x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Ilegalistii, in arest

Ilegalistii, in arest

de Cristina Arvatu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Ilegalistii, in arest

PCdR se afla in permanenta sub supravegherea Sigurantei, care monitoriza liderii si actiunile comuniste prin intermediul unor agenti infiltrati.

Aflati mereu sub lupa Sigurantei antonesciene

Partidul Comunist din Romania se afla in permanenta sub supravegherea Sigurantei. Aceasta monitoriza liderii si actiunile comuniste prin intermediul unor agenti infiltrati in PCdR si prin informarile facute de comunisti racolati. Cu sprijinul acestora in anii 1940-1943 au putut fi arestati importanti activisti bolsevici.

In anii de inceput al celui de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist din Romania a suferit numeroase pierderi printre membrii sai importanti. Arestarile in randul comunistilor au devenit din ce in ce mai frecvente. Autoritatile romane supravegheau in permanenta miscarea comunista si erau la curent cu multe dintre activitatile ei. Dupa venirea la putere a lui Ion Antonescu si declansarea razboiului impotriva Uniunii Sovietice, creste numarul arestarilor in randul comunistilor. Acestia sunt total dezorientati in conditiile in care legaturile cu Cominternul sunt rupte in timpul razboiului.

MECANISME DE SUPRAVEGHERE. Nu numai Serviciul Special de Informatii (infiintat de Ion Antonescu, sub aceasta denumire, in septembrie 1940) avea atributii in supravegherea activitatii PCdR. Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale sau Marele Stat Major erau alte institutii care urmareau miscarea comunista si intocmeau periodic rapoarte despre activitatea acesteia. De la nivel central erau transmise in teritoriu ordine despre modalitatile "reactie" ale autoritatilor fata de actiunile ei. Un astfel de ordin, elaborat la sfarsitul anului 1939 de Comandamentul Corpului de Jandarmi, semnat de generalul Bengliu, specifica intre altele: "In urmarirea activitatii lor, recomand deosebita atentie si mult tact... Pe deocheati nu-i veti cruta cu supraveghere necontenita; pe temerari ii veti face inoperanti, prinzandu-i in flagrant delict la legile pentru siguranta statului, dresandu-le acte pe care le veti inainta parchetelor militare si de al caror rezultat va veti interesa. Se va proceda intotdeauna legal, dar strict... Se vor evita abuzurile si brutalitatile inutile, pentru a nu crea dificultati de ordin diplomatic...".

INFORMATORI. Autoritatile statului aveau numerosi informatori in randul PCdR. Unii dintre ei erau membri de frunte ai partidului, care furnizau date precise si extrem de utile Sigurantei despre ceea ce se intampla in interiorul partidului. Cu toata "vigilenta" lor, comunistii nu au reusit sa ii identifice pe informatorii reali din cadrul partidului. Nu de putine ori alti membri ai PCdR au fost acuzati de colaborare cu Siguranta. Informatorii adevarati au reusit sa se camufleze foarte bine in interiorul PCdR, nefiind cunoscuti pana la preluarea puterii de catre comunisti. Printre informatorii Sigurantei se aflau nume ca: Nicu Tudor, membru in secretariatul CC dupa moartea lui Bela Breiner; Iosif Sraier, unul dintre cei mai cunoscuti avocati in procesele intentate comunistilor; Petre Melinte, activist in cadrul Organizatiei Bucuresti; Parascheva Breiner; Gavrila Birtas, cunoscuti activisti ai partidului.

IN BECIURILE SIGURANTEI. Datele informatorilor au permis autoritatilor sa supravegheze miscarile unor lideri importanti ai PCdR. Acestia furnizau si informatii extrem de precise despre actiunile comunistilor de care aveau ei insisi cunostinta. Adresele caselor conspirative, trasee ale personajelor, ale materialelor propagandistice sau ale unor fonduri, locuri in care locuiau comunistii sau in care se aflau tiparnite ale PCdR erau cunoscute de agentii Sigurantei. Astfel, s-au putut organiza actiuni de prindere a unor comunisti. In anii 1940-1943, lideri importanti care mai activau inca in libertate au fost arestati de Siguranta sau de Jandarmerie. Ei au cunoscut - cei mai multi nu pentru prima data - beciurile Sigurantei.

INAMICI
"Intrarea Romaniei in razboiul contra Uniunii Sovietice si asocierea ei la Pactul Anti-Comintern... plasa Partidul Comunist din Romania in pozitia de inamic intern si pe detinutii condamnati pentru activitati comuniste in postura unor prizonieri de razboi. Inasprirea represiunilor anticomuniste devenea inevitabila..." - Pavel Campeanu

INFILTRATI
In 1963, fostul comandant de politie, Ion V. Taflaru, da o declaratie privind informatorii infiltrati in PCdR intre 1939-1944. Taflaru se afla in inchisoare, arestat pe viata pentru "activitate intensa contra clasei muncitoare". Potrivit declaratiei lui existau mai multe loturi de informatori care tineau legatura, personal, cu diferiti ofiteri de politie. Dintre informatorii din interiorul PCdR Taflaru ii numeste pe Nicu Tudor, secretarul organizatiei din Bucuresti, Petre Tuta, secretar al celulei comuniste din Atelierele Grivita - Sectia 1 Locomotive, Ardeleanu Ludovic, Petre Melinte, Stefan Reck, Gheorghe Toma, Ovidiu Zugravu, Nicolae Constantinescu, Levy Rubin, Paraschiva Rotaru, Ciubotaru Constantin, activisti ai diferitelor organizatii ale partidului. Alti informatori erau cunoscuti de Ion V. Taflaru numai dupa pseudonimul de informator, el necunoscandu-le identitatea reala.
×
Subiecte în articol: istoria comunismului sigurantei pcdr