x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 27 februarie 1989

Jurnale personale: 27 februarie 1989

27 Feb 2009   •   00:00


Mircea Dinescu a scris o comunicare pentru un colocviu ce a avut loc în RFG. Nu ştiu dacă a participat direct la el sau a ajuns acolo numai textul său. Am ascultat câteva fragmente din el, remarcabile atât ca expresie literară, cât şi ca în­dră­z­nea­lă a ideilor virulent demascatoare. Mi-am amintit de vechea dezinvoltură stilistică şi spirituală practicată de AEB.



Victor Felea, Jurnalul unui poet leneş. Ianuarie 1955-martie 1993, Ediţie îngrijită de Lidia Felea, Bu­cu­reşti, Editura Albatros, 2000, p. 720


Întâlnire de gradul unu cu durdulia Mădălina. E foarte harnică şi ascultătoare, însă se bazează prea mult pe memorizare şi mă îndo­iesc de succesul ei la filologie… Nişte zi­a­rişti filmează (pe furiş) scene groteşti, dramatice, de la nord de Dunăre încoace. Filmul rulează în RFG, "po­vestea" se spune la radio. E film de groază. Alte proteste in­ter­naţi­o­nale împotriva dărâmării (pardon: sistematizării) satelor, după ce fe­nomenul cu bisericile a fost epu­i­zat… Gazeta are de toate. "Activitatea politico-educativă", "Materia palpită" în mâinile lui Virgil Te­o­do­rescu, "Triumful căr­ţii" în vi­ziunea lui Vasile Nicolescu, "Prieteni şi adversari ai lui N. Băl­cescu" (Şer­ban Cioculescu), romane noi şi bune de Virgil Duda şi Tudor Octavian, potrivit lui N. Manolescu…
Vai ce nas mare deţine Françoise Sagan, văzută de Jean-Pierre Cagnat, şi ce mustaţă enormă are Freud! Pun la punct un "discurs" şi câteva catrene pentru dna Pie­tră­reanu, care iese la pensie. Eu sunt mereu angajat cu asemenea misie, cum Jan răs­pun­de cu propaganda şi cu şedinţele…
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie la editura Libra


Toma Roman, soţul Adrianei Bitel, îmi trimite cartea despre care îmi vorbise la mare. Abia acum a apărut şi e plină de tăieturi şi omisiuni, pe care el mi le semnalează pe text. De altfel, Vasile îmi vorbeşte despre noua ofensivă a lui Dulea, care inter­zice cărţi, taie titluri, pasaje etc. Recent a cerut modificarea unui titlu: "Descoperirea ochiului". De ce? Nu se ştie, fiindcă nu dă nici o explicaţie; nu-i place, şi gata!
– Trimis o felicitare Mariei Banuş pentru "Herder". – Am re­u­şit, în fine, să iau un formular de la serviciul de paşapoarte. Întâlnit acolo pe Ica D., soţia medicului M. Au şi ei o fiică plecată, arhitectă, la Londra, au vi­zitat-o anul trecut, mai încearcă şi anul ăsta, deşi li s-a spus că nu prea au şanse. Clujul nu vrea să ia cunoştinţă de dispoziţia conform căreia părinţii au dreptul să-şi viziteze copiii anual. Ezit acum şi eu. – Comentarii despre ruptura cu Teheranul, la Londra. Nu convine. Până la urmă, parcă văd că scriitorul Salman Rushdie va fi sacrificat. Aşa se întâmplă întotdeauna. Şi peste tot. – Tot la Londra, un festival de poezie est-europeană, sub egida versului lui Milosz "Copil al Europei...". Se reia şi textul lui Mircea Dinescu (citit în toamnă la Berlin), apărut acum într-o revistă. "Suprarea­lismul ridicat la rangul de me­to­dă politică", zice Mircea. Problema e că cine trebuie nu ştie ce va să zică "suprarealism"... – Pri­mit, în fine, o carte poştală de la ai mei, din 7 februarie. Dar unde-s scrisorile din 25 decembrie încoace?
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 411

×
Subiecte în articol: jurnale personale