ISTORIA COMUNISMULUI
Dupa revolutia din februarie 1917, in Romania s-a nascut speranta intr-o Rusie care va trece la democratia de tip apusean. Dupa numai cateva luni, in octombrie, a venit randul deziluziilor.
CONTINUARE
|
"Biata, mica Romanie, prinsa in capcana"
CRISTINA DIAC
INCERTITUDINE. Dezordinile provocate de soldatii rusi aflati la Iasi si dificultatea de a prevedea
evenimentele au semanat panica in oras
|
Citește pe Antena3.ro
CONTRADICTORIA REVOLUTIE. Constantin Argetoianu, in 1917 parlamentar din partea Partidului Conservator, afirma in memoriile sale ca informatiile contradictorii au facut ca evenimentele din Rusia sa fie privite "sub un unghi cu totul fals". Nu numai la noi, scria Argetoianu, dar in Europa intreaga rasturnarea tarismului a fost salutata cu multumire ca o indrumare a Rusiei pe calea constitutionala si a controlului cetatenesc, ca o salvare a unei natiuni de sub jugul ocupatiei si a bunului plac, ca o lamurire a politicii rusesti de razboi in sensul unei mai stranse si mai leale colaborari intre aliati. (...) La o revolutie marxista nu s-a gandit nimeni la inceputul miscarii. Pana in toamna, la lovitura lui Lenin, problema constitutionala si convocarea unei constituante au preocupat singure opinia publica in Rusia si in Europa. (...) Schimbarile asteptate erau schimbari de granite, nu de ordin economic si social, si atat de profunde incat sa modifice cu totul, prin repercutarea lor, intreaga evolutie a omenirii."
VREMEA DEZILUZIILOR. O data cu puciul bolsevic de la Petrograd din octombrie 1917, se vadea ca temerile din primavara ale clasei politice romanesti fusesera intemeiate. Retragerea Rusiei din razboi lasa Romania fara sprijinul aliatului principal, inconjurata din toate partile de inamici. Anarhia si dezorganizarea frontului ce au urmat loviturii de stat bolsevice, corelate cu inaintarea germanilor pareau a face ca dezastrul Romaniei sa fie complet si definitiv.
"UN ACT DE TRADARE FARA PRECEDENT". Prima reactie la Iasi a fost aceea de a cataloga actul Rusiei ca un gest de tradare. Din nou, principala idee care i-a calauzit pe romani in analiza schimbarilor din Rusia a fost corelarea acestora cu soarta razboiului.
INCERTITUDINE SI PANICA. Ca si in martie, informatiile aflate la dispozitia oficialilor romani in noiembrie 1917 au fost precare si contradictorii. Argetoianu va relata ca, "pana la sfarsitul lui noiembrie, cercurile politice mai largi n-au stiut exact in Iasi ce se petrecea dincolo de Nistru". Regina Maria se va referi la randul ei la starea de incertitudine ce domnea la Iasi: "Traim pe jumatate in intuneric, caci ne e cu neputinta sa ne dam seama temeinic de cele ce se intampla sau sa stim ce intorsatura vor lua lucrurile".
Starea de incertitudine a adus cu sine panica. Frontul rusesc, aflat in apropierea granitelor Romaniei, incepea sa se dezintegreze. In retragerea spre casa, soldatii rusi provocau dezordine si instabilitate. Armata germana inamica isi continua inaintarea, Romania era prinsa intre doua dezastre. Sugestive sunt in acest sens insemnarile din jurnalul Reginei Maria, care nota la 21 decembrie 1917: "Naruirea e deplina si biata mica Romanie e prinsa in cea mai grozava capcana; nu-i ramane decat sa stea linistita, gandindu-se in ce fel va avea sa moara".
Politicienii se incurajau insa cu speranta ca Lenin nu va reusi sa se mentina la putere. Cu doar cateva zile inainte de puciul bolsevic avusesera loc in Rusia alegeri pentru Adunarea Constituanta. Si cum partizanii ideilor lui Lenin obtinusera un numar foarte mic de voturi, judecand dupa criterii politice valabile intr-o democratie, "concluzia ca o minoritate neinsemnata nu va reusi sa se impuna marii majoritati a populatiei rusesti aparea multora ca o concluzie logica si probabila", nota I.G. Duca. In schimb, primul ministru Ionel Bratianu era de parere ca "o vointa hotarata, oricare ar fi ea, se va impune in mijlocul haosului existent si, din nenorocire, de la izbucnirea revolutiei rusesti, numai Lenin si prietenii lui stiu ce voiesc si urmaresc cu o admirabila tenacitate si cu o energie salbatica scopurile lor". Pesimismul lui Bratianu se va confirma.
BASARABIA
|
Cu toata deznadejdea provocata de iesirea Rusiei din razboi, lovitura de stat bolsevica de la Petrograd a avut pentru Romania si o consecinta pozitiva. Destramarea Imperiului Rus a facut ca Basarabia sa fie prima provincie care se va uni cu tara in 1918. Din 1812, pamantul dintre Prut si Nistru era parte a Imperiului Romanovilor. Numai dezagregarea imperiului de la Rasarit, neprevazuta de nimeni la inceputul razboiului, a facut posibila unirea din martie 1918.
|
|
|