x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 14 februarie

Jurnale personale: 14 februarie

14 Feb 2009   •   00:00

Ninsoare abundentă toată noap­tea. Mă întreb cum vor călători Steinii peste Piatra Craiului? Neliniştit şi din pricina pachetelor. Spre amiază, a ieşit totuşi soarele, zăpada începe să se topească. A., care mă vizitează, nu ştie nimic din Bucureşti, lucru ce mă intrigă.



Îmi povesteşte pe cine a văzut, cu cine s-a întreţinut, nimeni nu i-a pomenit măcar o vorbă despre afa­cerea ziariştilor. Şi totuşi G., întors şi el acum două zile, mi-a confirmat. Îmi zicea că nici nu te poţi apropia de Casa Scînteii, în vreme ce A., râzând, îmi spune că a intrat lejer, cu un bon vechi, ţinând degetul pe colţul unde era înscrisă data. Dar pe Cale ar fi văzut o scenă memorabilă: cortegiul trece acum cu câteva minute înainte de ora 9:00 (omul nu mai vine la 8:00, ca înainte). Pază straşnică, fireşte. La intersecţia cu Griviţei, la stop, pietonii sunt opriţi, căci prima maşină, a Miliţiei, semnalizează cu farurile apropierea convoiului. Totuşi, o femeie bine îmbrăcată, aproape elegantă, în vârstă, aparent "la locul ei", ţâşneşte dintre pietoni şi dă să traverseze. O gorilă se aruncă literalmente asupra ei şi o înhaţă, şoptindu-i ceva "convingător" la ureche, dar femeia scoate un zbieret uriaş, în replică: "Eu sunt regina în acest oraş!". În clipa următoare, a fost proiectată (în înţelesul strict) de zidul de peste drum, înghesuită şi dusă într-o curte interioară. – Curs ratat, studenţii nu mi-au venit, pretextând că au mâine o "verificare pe parcurs", scrisă, la Ierbivorul, cu care fac acum un curs obligatoriu de istorie!
Şi eu, care mă pregăteam să le ex­pun, cu lux de amănunte, "ca­zul Ar­ghezi", pe baza unei documentaţii la sursă! Cui credeam că voi vorbi? Pe cine mai interesează documentul, adevărul? Întors acasă, deprimat. In­tru la ex­po­zi­ţia "Atelier 35", a plasticienilor orădeni, recent deschisă. Lucrări amestecate, bariolate. Prea mult experiment depăşit în alte colţuri de lume; mereu "descoperim" cu în­târ­zi­e­re so­lu­ţii expirate. Totuşi, doi ar­tişti care-mi reţin privirea: un tânăr sculptor, Iuliu Anghel, un grafician realmente înzestrat, Dan Perjovski, acesta cu o serie de "antropograme" (zice-se, cu succes în Italia). În sală, mă acos­tea­ză studenta ne­bu­nă care îl iubeşte pe Bil St. Circulă de la un tablou la altul, ţinându-şi în mână pe­re­chea de pantofi roşii-ţi­pă­tori. Când mă vede, vine aţă la mine şi-mi arată victorioasă pantofii, nu-i aşa ce frumoşi sunt şi cum se asor­tea­ză, viu coloraţi, cu am­bi­an­ţa... I-a luat pentru Bil, ar vrea să-i poarte mer­gând la braţ cu el, să se ducă aşa, un­deva departe, împreună, poate să ia chiar un balon, un dirijabil, să zboa­re spre o insulă necunoscută, unde să fie numai ei doi. – La Istanbul, în Mu­zeul de Arheologie, o scrisoare de dra­goste sumeriană, în cu­ne­i­for­me. Un pasaj tradus te aruncă într-o vo­lup­toa­să visare, căci Eros rămâne dintot­dea­una acelaşi, tulburător şi atotpu­ter­nic: "Sunt prada dezmierdărilor tale".
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 399-400


A apărut în librării şi cartea mea de la "Creangă", "La revedere, elefant!". Cu mare întârziere. 40 de schiţe-povestiri, vârâte una într-alta, din eco­no­mie de hârtie, greu de urmărit, de descifrat ca lectură, de cei mari, darămite de copii! Condiţii grafice sărace, litere mici, înghesuite, su­fo­când frumoasele şi trăznitele poveşti, scrise de mine numai şi numai din dragoste! Tot aşteptând să apară, n-am mai avut deloc chef să mai scriu ceva pentru copii. Păcat!
Titel Constantinescu, Frica şi... alte spaime, Bucureşti, Editura Victor Frunză, 1996, p. 314

×
Subiecte în articol: jurnale personale