În oraşul Constanţa a avut loc Conferinţa organizaţiei judeţene de Partid, care a decis realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea. Din partea CPEx a participat Emil Bobu. Departamentul Securităţii Statului a realizat o sinteză privind "manifestările antiromâneşti" din Olanda. În cadrul evenimentului "Zilele culturii clujene" au avut loc manifestări dedicate teatrului.
COMUNIŞTII CONSTĂNŢENI AU DECIS REALEGEREA LUI CEAUŞESCU
La Constanţa a avut loc Conferinţa organizaţiei judeţene de partid, în care s-au dezbătut unele probleme privind Congresul al XIV-lea al PCR. Din partea Comitetului Politic Executiv, la lucrări a luat parte Emil Bobu, care a vegheat la buna desfăşurare a evenimentului. Principalul punct pe ordinea de zi a fost rezoluţia privind realegerea lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de secretar general la "marele forum al comuniştilor": "Conferinţa organizaţiei judeţene de partid Constanţa, exprimând voinţa de nestrămutat a comuniştilor, a tuturor celor care trăiesc şi muncesc pe aceste străbune plaiuri româneşti, susţine, într-o deplină unitate cu partidul şi ţara, propunerea Comitetului Central al Partidului Comunist Român ca la apropiatul forum al comuniştilor români, în funcţia de secretar general al partidului să fie reales tovarăşul Nicolae Ceauşescu, ilustrul conducător de partid şi de ţară".
VÂNT DE SCHIMBARE LA SOFIA
Nicolae Ceauşescu i-a trimis o telegramă de felicitare lui Petăr Mladenov, cu ocazia alegerii acestuia în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar. Documentul a fost sec publicat în Scînteia, fără a se face nici o referire la schimbările care se produceau la sud de Dunăre. La Sofia, veteranul Todor Jivkov fusese înlocuit de la putere de o echipă de reformatori. În telegramă, Ceauşescu îşi păstra tonul optimist privind relaţiile cu bulgarii: "Cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar, vă adresez calde felicitări şi cele mai bune urări de succes în dezvoltarea economică şi socială a ţării, în construcţia societăţii socialiste. Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima satisfacţia că relaţiile tradiţionale de prietenie dintre Partidul Comunist Român şi Partidul Comunist Bulgar, dintre Republica Soclialistă România şi Republica Populară Bulgaria se dezvoltă pe multiple planuri, spre binele şi interesul ambelor noastre popoare".
VICTORIE A VOLEIBALISTELOR RAPIDISTE
La sala "Rapid" din Bucureşti a avut loc meciul-retur dintre echipele feminine Rapid Bucureşti şi Nausicaa Reggio Calabria (Italia), contând pentru competiţia "Cupa Federaţiei Europene de Volei". Victoria a revenit voleibalistelor românce, cu scorul de 3-1. Întrucât prima întrâlnire fusese câştigată de formaţia italiană cu 3-2, pentru faza următoare s-a calificat echipa Rapid Bucureşti.
OLANDEZII L-AU SUPĂRAT PE CEAUŞESCU
Guvernul olandez se manifesta din ce în ce mai vehement împotriva regimului de la Bucureşti patronat de Nicolae Ceauşescu. Un raport al Securităţii de la 11 noiembrie constata următoarele "amestecuri în treburile României" ale autorităţilor de la Amsterdam: "Intensificarea campaniei propagandistice de denigrare a realităţilor din România şi stimularea prin toate mijloacele, inclusiv prin posibilităţile Ambasadei Olandei la Bucureşti, a elementelor protestatare din ţara noastră; sprijinirea în continuare a organizării în Olanda de manifestări antiromâneşti, îndeosebi pe tema pretinsei nerespectări a drepturilor omului şi a programului de modernizare a localităţilor; tolerarea pe mai departe a activităţii grupurilor iredentiste-maghiare din Olanda".
ECONOMII LA PRODUCŢIA DE NUTREŢURI
Apropiatul Congres al XIV-lea al PCR i-a determinat pe activiştii de la Fabrica de Nutreţuri Combinate din Cluj să-şi prezintre realizările pe primele zece luni ale anului 1989. Conform raportărilor oficiale, în această perioadă, planul la producţia fizică a fost îndeplinit în proporţie de 105,6%, productivitatea muncii a fost depăşită cu 8,1%, iar planul de investiţii a fost şi el depăşit cu 7,7%. Performaneţele au fost realizate în condiţiile "încadrării stricte în nivelurile admise la cheltuielile totale şi materiale efectuate pentru 1.000 de lei producţie marfă".
ÎNTÂRZIERI ÎN DEPOZITAREA RECOLTEI
O inspecţie-fulger a responsabililor agriculturii din judeţul Timiş a descoperit că, deşi conform planificării campania de recoltare trebuia să fie la final, în unele unităţi existau nereguli. Întârzierile se înregistrau la recoltatul porumbului şi sfeclei de zahăr, la strânsul cocenilor, însilozarea suculentelor şi efectuarea arăturilor adânci. Stadiul necorespunzător al lucrărilor menţionate nu se datora atât ploilor căzute în cursul săptămânii (care totuşi fuseseră intense), cât mai cu seamă "neajunsurilor manifestate în organizarea şi desfăşurarea activităţilor zilnice, prin insuficienta folosire a forţei de muncă şi a capacităţilor tehnice existente în dotare". Concluzia controlului a fost ca "pretutindeni, unde se mai consemnează rămâneri în urmă, să se acţioneze cu toate forţele şi mijloacele, fără răgaz, pentru transportul şi punerea la adăpost a ultimelor cantităţi de recoltă din rodul atât de bogat al acestei toamne".
ZILELE CULTURII CLUJENE
În cadrul "Zilelor culturii clujene" au avut loc mai multe manifestări dedicate teatrului: dezbateri, mese rotunde, recitaluri de poezie, montaje literar-muzicale, spectacole. La Casa pionierilor şi şoimilor patriei a fost programată dezbaterea "Valenţe educative ale dramaturgiei pentru copii"; la Teatrul de păpuşi - dezbaterea "Valorile estetice ale spectacolului de teatru de păpuşi"; la Casa municipală de cultură - dezbaterea "Mişcarea treatrală de amatori în Festivalul Naţional «Cântarea României»"; la Cooperativa "Mobilă şi tapiţerie" - dezbaterea "Eroii zilelor noastre, personaje ale dramaturgiei contemporane"; la Liceul Economic - masa rotundă "Teatrul - modalitate de educare patriotică, de formare a conştiinţei artistice a tinerilor"; la Clubul sindicatului învăţământului - masa rotundă "Rolul teatrului în educarea patriotic-revoluţionară a elevilor"; la Teatrul Naţional - masa rotundă "Exemplificarea demersului teatral, factor esenţial în finalitatea sa militantă, civică"; la Şcoala populară de artă - dezbaterea "Poezia patriotică în montajul literar". La toate aceste manifestări au participat directorii teatrelor clujene, actori, critici de teatru, cadre didactice, activişti culturali, regizori şi animatori ai Teatrului de amatori.
Au fost programate: montajul literar-muzical "Omagiu partidului, conducătorului iubit" la Teatrul Maghiar de Stat; recitalul de poezie română contemporană "Cu tot ce am aparţin acestui pământ"; spectacolul "Anunţ la mica publicitate", urmat de o dezbatere cu publicul la Teatrul Naţional; spectacolul "Surorile Boga" la Teatrul Maghiar de Stat; spectacolul "Logodnica răsfăţată" în întreprinderea formaţiei "Gaudeamus" a Institutului Politehnic, la Casa de cultură a studenţilor.