x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 2 septembrie 1989

2 septembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    02 Sep 2009   •   00:00

La Islamabad (Pakistan) a avut loc o întrevedere oficială între Radu Bălan (preşedintele Consiliului de Stat al Planificării) şi Ghulam Ishaq Khan (preşedintele republicii islamice). Paula Ivan a câştigat "Marele Premiu" al Fe­deraţiei Internaţionale de Altletism.  Precipitaţiile căzute în ultima vreme îngreunau campania de strângere a recoltei în mai multe judeţe ale ţării.


ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT PAKISTANEZO-ROMÂNĂ
Radu Bălan, preşedintele Consiliului de Stat al Planificării, a efectuat o vizită de lucru la Islamabad. În ca­pitala pakistaneză, acesta a fost primit de Ghulam Ishaq Khan, preşedintele republicii islamice.
Conform comunicatului Agerpres, "în cadrul întrevederii au fost reliefate cursul ascendent al relaţiilor de prietenie şi colaborare pe multiple planuri existente între cele două ţări şi popoare şi hotărârea comună de a se întreprinde noi acţiuni şi măsuri îndreptate spre extinderea cooperării în diverse domenii de interes reciproc".


PAULA IVAN, ÎNTÂIA ATLETĂ A LUMII
Pentru al doilea an consecutiv, atleta română Paula Ivan a câştigat "Marele Premiu" al Federaţiei In­ter­na­ţionale de Altletism, acumulând, pe parcursul anului, 67 de puncte. În ultima cursă a competiţiei, des­fă­şu­ra­tă în cadrul finalei de la Stadionul "Louis II" din Monte Carlo, în prezenţa a 20.000 de spectatori, Paula Ivan s-a impus în proba de o milă, cu timpul 4 minute, 24 secunde şi 69 miimi, fiind urmată la linia de sosire de sovietica Svetlana Kitova şi de Doina Melinte.


PLOAIA ÎNGREUNA STRÂNGEREA RECOLTEI

Condiţiile meteorologice nefavorabile din judeţul Cluj îngreunau campania de strângere a recoltei. Însă cum vremea nu se putea pune cu regimul, agricultorii aveau datoria să întreprindă toate eforturile posibile pentru a respecta sarcinile de plan. Ba, mai mult, să le şi depăşească astfel cu câteva zeci de procente! Viorel Ciugudean, şeful CAP-ului din comuna Luncani, raporta următoarele: "La ordinea zilei în agricultură se află recoltarea şi livrarea tuturor legumelor ajunse la maturitate. Ţinem foarte mult nu numai la realizarea pla­nului în întreaga paletă sortimentală, cât şi la calitatea produselor livrate. Menţionând că, la zi, au fost livrate beneficiarilor 600 de tone de varză, 50 de tone tomate şi 10 tone de vinete, au fost create cele mai bune con­di­ţii pentru ca, în câteva zile, să se înceapă recoltarea rădăcinoaselor pe cele 20 de hectare. Fără îndoială că starea legumelor, precum şi recoltarea ritmică a legumelor dau garanţia că, la total, sarcinile mobilizatoare din acest an vor fi realizate şi chiar depăşite".


"REALIZĂRI DE PRESTIGIU", LA IAŞI
"Colectivul de muncă" al Uzinelor de Reparaţii şi Construcţii de Utilaje pentru Mecanizarea Tran­sporturilor din Iaşi raportau, la încheierea celor opt luni ale anului, realizări "de prestigiu" în ceea ce privea onorarea contractelor încheiate cu partene­rii străini. Fuseseră livrare containere şi boxpalete peste prevederi, în valoare de 39,7 milioane de lei. În acelaşi timp, muncitorii uzinei ieşene se prezentau cu realizări bune şi la ceilalţi indicatori de plan, respectiv la producţia fizică şi marfă, la producti­vitatea muncii şi la reducerea cheltuielilor materiale şi totale la 1.000 de lei producţie marfă.


JOC POPULAR, PE CÂMPIA DE LA MOCIU

În localitatea Mociu (jud. Cluj) au avut loc "manifestările culturale" din cadrul Festivalului jocului po­pular de câmpie, la care au participat formaţii artistice de amatori din judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Alba şi Cluj. În cadrul acţiunii s-au desfăşurat: o paradă a portului popular, vernisarea unei expoziţii de artă populară din zonă, spectacolul folcloric susţinut de formaţiile participante la masa rotundă pe tema "Particularităţile structurale ale jocului de câmpie". Ma­nifestarea era parte integrantă a Festivalului naţional "Cântarea României".


TRACTORIŞTII LUCRAU CU "FORŢE SPORITE"
Ziariştii de la Flacăra Iaşiului, publicaţie a Comitetului Judeţean de Partid, au făcut o "vizită de lucru" la CAP Dumeşti, pentru a le transmite locuitorilor judeţului cum îşi onorau agricultorii obligaţiile faţă de comunitate. Aceştia au descoperit că tractoriştii lucrau cu "forţe sporite" la culturile de toamnă, după cum a declarat Ion Albert, şeful secţiei. Subordonaţii săi arau, tran­sportau recolta de cartofi la ILF şi, în acelaşi timp, pregăteau semănătorile, cărora li se făcuse "proba cu boabe".
Nici recolta de porumb nu era dată uitării, fiind deja pregătite combinele pentru strângerea acestei culturi.


EXPORTURILE, PRIORITATE ZERO!
"Planul la export - îndeplinit exemplar" era una dintre rubricile ziarelor partidului. În cadrul deselor reportaje de la unităţile fruntaşe, a venit rândul Întreprinderii de Tractoare şi Maşini Agricole Craiova, care continua să ocupe un "loc fruntaş" în producţia judeţului Dolj.
La raport s-a prezentat ing. Paul Zahosrki, care a declarat că "acţiunile iniţiate de consiliul oamenilor muncii pentru realizarea ritmică şi în structura sortimentală a producţiei fizice solicitată de be­neficiarii de peste hotare, pentru continua îm­bu­nătăţire a calităţii acesteia au contribuit la pro­du­cerea şi livrarea la export, în devans faţă de pre­vederile din contractele celor opt luni care au trecut din acest an, a 138 de tractoare multi­func­ţi­o­nale cu încărcător hidraulic, de 45 cai-putere, tip TIH-445, şi a unui volum divers de echipamente şi piese de schimb în valoare de 7 milioane de lei".

×