Una dintre problemele serioase cu care s-au confruntat populatia si autoritatile romanesti dupa razboi a fost specula. Din cauza lipsei de alimente si produse de prima necesitate, a blocarii multora dintre caile de transport, comerciantii au profitat din plin. "Dusmanul" lor a fost legislatia introdusa de Lucretiu Patrascanu.
Specula face ravagii in Romania postbelica
Una dintre problemele serioase cu care s-au confruntat populatia si autoritatile romanesti dupa razboi a fost specula. Din cauza lipsei de alimente si produse de prima necesitate, a blocarii multora dintre caile de transport, comerciantii au profitat din plin. "Dusmanul" lor a fost legislatia introdusa de Lucretiu Patrascanu. Astfel cerea opinia publica, prin intermediul ziarelor sau al mitingurilor, indepartarea uneia dintre practicile de dupa razboi. Comunistii, prin ministrul Justitiei, Lucretiu Patrascanu, au luat diverse decizii si masuri de pedepsire a negustorilor care cresteau preturile peste cele prevazute de noile reglementari. Popularitatea comunistilor care voiau sa oblige pe comercianti sa vanda la preturi mici creste insa.Citește pe Antena3.ro
DUSMANUL SPECULANTILOR
|
La una dintre desele conferinte de presa pe care le-a organizat ministrul Justitiei, Lucretiu Patrascanu, el anunta declansarea in Romania a "razboiului contra speculei" prin inasprirea "la maximum a pedepselor existente". Pentru a sublinia importanta demersului, ministrul recurge la metoda exemplului, incunostiintand populatia ca "in Franta s-a introdus pedeapsa cu moartea pentru specula si ea se aplica din plin". In octombrie 1946, Scanteia publica anteproiectul "Decretului-lege privitor la combaterea speculei cu produse alimentare", care prevedea pedepse aspre - de la amenzi in valoare de milioane si zeci de milioane de lei pana la munca silnica pe viata pentru cei care "cu stiinta distrug in total sau in parte produsele care servesc ca hrana; cei care dosesc produsele pentru hrana" si alte categorii de speculanti. Referitor la noua lege, adoptata in aprilie 1945, Patrascanu declara: "Este o datorie cetateneasca de a ajuta la punerea ei in practica! Cetateni, controlati si supravegheati aplicarea legii!". Cei care veneau in ajutorul autoritatilor in descoperirea lor primeau, conform legii, cota-parte din valoare marfurilor confiscate.
|
VA PREZENTAM SPRE LECTURA
|
Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc
Bucuresti, Ed. Curtea Veche, 2005
In cel mai recent volum al sau, istoricul Adrian Cioroianu ofera "o perspectiva, una din multele posibile, asupra experimentului comunist al Romaniei din secolul al XX-lea", dupa cum scrie autorul insusi in prefata lucrarii. Incepand cu "copilaria" partidului, aflata sub semnul plapumarului Gheorghe Cristescu - primul secretar al partidului - , cele 16 capitole ale cartii acopera intreaga istorie a comunismului romanesc, ultimul fiind dedicat agoniei si decesului "Epocii de Aur". Desfasurarea evenimentelor este intrerupta de studii de caz - "O intreprindere intelectuala: ARLUS 1944", "Reverente pe sevalet", "Nicolae Ceausescu, prima victima din istoria televiziunii nationale". Adrian Cioroianu abordeaza povestea grava a comunismului romanesc si a personajelor sale intr-o nota calma, relaxata, nelipsita adesea de simtul umorului. Stilul inconfundabil al autorului face din lucrarea de fata o lectura placuta, interesanta si utila pentru specialialisti si pentru iubitorii de istorie deopotriva, pentru cei ce au trait perioada dar si pentru cei care vor "afla toata aceasta poveste numai din carti".
|
MAINE, EPISODUL 99
|
Pace versus razboi. Inainte de sfaraitul razboiului, atat statele occidentale, cat si URSS au elaborat planuri pentru organizarea postbelica a lumii. Dar daca pentru SUA democratia insemna un anume sistem de organizare sociala, pentru URSS era o expresie formala. Premise ale "razboiului rece". Instalarea "cortinei de fier" a fost rezultatul unui proces indelungat. Neincrederea manifestata de SUA si Marea Britanie, pe de-o parte, si de URSS, pe de alta parte va spori dupa terminarea razboiului.
|