta de o inalta constiinta umana, au provocat furia huliganilor fascisti, care i-au ars cartile in perioadele negre strabatute de tara noastra. Dupa 23 August, Sadoveanu participa activ la toate manifestarile vietii culturale romanesti si este unul dintre conducatorii ARLUS-ului".
Citește pe Antena3.ro
SADOVEANU, CONTRA OPOZITIEI
|
"Faptul ca poporul sufera crunt de seceta, declara in 1946 candidatul BPD de Bucuresti Mihail Sadoveanu, de lipsuri fiziologice si de boli sociale, toate aceste lucruri trebuie puse in seama celor care in atatia zeci de ani nu au facut nimic pentru ridicarea acestui popor." Discursul propagandistic, prozatorul l-a transferat in modul sau de a scrie, incadrat dupa 1947 in tiparele realismului stiintific, importat de la sovietici. Rezultatele "transferului" au fost romanul "Mitrea Cocor" si volumul de reportaje din URSS - "Lumina vine de la Rasarit". Drept multumire pentru serviciile aduse "culturii democrate", Sadoveanu
a fost ales presedinte al MAN, cea mai inalta functie detinuta vreodata in intreaga perioada comunista de un scriitor. Avantajele materiale si sociale unei asemenea functii politice erau numeroase si deloc de ignorat.
|
VA PREZENTAM SPRE LECTURA
| ||
Nicoleta Ionescu-Gura
"Stalinizarea Romaniei. Republica Populara Romana: 1948-1950: transformari institutionale" Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005 |
CITITI MAINE EPISODUL 138
|
|