"Regele a plecat, traiasca republica!" In timp ce Regele Mihai I se pregatea de plecarea din tara, comunistii proclamau cu entuziasm o noua forma de stat, Republica. Petru Groza a formulat in stilul sau trecerea la noul regim politic, printr-un "divort decent si elegant de monarhie".
"Regele a plecat, traiasca republica!" In timp ce Regele Mihai I se pregatea de plecarea din tara, comunistii proclamau cu entuziasm o noua forma de stat, Republica. Petru Groza a formulat in stilul sau trecerea la noul regim politic, printr-un "divort decent si elegant de monarhie". La cateva zile distanta, Familia Regala parasea intr-un trist anonimat Romania. Dupa ce Mihai a semnat actul de abdicare, Petru Groza si Gheorghiu-Dej s-au grabit sa anunte tara despre noua situatie. La data de 30 decembrie 1947, la ora 15:30, s-a tinut un extraordinar Consiliu de Ministri la care Petru Groza, in dubla calitate, de prim-ministru si de participant la semnarea actului de abdicare, a fost vioara intai. Jovial ca de obicei, premierul a monopolizat discutia. Ceilalti ministri participanti (12 la numar din 18 departamente) nu l-au deranjat cu intrebari pe seful guvernului. Au fost citite pe rand Actul abdicarii si Proclamatia guvernului catre popor prin care se anunta noua titulatura a statului: Republica Populara Romana. Fara nici un fel de obiectie, guvernul a aprobat ambele texte. Ironie. Petru Groza nu a scapat prilejul de a face si o gluma atribuind Reginei-Mama Elena cuvinte care, de fapt, nu stim daca apartineau sau nu acesteia: "Ca sa utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a facut azi un divort si decent si elegant de monarhie". In acel moment, premierul se arata recunoscator monarhului: "Vom ingriji ca fostul rege sa plece linistit, asa cum se cuvine, pentru ca nimeni sa nu poata avea un cuvant de repros pentru acela care, intelegand glasul vremurilor, s-a retras - lucru pentru care poporul roman nu se poate arata nerecunoscator. Deci, fostul rege va fi respectat, ca orice alt cetatean al acestei tari." In numai 40 de minute, sedinta de guvern s-a incheiat. entuziasm. Aceasta intrunire ad-hoc a Guvernului a fost urmata in seara aceleiasi zile de o convocare a Adunarii Deputatilor in jurul orei 19:10. Oficiosul Partidului Comunist, "Scanteia", a prezentat in stilul caracteristic evenimentul in numarul special de Anul Nou 1948 astfel:Citește pe Antena3.ro
Declaratie de premier
|
Cu ocazia sedintei extraordinare de Guvern, la 30 decembrie 1947, Petru Groza a afirmat: "Doamna si Domnilor Ministri, vreau sa va comunic ca actul acesta s-a facut prin buna invoiala. Regele a constatat - asa cum este scris aici - ca institutia monarhiei era o piedica serioasa in calea desvoltarii poporului nostru. Istoria va inregistra o lichidare prieteneasca a monarhiei, fara zguduiri - cum poate inamicii nostri ar fi dorit. Ca sa utilizez o expresie a Reginei-Mame, poporul a facut azi un divort si decent, si elegant de monarhie. Prin urmare, si actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernarii noastre. Vreau sa se stie pretutindeni - si aceasta este foarte important - ca lucrul acesta s-a facut cu cumintenie, la timpul sau. Noi mergem inainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom ingriji ca fostul Rege sa plece linistit, asa cum se cuvine, pentru ca nimeni sa nu poata avea un cuvant de repros pentru acela care, intelegand glasul vremurilor, s-a retras".
|
Fara vize de Elvetia
|
Plecarea intempestiva a Regelui Mihai a pus noul regim in fata unei situatii grele. Trebuiau obtinute cat mai rapid vizele pentru statul elvetian, destinatia finala a trenului regal. Ministerul Afacerilor de Externe roman a prezentat pasapoartele legatiei elvetiene la data de 3 ianuarie 1948. In ciuda acordului verbal al reprezentantului De Solis era necesar acordul guvernului din tara Cantoanelor. Pana la urma, Regele si suita sa au parasit Romania doar cu vize de tranzit pentru Austria. Toate dificultatile au fost insa uitate la granita occidentala a tarii de destinatie.
|
Propaganda
|
Dupa 1947, regimul comunist a dus o continua campanie de defaimare a Casei Regale din Romania. Scriitorul Eugen Barbu a prefatat in 1972 un album ce reunea mai multe fotografii antimonarhice. Monarhia romaneasca era prezentata in culori sumbre: "Venalitate si cruzime, cabinete ministeriale manuite ca niste marionete din alcovurile bine pitite, totul o mare mascarada care a luat sfarsit acum 25 de ani printr-un magistral act revolutionar".
|
Trenul familiei regale
|
Desi nu i se impusese nici un termen de a parasi tara, Regele Mihai dorea o plecare cat mai grabnica. La Castelul Peles exista deja o comisie trimisa de autoritatile de la Bucuresti cu scopul de a inventaria bunurile familiei regale. O alta sarcina a comisiei era controlarea acelor obiecte personale pe care Mihai si mama sa Elena doreau sa le ia in exil.
|
Va prezentam spre lectura
|
Dumitru Popescu, Cronos autodevorandu-se⦠Artele in mecenatul etatist. Memorii vol. III, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006, 364 pag.
Editura Curtea Veche continua publicarea memoriilor unuia dintre intelectualii regimului comunist, Dumitru Popescu. Volumul prezentat trateaza diverse subiecte ale culturii romane din perioada dictaturii. Din propria experienta de ministru al Culturii (1971-1976), Dumitru Popescu descrie neintelegerile cu Nicolae si Elena Ceausescu. Autorul realizeaza totodata interesante portrete ale unor lideri politici ai epocii, cum ar fi Cornel Burtica si Stefan Andrei, artisti - naistul Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, scriitori - Aurel Baranga si Marin Preda. O nota aparte, de exotism, o ofera descrierea calatoriilor in China si Vietnam.
|
Cititi saptamana viitoare - Episodul 158
|
Memorie colectiva si trasee turistice. Cum si-au "rezolvat" vecinii maghiari mostenirea comunista? Judecand dupa anunturile belicoase ale rafuielilor romanesti cu un trecut declarat "mort" in 1989, te-ai astepta ca la Budapesta sa fi fost razboi civil. Ungurii au "rezolvat" trecutul, transformandu-l in repere ale memoriei colective si obiective turistice introduse cu succes in circuitele internationale. Casa Terorii. Relicvele comunismului - Casa Terorii este un muzeu al totalitarismului maghiar, atat de dreapta, cat si al celui comunist.
|