● Sanda Stolojan ● Stelian Tănase ● Constantin Trandafir
Obsesiile noastre legate de Est se concretizează. Istoria a luat-o razna. În văzul lumii întregi naţii din Est trec spre Vest pe jos, cu maşina, cu trenul. Acum, cortina s-a lăsat. RDG a închis frontierele. În timp ce Gorbaciov se află în vizită oficială în Berlinul de Est, au loc în toate oraşele din RDG manifestaţii la care se strigă Freiheit! În aceeaşi zi, azi, Ungaria a schimbat regimul. S-a terminat cu Partidul Comunist - cu Partidul Unic! Petrecem ziua ascultând radioul şi privind la televizor. O pagină de istorie a fost întoarsă. Nu credeam că aveam s-o trăim. Îmi dau seama cât eram de resemnaţi, obişnuiţi să ne vedem speranţele distruse. Acum, valul este prea mare, popoarele vor fi luate pe sus - el va lua cu sine şi alte popoare - afară doar... afară doar dacă Rusia va folosi armata. Dar există un timp pentru toate - or, momentul artileriei grele pare să fi trecut. Reportajele din URSS, publicate în Le Monde, fac să reiasă dificultăţile prin care trece regimul sovietic şi care îl împiedică să dea înapoi. Dar armata sovietică este intactă. Casta militară e arbitrul situaţiei. Cum va reacţiona?
Sanda Stolojan, Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian. Traducere din franceză de Micaela Slăvescu. Revizuită de Sanda Stolojan, Bucureşti, Humanitas, 1996, p. 306-307
Ieri-dimineaţă, vizită la dl Paleologu. Maşina Securităţii vizavi, ca de obicei în ultima vreme. Şi eu am coadă. Aşa ne stă bine. Până se hotărăsc să ne termine. "Dacă mai te vezi cu Paleologu, o să-ţi rup picioarele", mi-a zis colonelul fără să-şi schimbe mina, ca şi cum zicea bună ziua. Intru-n casă, e devreme. Vorbim de una, de alta. Nu înregistrez nimic pentru carte. Urcăm pe terasa, unde domnul P. crede că nu sunt microfoane şi că nu ne auzim. (...) Suntem atât de neajutoraţi, dar atât de îndreptăţiţi în ceea ce încercăm să facem. Almanahul nostru cu scriitori refuzaţi. Grupul pare să prindă în sfârşit contur. Găsesc mai mult curaj ca altădată. E de acord.
Va încerca să adune câţiva din generaţia lui, eu pe cei tineri. Poate iese de data asta ... (...)
Stelian Tănase, Acasă se vorbeşte în şoaptă. Dosar şi Jurnal din anii târzii ai dictaturii, Compania, 2002, p. 148-149
Ei, aşa mai merge! M-am trezit pe la 3:00, n-am aprins lumina şi am readormit pe la 5:00. Mă simt bine. Fac ore cu "ferestrele" alea neghioabe de la Gavriluţă pornire şi, după aceea, chiar beau o bere cu Georgel şi Florin C. De la librărie iau "Creaţie şi morală" de Marin Preda... Nu înţeleg de ce mă apucă o ameţeală rea de tot. Acasă, la orizontală. Nu merg nici la Consiliul profesoral, nici la seral. Îmi revin după un somn scurt. Fata cu cititul contuarului anunţă o sumă exorbitantă de plătit şi nici măcar n-am fost acasă în semestrul ăsta! Aşa merge cu planificarea socialistă! Directorul Şandru de la nr. 3 ne dă puţin cartofi din magazia şcolii, Mirică ne-a adus din voiajurile lui cu hurdubaia 5 kg de brânză de vacă, numai zer şi la scurgere rămân 3 kg. Tot e bine. Cartofi prăjiţi cu brânză, minune gastronomică... Emisiune literară. Monica arată ce soartă le-a asigurat regimul poliţienesc puţinilor noştri scriitori contestatari. Te apucă mila şi groaza, ca în tragedia antică. Virgil insistă în "Revista revistelor" asupra Gabrielei Adameşteanu (cea care a scris "Dimineaţa pierdută" şi acum "Vară-primăvară") şi asupra grupajului despre avangardă, din "Steaua". Gelu se referă la un roman publicat în Franţa de Dumitru Ţepeneag, sub semnătura Ed Pasternag (Tsepeneag - anagramă care înseamnă ceva în franceză, nu mai stau să descâlcesc). Şi altele, despre sistemul nostru şleampăt, despre "purceaua moartă a socialismului biruitor". "Manevrele stupide", "mascarada alegerilor", prin care toată lumea se roagă în genunchi să fie reales Marele Pigmeu. Dalai Lama a fost desemnat la Premiul Nobel pentru Pace. Chinezii se supără, protestează. Or fi vrând premiul pentru cei care au tras cu tunurile în manifestanţi. Românii şi alţii aşteaptă acest premiu, la anul, pentru Doina Cornea! Microbul îl râvneşte de mult pentru el, nu degeaba îşi spune şi îi spun slugile "Erou al păcii"... Exodul est-germanilor continuă vertiginos, 32.000 în septembrie, plus alţii din ambasade. Exodul spre Occident, afirmă Bush, reprezintă un punct cardinal în istorie. Şi mai mult, o cotitură uriaşă o reprezintă situaţia din Polonia şi din Ungaria... Diana are probleme cu reumatismul cervical şi eu n-o pot ajuta decât cu frecţii uşoare cu spirt.
Constantin Trandafir, 1989. Vedere din provincie. Jurnal, Bucureşti, Editura Vestala 2009, p. 187-188
Citește pe Antena3.ro