x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 10 august 1989

10 august 1989

de Ilarion Tiu    |    10 Aug 2009   •   00:00

Demnitarii de rang înalt din Mi­nisterul de Externe au participat la recepţia oferită de Ambasada Ecuadorului cu ocazia zilei naţionale a statului sud-american. Elevii de liceu care picaseră examenul de "traptă" mai aveau o şansă, Ministerul Învăţământului organizând concurs pentru unele locuri rămase libere. CAP-iştii din judeţul Constanţa au dat asigurări că planul la cultura de in s-a realizat în în­tregime, respectându-şi angajamentul de a nu lăsa ţara fără această plan­tă tehnică.


RECEPŢIE LA AMBASADA ECUADORULUI
Miguel Carbo, însărcinatul cu afaceri al Republicii Ecuador, a oferit o recepţie cu ocazia zilei naţionale a ţării sale. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului de Externe, ai instituţiilor centrale ale statului, oameni de cultură şi ziarişti. Au fost prezenţi, de asemenea, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.


SCHIMB NAVAL DE EXPERIENŢĂ ROMÂNO-TURC
S-a încheiat vizita în portul Cons­tanţa a navei-şcoală "Sokullu Meh­met Paşa", aparţinând marinei mili­tare turce. Conducătorul am­bar­ca­ţi­unii împreună cu un grup de ofiţeri le-au făcut o vizită primarului ora­şu­lui şi locţiitorului comandantului Ma­rinei Militare. Oaspeţii au depus o coroană de flori la Monumentul Victo­riei din Constanţa. Au mai fost vi­zitate Institutul de Marină, obiecti­vele cultural-artistice şi monumen­te­le istorice din municipiu.


ULTIMA SUTĂ DE METRI PENTRU TREAPTA A DOUA
Ziarele centrale anunţau organiza­rea unui nou concurs de admitere pen­tru ocuparea locurilor rămase li­bere la clasa a XI-a (treapta a II-a), cursuri de zi, la profilurile industrial şi in­dustrial-agricol, precum şi la clasa a XI-a, cursuri serale, la toate profilurile. Înscrierile se făceau în perioada 25-28 august, probele urmând să se des­făşoare la 29, 30 şi 31 august 1989. Pentru a afla nu­mărul de locuri, can­di­da­ţii trebuiau să consulte avizierele inspectoratelor şcolare judeţene şi pe cel al munici­piului Bucureşti. Afi­şa­rea rezultatelor era programată pentru pe­rioada 3-4 septembrie.


COMPETIŢIE DE CICLISM PE STRĂZILE PLOIEŞTIULUI

În cadrul competiţiei inter­na­ţio­na­le de ciclism "Cupa Voinţa" s-a des­fă­şu­rat de dimineaţă etapa a doua con­tra­cronomentru în pantă (3 km).
Cur­sa a fost câştigată de polonezul Jan Skovronek cu timpul 7 minute şi 19 se­cun­de. După-amiază s-a disputat eta­pa a treia, cicliştii evoluând pe străzile ora­şului Ploieşti. Învingător a fost de­clarat Ludovic Covaci de la clubul Voinţa Arad, care a înregistrat pe 50 km timpul de 1 oră, 13 minute şi 15 se­cunde. În clasamentul general, locul întâi era ocupat de Slavomir Barul (Start Polonia), urmat de Ludovic Covaci şi Jan Skovronek.


"ARĂTURILE, PE PRIMUL PLAN"
Responsabilii Cooperativei Agricole de Producţie din Oţeleni (jud. Iaşi) au raportat că la unitatea lor, "arăturile sunt pe primul plan". Se araseră 250 de hectare din cele 900 planificate pentru campania de vară. Dintre tractoriştii care participaseră la "ope­ra­ţiune" se remarcaseră Matei Petrică, Mihai Ursache şi Constantin Ani­cu­lă­i­esei. Constantin Cârcu, preşedintele uni­tăţii, a declarat că pe unele su­pra­feţe se aplicau amendamente (100 de tone) pentru "sporirea rodniciei pă­mântului". Lucarea respectivă fu­se­se încredinţată tractoristului Cons­tan­tin Furtună.


MUNCITORII ŞI PROZA CONTEMPORANĂ

La Combinatul de Utilaj Greu din Cluj a avut loc o dezbatere cu tema "Majorarea retribuţiei oamenilor muncii - angajare fermă pentru sporirea puterii economice a ţării". După audierea lucrărilor prezentate s-a deschis o expoziţie de carte sub genericul "Muncitorul comunist în proza română contemporană".


"BĂTĂLIA" RECOLTĂRII LEGUMELOR
Cooperatorii de la CAP Gherla aveau motive de bucurie. După ce, în luna iulie, precipitaţiile căzuseră în abundenţă în judeţul Cluj, vremea caniculară din ultima vreme a determinat coacerea rapidă a legumelor. Pentru recoltarea acestora a fost nevoie de suplimentarea forţei de muncă, astfel că au fost mobilizaţi locuitori ai ju­de­ţu­lui, care megeau la strângerea le­gu­me­lor în contul "muncii voluntare". Ni­meni nu se putea sustrage, având în vedere că, în cazul unui refuz, se "compromitea", susţineau responsa­bilii CAP-ului, "aprovizionarea în per­ma­n­enţă a pieţei oraşului". La "or­di­nea zilei" se mai afla şi culegerea ar­deilor de pe cele 10 hectare cultivate. Deja fuseseră livrate către aprozarele din judeţ 15 tone din acest produs.


PERFORMANŢE ÎN RECOLTA DE IN
Semne bune pentru producţia de in din 1989. La Consiliul Unic Agroindustrial 23 August (jud. Constanţa), producţiile erau peste aşteptări, după cum declara Constantin Bătărigă, preşedintele unităţii: "S-a cultivat în acest an suprafaţa de 700 de hectare. Recolta a fost strânsă în întregime folosind atât maşinile de recoltat, cât şi forţa de muncă manuală. Producţia de tulpini a depăşit 7.000 kg la hectar, iar la Tuzla şi 23 August aceasta a fost mai mare. În prezent, în cele patru puncte organizate a început acţiunea de topire a inului. Numai într-o singură serie sunt topite aproape 400 de tone de tulpini".


"SPĂLAŢI PĂRUL CÂT MAI DES!"
La cererea cititoarelor, revista Fe­meia din anul 1989 făcea reco­man­dări pentru întreţinerea şi îngrijirea părului: "Spălaţi-l cât de des este nevoie, fără prea mult şampon, uneori trecând doar jetul de apă călduţă al duşului. Acum, vara, purtaţi părul scurt, foarte scurt, nu numai pentru că este uşor de întreţinut, ci şi pentru că reprezintă o tunsoare de ultimă modă, fiind şi în avanajul unui chip ale cărui trăsături nu au de ce să fie «ascunse» prin coafuri studiate".

×