Intervievat de revista americană Newsweek, Nicolae Ceauşescu a transmis Vestului că nu are de gând să oprească programul de sistematizare şi nici să îmbrăţişeze Perestroika iniţiată în Uniunea Sovietică de Mihail Gorbaciov. La Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea a avut loc aniversarea Republicii Populare Congo, cu ocazia zilei naţionale a statului african. Campania de arături din judeţul Argeş mergea cu un ritm de 2.000 hectare pe zi!
LUI CEAUŞESCU NU-I PLĂCEA PERESTROIKA!
În primul rând, ziaristul s-a interesat de "planurile de modernizare a localităţilor rurale" ale lui Ceuşescu, primind următorul răspuns: "Anul acesta, România aniversează 45 de ani de la victoria revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperalistă.
Cu 45 de ani în urmă, România era o ţară slab dezvoltată. Astăzi, ţara noastră a devenit un stat industrial-agrar cu o industrie modernă şi o agricultură socialistă avansată. Toate acestea s-au realizat în condiţiile unor mari transformări în structura economică şi socială... Am pornit de la necesitatea să dezvoltăm puternic autoconducerea, autoaprovizionarea şi autogestiunea atât în oraşe, cât şi în comune. Aceasta ne-a determinat să ne propunem să trecem la elaborarea de programe privind dezvoltarea economico-socială a tuturor localităţilor ţării, a oraşelor şi comunelor, în ultimul timp punând accent deosebit pe comune, care, repet, sunt rămase mai în urmă faţă de oraşe. Avem în vedere să dezvoltăm, desigur, puternic agricultura, dar să trecem şi la dezvol-tarea unor activităţi industriale şi de mică industrie. Dorim ca, în perspectivă, 25-30 % din veniturile ţărănimii să fie realizate din activităţi industriale, ceea ce va ridica mult nivelul general al satelor. "
Jurnalistul american s-a interesat şi de poziţia lui Ceuşescu faţă de Perestroika iniţiată de Mihail Gorbaciov. Răspunsul liderului român a fost: "Noi am pornit şi pornim de la faptul că fiecare ţară, fiecare partid trebuie să-şi realizeze dezvoltarea economico-socială şi construcţia socialismului în concordanţă cu realităţile proprii şi cu modul în care înţelege să facă acest lucru. Am menţionat că am renunţat la şabloane şi «modelele unice». De altfel, cu 20 de ani în urmă eram criticaţi că ne «abatem» de la principiile socialismului, neaplicând şabloanele altora. Am considerat că transformarea societăţii şi dezvoltarea economico-socială trebuie să se realizeze nu prin salturi, ci printr-o politică constantă, care să ţină seama de posibilităţile reale ale ţării, ale poporului, dar să asigure realizarea întregii activităţi de bază celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii."
ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT ROMÂNO-IORDANIANĂ
Ştefan Andrei, viceprim-ministru al Guvernului, a avut o întrevedere cu Awad M. Khlaifat, ministrul Tineretului şi Sportului din Iordania. Au fost discutate probleme privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, iar demnitarul iordanian a transmis prin intermediul lui Ştefan Andrei un "cald salut şi cele mai bune urări" lui Nicolae Ceuşescu, de la Hussein Ibn Talal al Regatului Haşemit al Iordaniei.
ANIVERSAREA REPUBLICII DEMOCRATE CONGO
La sediul Institutului Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea a avut loc o manifestare ocazionată de Ziua naţională a Republicii Populare Congo. În cadrul acţiunii au fost prezentate aspecte ale "dezvoltării economico-sociale a acestei ţări", participând membrii ai conducerii IRRCS, ai Ligii Române de Prietenie cu Popoarele din Asia şi Africa, reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi un "numeros public". Invitat de onoare a fost Patrice Nguesso, însărcinat cu afaceri ad-interim al Republicii Populare Congo la Bucureşti.
ÎN ARGEŞ SE ARAU 2.000 DE HECTARE PE ZI
Responsabilii cu agricultura din Argeş au ieşit la raport. Judeţul lor nu era cu nimic mai prejos decât restul ţării, aflându-se în plină desfăşurare campania de arat pe terenurile care fuseseră cultivate cu grâu. Nu exista nici un motiv ca să rămână nearat vreun petec de pământ al CAP-urilor s-au IAS-urilor, tocmai de aceea norma de lucru era de 2.000 hectare pe zi. Unele unităţi au mărit ritmul, evidenţiindu-se: SMA Miroşi, SMA Slobozia şi SMA Costeşti. Performanţele tractoriştilor de aici au făcut ca localităţile menţionate să fie lăudate pe prima pagină a României libere!
"DACIADA" LA TENIS DE CÂMP
În cadrul competiţiei sportive "Daciada" a avut loc întrecerea la tenis de câmp, desfăşurată pe terenurile bazei BTT din Capitală. Proba de simplu masculin a fost câştigată de Adrian Marcu (Steaua Bucureşti), care l-a întrecut în finală pe Florin Segărceanu (Dinamo Bucureşti). În finala probei feminine, Loredana Bujor (Progresul IMUC) a câştigat competiţia în faţa Isabelei Martin (Sportul Studenţesc Bucureşti).
PRELUCRAREA IDEOLOGICĂ A TINERILOR CONSTĂNŢENI
La Clubul "Portul" din Consanţa a avut loc simpozionul "23 August 1944, moment de însemnătate înscris cu litere de aur în istoria noastră". Evenimentul s-a organizat sub egida Comitetului municipal al Uniunii Tineretului Comunist.