În ziua de 10 octombrie 1989, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit, într-un cadru strict protocolar, cu un lord englez. Este vorba despre Francis Newal, membru al Comisiei pe Probleme de Apărare din Parlamentul Marii Britanii, dar şi al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a efectuat o vizită în România la invitaţia Marii Adunări Naţionale.
UN LORD, PRIMIT DE CEAUŞESCU
Conform anunţului oficial, în cursul întrevederii au fost reliefate "relaţiile statornicite între România şi Marea Britanie" şi s-au evidenţiat şi posibilităţile pentru extinderea lor, pe multiple planuri, pe baza principiilor deplinei egalităţi în drepturi, a suveranităţii, independenţei şi neamestecului în treburile interne. În acelaşi timp, o atenţie deosebită a fost acordată şi "problemelor referitoare la eliminarea forţei şi ameninţării cu forţa din viaţa internaţională". La această întâlnire a participat şi generalul Ilie Ceauşescu, adjunct al MApN. A fost de faţă William Atkinson, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
PRODUCŢII-RECORD
În urmă cu două decenii, luna octombrie era o perioadă de maximă efervescenţă, în cursul căreia organizaţiile judeţene de partid raportau, pe întrecute, încheierea recoltării culturilor de toamnă, precum şi obţinerea unor producţii-record la hectar. La data de 10 octombrie 1989, s-a anunţat oficial că judeţele Olt, Mureş şi Caraş-Severin au obţinut cele mai mari recolte de soia: 6.230, 5.980 respectiv 5.700 kilograme la hectar. Iar campion absolut la soia pe hectar a fost atunci CAP "Pecica", care a realizat o producţie de 6.280 kg/ha. La fel de importanţi erau, la vremuri de toamnă, şi cartofii pentru iarnă. Cultură la care jud. Brăila a raportat realizarea unei producţii de 80.950 kg/ha şi jud. Dolj cu 77.150 kg/ha. Proviziile pentru toamnă şi iarnă trebuiau să cuprindă, bineînţeles, şi ceapă. Iar în această privinţă judeţul Argeş s-a declarat "campion naţional", cu o producţie de 64.500 kg/ha. În schimb, judeţele Galaţi şi Dolj, se lăudau cu producţiile mari de ardei gras, unde IAS-ul Tecuci, respectiv CAP-ul Gângiova au raportat producţii de 84.750 kg/ha, respectiv 82.600 kg/ha.
JURNALUL CUMPĂRĂTORULUI
"Jurnalul cumpărătorului", mult mai bine cunoscut sub numele de "Condică de sugestii şi reclamaţii", conţinea adeseori probleme reale, existente în comerţul socialist de stat. Astfel de cazuri au fost consemnate în "Jurnalul cumpărătorului" ţinut la zi în Piaţa Floreasca. Acolo se menţiona că "ziua de 7 octombrie, vânzătorul D. Neagu a venit băut la serviciu şi este agresiv cu clienţii". Iar la 6 octombrie 1989, "Marin Dolnescu vinde marfa după bunul său plac, amestecând, la acelaşi preţ, produse de calitate superioară cu produse de calitate inferioară". Şi asta după ce, cu doar o zi mai înainte, fusese surprins că "înşală la cântar". Iar vânzătoarea Angela Bogoiu "este impertinentă şi serveşte clienţii preferenţial, după criterii doar de ea ştiute". Bineînţeles că "jurnalul" nu menţiona şi eventualele pedepse menite să tempereze impertinenţa aprozargiilor.
IKEBANA LA DALLES
La Sala Dalles din Capitală a avut loc o demonstraţie de Ikebana, arta tradiţională japoneză de aranjare estetică a florilor. Au participat reprezentanţi ai Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, Ministerului Afacerilor Externe, oameni de cultură şi artă, precum şi un numeros public compus din iubitori de artă. La acest eveniment a fost prezent şi Katsushiro Ichioka, ambasadorul Japoniei la Bucureşti.
LA TORCERA NE LĂUDA CUMPĂTAREA
Într-un articol publicat în ziarul chilian La Torcera, se menţionează că "succesele deosebite ale României obţinute printr-un efort naţional considerabil au fost posibile datorită iniţiativelor şi măsurilor promovate de preşedintele Nicolae Ceauşescu în direcţia alocării a aproximativ o treime din venitul naţional pentru fondul de dezvoltare economico-socială a ţării, poate cea mai înaltă rată de acumulare pe plan mondial şi care continuă să se menţină şi în prezent, atitudine politică care s-a bucurat de adeziunea entuziastă a poporului român".
ANIVERSARE NEHRU
La Casa Centrală a Armatei din Capitală s-a deschis o expoziţie documentară consacrată centenarului naşterii eminentului om politic indian Jawaharlal Nehru. Expoziţia înfăţişa aspecte ale activităţii fostului prim-ministru al Republicii India, militant pentru eliberarea naţională, promotor al mişcării de nealiniere, al politicii de pace, prietenie şi colaborare între popoare. La vernisajul expoziţiei au luat parte membri ai conducerii Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, Ministerului Afacerilor Externe, precum şi oameni de cultură din Capitală. Au mai participat Nathu Ram Verma, ambasadorul Indiei la Bucureşti, precum şi alţi şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în ţara noastră.
EXPOZIŢIE FILATELICĂ
La Bacău s-a deschis expoziţia filatelică internaţională "Socfilex '89", dedicată păcii şi colaborării în lume. Expoziţia reunea, pe aproape 500 de panouri, numeroase colecţii de valoare, cu o tematică diversă. La ea participau filatelişti din Bulgaria, RDG, Iugoslavia, Mongolia, Polonia, Ungaria, URSS şi România. Cu această ocazie, Poşta Română a pus în circulaţie o emisiune de zece blocuri cu "întreguri poştale", piese care au intrat în colecţiile filateliştilor români.
PIELĂRIE LA EXPORT
Activitatea productivă a specialiştilor şi muncitorilor de la Întreprinderea de Pielărie şi Încălţăminte "Progresul" din Capitală se concentra, în această perioadă, asupra realizării prevăzute în planurile de export. Economista Marieta Dărăban, şefa compartimentului Export din întreprindere a afirmat că, "în vederea realizării producţiei destinate partenerilor străini, s-au organizat linii specializate pe firme beneficiare şi modele, dotate cu utilaje şi dispozitive adecvate şi moderne, de înalt randament. Formaţiile de muncitori care vor lucra pe aceste linii de producţie vor fi compuse din cei mai buni angajaţi, instruiţi special înaintea lansării în producţie a unor noi modele de încălţăminte. În urma acestor îmbunătăţiri, contractul cu un partener din URSS va fi realizat integral până în luna noiembrie, cu o lună avans faţă de prevederile iniţiale. Iar o altă comandă, primită în luna august de la un partener din SUA, va fi încheiată, cu aproape o lună avans, la mijlocul lunii octombrie".