La sfarsitul anului 1917, bolsevicii au cucerit puterea in Rusia. Conform promisiunilor lui Lenin, la 3 martie 1918 au incheiat pace cu Germania. Parea ca nimic nu mai statea in calea comunismului si ca, in cativa ani, statul visat de Marx va deveni realitate. Nu a fost asa. In vara lui 1918 a izbucnit razboiul civil.
Urmarile loviturii de stat bolsevice CORNEL MICU
CREATOR. Comisar al poporului pentru razboi, Leon Trotki trece in revista trupele Armatei Rosii, organizate de el. Acestea au contribuit decisiv la victoria bolsevicilor in razboiul civil
|
Cu acest pret, bolsevicii au obtinut o perioada de ragaz, pentru a-si consolida puterea. Razboiul trebuia dus impotriva inamicilor interni. Leon Trotki va exprima succint aceasta idee: "Puterea sovietelor inseamna razboi civil organizat".
RAZBOIUL CIVIL. A durat patru ani (1918 - 1921). A fost un razboi de uzura, castigat in final de bolsevici. Pretul victoriei a fost foarte mare: Rusia era in ruina.
Citește pe Antena3.ro
Avantajul decisiv al "rosiilor" se datora pozitiei lor centrale in Rusia. Teritoriul controlat de ei era unitar si cuprindea centrele industriale importante (Moscova si Petrograd), cu depozitele de material militar.
LEGIUNEA CEHOSLOVACA. Era o armata formata din 40.000 de prizonieri cehi si slovaci, inarmati in Siberia, pentru a lupta impotriva Austro-Ungariei.
O data cu revolutia si incheierea pacii, au plecat, pentru a continua lupta pe frontul de vest. Pe drum, la ordinele lui Trotki, sovietele locale au incercat sa-i dezarmeze. Aceste actiuni au constituit preludiul razboiului civil.
Centrul de comanda al eserilor a fost orasul Samara, pe cursul mijlociu al Volgai. Aici au creat un guvern, cu ajutorul militarilor din Legiunea Cehoslovaca. Dupa proclamarea independentei Cehoslovaciei (18 octombrie 1918), militarii cehi au plecat. Noul guvern a ramas fara protectie; puterea a fost preluata de un fost ofiter tarist, amiralul Alexandr Kolceak.
"ALBII". Sub acest nume au fost cunoscute trupele fostilor ofiteri taristi. Nemultumiti de conditiile pacii de la Brest - Litovsk, pe care le considerau umilitoare, acestia au creat armate de voluntari, pentru a lupta contra bolsevicilor. Cele mai importante au fost armata din Caucaz, condusa de generalul Denikin, cea din Siberia, sub conducerea maresalului Kolceak, si armata din Estonia, aflata sub comanda generalului Iudenici.
"VERZII". Era numele dat grupurilor taranesti rasculate. Motivul revoltelor erau rechizitiile fortate de cereale, practicate de toate taberele conflictului.
Prin numarul lor, "verzii" influentau decisiv soarta luptelor. Desi luptau atat impotriva "albilor" cat si a "rosiilor", au avut tendinta sa ii sprijine pe acestia din urma: bolsevicii le garantau ca isi vor pastra pamanturile impartite in urma revolutiei din februarie 1917.
"NATIONALITATILE". O data cu declaratia lui Lenin referitoare la dreptul de autodeterminare al popoarelor din imperiu, numeroase nationalitati si-au declarat independenta. A fost cazul ucrainenilor, condusi de anarhistul Mahnov, sau al cazacilor de pe Don care au creat guverne locale, antibolsevice.
In speranta ca va ocupa vestul Rusiei, Polonia a atacat in primavara anului 1920. Dupa o avansare impetuoasa, trupele poloneze au fost invinse. Pacea care a pus capat conflictului, semnata la Riga (martie 1921), a fost insa avantajoasa pentru Polonia: bolsevicii luptau inca in razboiul civil.
|
|