In anii "marii terori", la ordinul lui Stalin, au pierit si reprezentantii elitei PCdR-ului, fideli supusi ai Cominternului.
|
|
"Tarul rosu" - intre terorism si dictatura
Stapan absolut al Kremlinului si zeu al socialismului mondial, Stalin a reusit sa-si pastreze puterea prin eliminarea "elementelor ostile". In anii "marii terori" au pierit si reprezentantii elitei PCdR, fideli supusi ai Cominternului. Obedienta lor fata de Moscova nu i-a salvat de gloantele plutoanelor de executie.Marea epurare din PCdR
LA ANIVERSAREA CALAULUI. De dragul "Tarului rosu", supusii sai se aratau nerabdatori sa urmeze calea socialismului "luminos". Multi dintre ei insa, au sfarsit executati ca "dusmani ai poporului"
|
Procesele staliniste - una dintre cele mai intunecate si insangerate pagini ale istoriei comunismului mondial - debuteaza la sfarsitul anilor â20 ai secolului trecut. Ating punctul cuminant intre 1936 si 1938, numarul victimelor cazute la ordinul lui Stalin fiind necunoscut si in zilele noastre. In viziunea temutului lider de la Kremlin, procesele politice constituiau modalitatea eficienta de eliminare a oricarui concurent real sau posibil la cea mai inalta pozitie din ierarhia de partid si de stat. Erau totodata o cale fara gres ca prin transformarea unor oameni nevinovati in "tapi ispasitori", intreaga tara sa se teama de "tribunalele poporului". Epurarile politice staliniste ii vizau deopotriva pe "dusmanii poporului" din afara si din interiorul partidului.
IADUL PE PAMANT. De ce se faceau vinovate victimele de orice varsta, cetatenie, nationalitate, sex, confesiune religioasa, incat sa merite pedeapsa capitala, cu care se finalizau mai toate aceste procese, inscenate in marea lor majoritate? Sabotaj, spionaj, complot, conspiratie, la baza carora stateau "pacatele" antistaliniste - trotkismul (acuzatia cea mai grava), sionismul, nationalismul burghez. Orice suspect era arestat si inchis. Temuta inchisoare Lubianka de la Moscova a ramas emblema acestui timp sangeros. Aproape in totalitate, cei "gazduiti" acolo au sfarsit in fata plutonului de executie.
Citește pe Antena3.ro
COMUNISTII ROMANI - VICTIME ALE TERORII. Atentatul comis de un dezechilibrat asupra lui Kirov (1934) - conducatorul PCUS din Leningrad - a fost prilejul pentru Stalin de declansare a terorii impotriva tovarasilor lui Lenin, membri ai Biroului Politic. Acuzandu-i pe cativa dintre acestia de a fi organizat un "complot" cu sprijin Imperialist importiva lui Kirov, Stalin a pus in miscare mecanismele terorii care de la centrul de putere si pana la membrii de partid de rand a avut milioane de victime. In primul rand, i-au cazut victime numerosi cominternisti.
SCAPA CINE POATE. Fericitii pe care gloantele politiei politice nu i-au atins - Emil Bodnaras, Lucretiu Patrascanu, Gheorghe Cristescu, Ana Pauker - datorita faptului ca nu erau in URSS. Se aflau fie in inchisorile romanesti, fie pe frontul din Spania. Paradoxul sentintelor capitale aplicate reprezentantilor Cominternului, fara exceptie, erau servitori umili ai Cominternului, ai Moscoveim si ai lui Stalin. Nu a existat din partea lor nici o opozitie care sa justifice teroarea.
Cititi siâ¦
|