Studenţii români îşi exprimau dragostea pentru partid prin picturi şi afişe politice. Muzeul Militar Central aniversa 75 de ani de la inaugurare.
MANIFESTĂRI CULTURALE PENTRU CONGRESUL AL XIV-LEA
În Bucureşti, sub genericul "Congresul al XIV-lea al PCR - Congresul marilor victorii socialiste", au avut loc diverse manifestări politico-educative şi cultural-artistice. De exemplu, la Centrul de creaţie şi cultură socialistă "Cântarea României" pentru studenţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Studenţilor, s-a deschis expoziţia omagială de arte plastice şi afiş politic organizată de Consiliul Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România. Lucrările expuse erau realizate de studenţi ai institutelor de profil din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca. Ei îşi exprimau, "prin forme specifice, sentimentele de profundă dragoste şi recunoştinţă, ce animă tânăra generaţie universitară a ţării, faţă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu".
ZIUA ZAIRULUI LA BUCUREŞTI
Cu ocazia Zilei naţionale a Republicii Zair, a avut loc în Capitală o manifestare culturală organizată de Institutul Român pentru Relaţiile Culturale cu Străinătatea, în cadrul căreia au fost prezentate impresii de călătorie din această ţară. Au participat membri ai Ligii Române de Prietenie cu Popoarele din Asia şi Africa, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe. A fost prezent şi Makengo ma Kimboko, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Republicii Zair în România.
FINAL DE MISIUNE
Nicolae Ceauşescu l-a primit pe Demetrio Boersner, ambasadorul Republicii Venezuela, cu ocazia încheierii misiunii sale în România. "În timpul întrevederii au fost evocate bunele relaţii existente între cele două ţări, exprimându-se dorinţa dezvoltării în continuare a acestor raporturi, în interesul ambelor popoare, al cauzei păcii şi colaborării internaţionale." În aceeaşi zi, Demetrio Boersner a oferit o recepţie la care au participat membri ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, oameni de cultură şi artă, ziarişti, şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în România.
MUZEUL MILITAR CENTRAL - 75 DE ANI DE EXISTENŢĂ
O altă adunare festivă a fost organizată cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Central. La festivitate au participat tovarăşii Ion Coman, membru al CPEx, secretar al CC al PCR, general-colonel Vasile Milea, ministrul Apărării Naţionale, Suzana Gâdea, preşedintele Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. S-a adresat şi o telegramă, în care se spunea: "Personalul Muzeului Militar Central, împreună cu toţi participanţii la această adunare festivă, îşi îndreaptă gândurile, cu dragoste şi nemărginită recunoştinţă, spre dumneavoastră, mult iubite şi stimate tovarăşe Nicolae Ceauşescu, ilustru conducător de partid şi de ţară, Erou între eroii neamului, ctitorul României socialiste moderne, personalitate proeminentă a lumii contemporane". Cu ocazia sărbătoririi a
75 de ani, muzeul a fost decorat cu ordinul "Meritul Cultural" cl. I.
SUCCESE TEHNOLOGICE
În vederea creşterii productivităţii şi calităţii pieselor forjate de mari dimensiuni, în secţia forjă a Întreprinderii "23 August" din Capitală a fost pus în funcţiune un nou ciocan matriţor cu o capacitate de 40.000 kilograme-forţă-metru. Utilajul, "de înaltă complexitate tehnică", a fost executat în totalitate cu componente româneşti, realizate la Combinatul de Utilaj Greu Iaşi şi întreprinderile "23 August" şi de Maşini grele din Bucureşti. Constructorii de maşini de la Întreprinderea "Metalotehnica" din Târgu-Mureş au raportat fabricarea maşinii textile cu nr. 100.000. Întreprinderea a realizat diverse maşini de cusut şi tricotat. În 1989, nomenclatorul de producţie al unităţii cuprindea peste 120 de tipodimensiuni de maşini textile.
PRIMELE REZULTATE LA SFECLĂ DE ZAHĂR
Într-o telegramă adresată şefului statului, Comitetul Judeţean Galaţi al PCR raporta că "oamenii muncii din agricultură" au încheiat recoltarea culturii de sfeclă de zahăr pe întreaga suprafaţă de 2.919 hectare, realizând o producţie medie de 113.200 kg la hectar. Producţia bună la sfeclă de zahăr confirma - după cum scria în telegramă - "justeţea politicii partidului şi statului nostru, realismul obiectivelor noii revoluţii agrare, hărnicia şi priceperea cu care acţionează cooperatorii, mecanizatorii, toţi lucrătorii ogoarelor".
A DOUA NAVĂ-AMIRAL LĂSATĂ LA APĂ
Noi succese ale lucrătorilor de la Întreprinderea de Construcţii Navale Constanţa: Mineralierul "Cărbuneşti" de 165.000 tdw, al doilea din seria navelor-amiral ale flotei româneşti, a plecat în probe pe mare. Nava a fost dotată în proporţie de 99% cu echipamente de producţie românească. "Prin aplicarea în premieră a unor noi tehnologii, a unor invenţii şi inovaţii de înaltă eficienţă, valoarea totală a economiilor realizate la construcţia acestei nave se ridică la peste un milion de lei."