x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 12 februarie 1989

Jurnale personale: 12 februarie 1989

12 Feb 2009   •   00:00

În săptămâna cât au stat copiii acasă am scris doar 15 pagini. Aseară (11) au plecat. Ar trebui să mă bucur că mi-am recâştigat răstimpul de linişte pentru scris, dar mă surprind cu sufletul îm­po­vărat de regrete şi ne­li­nişti cu privire la viitorul lor. E duminică, N. la "olim­pi­ade", casa dintr-o dată teribil de goală şi nici nu mă simt în formă, nu ştiu ce slă­biciune ciudată mă bân­tuie. Nu-mi pot relua lucrul, aş vrea să tot dorm.



Radu Ciobanu, Ţărmul târziu. Jurnal 1985-1990, Deva, Emia, 2004, p. 171

N-aş fi crezut că poţi să comunici cu un copil de 9 luni. Şi totuşi e posibil. Faptul se petrece prin zâmbete, prin gesturi, cu ajutorul privirilor, prin tandreţea vocii. Copilul răs­pun­de, participă emo­ţi­onal şi înţelege lim­bajul tău de semne afective. M-a con­vins de acest lucru micul nostru Mi­hăiţă.
În numărul 4 (1988) al Echinoxului (re­cent apărut), Ion Bogdan Lefter pu­blică un interesant articol, Mari pro­misiuni, în care se ocupă, ca un verita­bil critic de susţinere, de cei mai tineri scriitori pe cale de afirmare. E un gest bi­nevenit de solidaritate cu talentele care, deşi încearcă să se impună, nu au şansa de a atrage prea mult atenţia asu­pra lor.
Victor Felea, Jurnalul unui poet leneş. Ianuarie 1955-martie 1993, Ediţie îngrijită de Lidia Felea, Editura Albatros, Bucureşti, 2000, p. 719

Duminică. Aer de primăvară. Convorbire întreruptă cu ai mei. Am sentimentul că mereu uit să le spun esenţialul. Încolo, zi anostă. Ieri, Ştefan Bitan, întâlnit în piaţă, îmi povesteşte "noutăţi de grad 0" (expresia lui!) de la Bucureşti, unde şi-a vi­zitat amicii: un ge­neral şi o coloneleasă; prăbuşirea unui avion TU în zona de probă, pe Otopeni; scandal cu trei ziarişti de la România liberă, prinşi că ar fi vrut să difuzeze manifeste chiar de ziua Lui, tipărite la Casa Scînteii. Amănunte lipsesc. Se pare că au fost denunţaţi. Textul manifestului a fost intercalat printre rândurile unui articol de fond, ar fi vorba de 100.000 de exemplare, care au reuşit să iasă din tipografie în teancurile de ziare, depuse în portbagajele unor maşini. Când să pornească, bruscă descindere, control al portbagajelor şi arestări.
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 398


Pe cât de scabros e pe alocuri Ar­ghezi în unele pagini din Icoane pe lemn (nu totuşi fără tâlc), pe atât e fostul călugăr (pornit cândva în căutarea lui Dumnezeu) de chinuit şi năpădit de îndoieli, de dorinţă, de puritate şi adevăr.
Genial poet Arghezi, iar când nu se pierde în stilul său metaforic e de-a dreptul cuceritor. Nu regret, ci­tind această carte (care zăcea de mult în bibliotecă neatinsă), că l-am ascultat pe Croh, care îmi sugerează să elimin din jurnalul meu paginile de corosivă execuţie din punct de vedere moral vizând unele inegale şi de­gra­dante comportări.
I-am urmat sfatul. Lectura Icoanelor pe lemn m-a hotărât să mă concentrez. Îndeosebi paginile cu în­tre­bări sub titlul Meditaţii sunt fascinante, ca şi evocările sub titlurile: "Grigorescu", "Bicicleta Domnului General", "Înăl­ţarea Părintelui Pahomie", "Măr­tu­rie de seamă". Am şters cu buretele tot ce-i re­pro­şam, nu fără temei, scriitorului genial care a fost Arghezi.
Arşavir Acterian, Jurnal în căutarea lui Dumnezeu, Iaşi, Institutul European, 1994, p. 200-201

×
Subiecte în articol: jurnale personale