x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale 10 septembrie 1989

10 septembrie 1989

10 Sep 2009   •   00:00

● Monica Lovinescu ● Titel Constantinescu ● Stelian Tănase ● Apostol Stan



Via Basarabia şi Finlanda, ne so­seşte o scrisoare de la Barbu Bre­zia­nu. Ne cere să obţinem Premiul Nobel pentru Dinescu!
Monica Lovinescu, Pragul. Unde scurte V, Bucureşti, Humanitas, 1995, p. 210



Ne plimbăm cu prietenii noştri din Germania, pe străzile Bucureş­tiu­lui. Sunt îngroziţi de ce văd, com­parând desigur capitala noastră de azi, cu aceea pe care o ştiau ei când pă­răsiseră definitiv ţara. Străzi întregi fără coşuri de gunoi, cetă­ţenii arun­când pretutindeni tot ce le prisoseşte. Şi Marianne îmi poves­teşte ur­mă­toarele: un grup de ro­mâni, veniţi în Germania să deschi­dă nu ştiu ce şantier de construcţii. Cazaţi în cabane şi corturi, lângă o pădure, cu toate insta­la­ţiile mo­derne posibile. Dar cum ne e obiceiul, românaşii n-au prea avut chef să facă uz de closetele înfiinţate anume pentru ei, sfânta pădure era atât de aproape!

Şi marea lor dragoste de murmur şi foşnet de frunze, de tril de păsărele şi de misterele din scoar­ţa copacilor i-a determinat să se "elibereze" sub cerul liber, în freamăt de codru ver­de. S-a terminat şi cu şantierul. La plecare însă, nemţii i-au obligat să cureţe întâi pădurea de toate cele! Ceea ce miori­ticii noştri au şi făcut! Sce­na era de un haz grotesc, nebun. Îi şi văd cu mătu­rile, greblele, lo­peţile, pierzându-se bom­bănind prin­tre păsărele şi cetini! Ar merg­e grozav într-un capitol de carte! Aşa, în treacăt! Mariannei îi po­ves­tise asta chiar un inginer care luase parte, personal, la marea bătălie a excrementelor pădu­reţe!
Titel Constantinescu, Frica şi... alte spaime, Bucureşti, Editura Victor Frunză, 1996, p. 330



Mereu prevenit să-mi ţin gura, să tac. Deşi nu discut po­li­tică, nu reuşesc să am aerul cucernic şi nepăsător al altora. Mă ia gura pe dinainte aşa, când nici nu mă aştept. Îmi cam place să provoc; vanitatea mă împinge să parez, să par tran­şant, atunci când sunt mai mân­cat de îndoieli. Să sfidez aşa, ca să las "o impresie de neşters". Fac o proastă impresie. E şi un avantaj, mă las greu prins. Chiar dacă am ne­cazuri. Îmi plimb mutra nesuferită şi ar­ţăgoasă, şi-mi fac rău singur. D'aia stau acasă. Ca să nu comit impru­den­ţe. Băieţii sunt în apropiere. Cineva din preajmă le dă informaţii destul de precise. De unde ştia colonelul amănunte despre conversaţiile mele cu Paleolo­gu? De gându­rile mele spuse cu glas tare ştiu doar câţiva (3-4). Ce tot mă sfredelea despre manuscris? Mereu când intru-n casă arunc ochii să văd dacă am fost vizitat în lipsă. Vecinii mei sunt instruiţi să observe dacă per­soa­ne străine dau târcoale sau for­ţea­ză uşa. Hotărât, cred că am înne­bunit.
Stelian Tănase, Acasă se vorbeşte în şoaptă. Dosar & Jurnal din anii târzii ai dictaturii, Compania, 2002, p. 128-129



Era vorba de un delir politic, cu aceleaşi metode şi lozinci comuniste arhicunoscute, cu aceiaşi protagonişti şi cu o campanie electorală în care competitorul principal, Ceauşescu, se întrecea cu el însuşi. În acest sens, întreprinderile, institu­ţiile, tot ce însemna organizaţie sindicală, de partid sau obşteas­că în general, toate, la nivel de unitate şi apoi pe trepte superioare, se reuneau să-şi desemneze nu numai proprii candidaţi sau delegaţi la congres, ştiuţi şi propuşi pe liste controlate, ci şi pentru a învesti încă de jos, cu vot imperativ, pe Ceau­şescu, ca şef suprem al PCR, devenit astfel formal un re­prezentant al întregii naţiuni.
Eram şi eu implicat într-o ase­menea atmosferă electora­lă, atât la Institut, împreună cu ceilalţi colegi, cât şi ca membru de partid. În această ultimă calitate, secretarul BOB era obligat să ţină convorbiri cu fiecare membru despre activitatea lui profesională în raport cu evenimentul politic ce culmina în luna noiembrie. Astfel ajuns în BOB, împreună cu secretarul (Ion Apostol), am trecut peste indicaţia penibilă de a discuta despre alegerea "tovarăşului". I-am vorbit, în schimb, despre perestroika şi urmările ei în statele socialiste est-europene. Fuse­sem surprins vorbind astfel de către un alt coleg, Damian Hurezeanu, che­mat şi el să dea "socoteală" aceluiaşi secretar de partid. Eram în relaţii bune cu Hurezeanu, deşi nu-i îm­părtăşisem multe păreri. Avea o minte predispusă la teorie istorică, din păcate deformată de exclusivismul marxist. În noiembrie 1967 - când mi-am susţinut teza de doc­torat cu o lucrare despre aspectul agrar al revoluţiei de la 1848 -, Hu­re­zeanu a fost unul dintre membrii co­mi­siei. Cu mulţi ani de studii la Moscova, Hurezeanu s-a îndoctrinat atât de mult, încât devenise un temut teoretician marxist al istoriei noastre naţio­nale, cu precădere cea modernă şi contemporană. Angajat la întoar­cerea lui din URSS prin anii '50-'60 la Institutul de Istorie PCR, s-a lansat pe o asemenea poziţie într-o susţinută critică istoriografică. Dărâma tot ce întâlnea în cale, printre victime figurând însuşi Dan Berindei.
Apostol Stan, Revoluţia română văzută din stradă. Decembrie 1989-iunie 1990, Curtea Veche, Bucureşti, 2007, p. 130-131

×
Subiecte în articol: jurnale personale