Presa şi-a continuat misiunea aniversară a Congresului al IX-lea al PCR. Argumentele binefacerilor aduse de Ceauşescu au fost statisticile şi comparaţiile: între România din 1965 şi cea din ’89, între vieţile românilor din urmă cu 24 de ani şi chiar cu alte ţări frăţeşti. A început ediţia a XI-a a "Galelor Amfiteatru" la Costineşti.
IULIE ANIVERSAR
Nici o săptămână fără o aniversare de partid! - pare a fi fost lozinca sectorului propagandă. La 19-24 iulie, pe durata a cinci zile, s-a sărbătorit împlinirea a 24 de ani de la Congresul al IX-lea al PCR. Acesta era de mai bine de un deceniu jalonul care despărţea trecutul de "cea mai fericită" etapă din istoria României, datorată conducerii lui Nicolae Ceauşescu. În fiecare din aceste zile, întreaga presă a revenit asupra "istoricului" eveniment când partidul îşi schimbase conducătorul, statutul şi chiar numele. Partidul Muncitoresc Român se rebotezase Partidul Comunist Român. Pe ce temei şi cu ce efecte? - asemenea "tâmpite" întrebări nu s-ar fi găsit nimeni să pună.
SĂ CRAPE UNGURII DE NECAZ!
Ziarul România Liberă a publicat pe prima pagină o telegramă adresată de Comitetul judeţean de partid Covasna. Reiese din ea că populaţia majoritar maghiară chiuie de bucurie raportând că îndeplinise planul la producţia marfă industrială pe trei ani şi şapte luni din acel cincinal. În vreme ce "toţi oamenii muncii" îşi dedicau realizarea aniversării Congresului al IX-lea şi întâmpinării Congresului al XIV-lea, ungurii din pa-tria-mamă aveau greutăţi. Pe ultima pagină a aceluiaşi ziar citim inedite informaţii despre o ţară socialistă. Citând agenţia MTI, ziarul anunţă că "în primul trimestru producţia a scăzut în Ungaria cu 1,1%. Ramurile unde se înregistraseră pierderi erau industria prelucrătoare (2% în semestrul doi) şi industria confecţiilor (mai puţin cu 10%).
ÎNCERCĂRI NEREUŞITE
La Neptun, Nicolae Ceuşescu a primit o delegaţie din oameni de afaceri în industria textilă din Anglia, Franţa, RF Germania, Italia, Suedia. Altă încercare nereuşită de a cointeresa manageri americani şi vest-europeni în afaceri cu România! Căci "ţara lui Ceauşescu" nu mai prezenta pentru ei interes. "Politica externă a României a navigat, multă vreme, între cele două superputeri: URSS şi SUA, a conchis mai târziu în memoriile sale Silviu Curticeanu, şeful Cancelariei CC. Orice s-ar spune acum cred că Ceauşescu a navigat o lungă perioadă de timp în aceste ape tulburi, alternând abil prudenţa cu temeritatea; el a greşit însă profund atunci când apele dintre cei doi coloşi s-au liniştit, scufundându-se pe vreme bună la fel ca marinarul de pe Titanic, înecat la mal într-o banală baltă, după ce a reuşit să se salveze din naufragiul secolului."
VEDI COSTINEŞTI, POI...
Astfel îşi încheie raidul prin Costineşti ("capitala cultural-artistică a Litoralului") reporterul revistei Flacăra, Constantin Ismăileanu. Din convorbirea cu Cornel Gogoaşă, directorul staţiunii a consemnat debutul ediţiei a XI-a a "Galelor Amfiteatru" unde s-au prezentat talentele studenţimii române. În paralel, la Hotelul Forum a fost programat Salonul republican de grafică satirică pentru tineret. Printre noutăţi au fost menţionate dublarea capacităţii terasei de la Radio Vacanţa Costineşti şi creşterea capacităţii staţiunii cu 700 de locuri în noile vile "Amiral". "În total, vor fi la Costineşti în actualul sezon peste 60.000 de tineri de toate profesiile, studenţi, muncitori, ţărani, intelectuali", a conchis directorul staţiunii.
DIN CLASICII CUBANEZI ŞI CHINEZI
La Havana, Fidel Castro a ţinut iarăşi, câteva ceasuri, un discurs-mamut. Printre altele, s-a dezlănţuit împotriva netrebniciei capitalismului. "Capitalismul cu toată bogăţia lui, este incapabil să rezolve problemele sociale de bază ale populaţiei, servind doar unui grup restrâns de privilegiaţi. Atunci la ce mai serveşte un asemenea sistem?" - a concluzionat Fidel. Pe placul lui Ceauşescu a fost şi protestul "energic" al Guvernului RP Chineze "în legătură cu amestecul SUA în afacerile interne ale Chinei". Din alambicata ştire deduci că după evenimentele din Piaţa Tien an men, Guvernul american aplicase sancţiuni economice şi "calomniase" China. Adică încălcase "principiul neamestecului în treburile interne", clamat tot mai des şi de Ceauşescu.
S-A "DERANJAT" BUSH
"Stimate domnule preşedinte Ceauşescu, poporul american şi eu personal, vă mulţumim pentru mesajul de felicitare adresat la sărbătorirea celei de-a 213-a aniversări a libertăţii şi independenţei noastre. Cu sinceritate, George Bush". Acesta a fost conţinutul integral al telegramei publicate în pagina a cincea a României Libere de la 21 iulie. Felicitările fuseseră ocazionate de ziua naţională a Americii de la 4 iulie. După mai bine de două săptămâni, Bush se "deranjase" să răspundă, semnând ca simplu cetăţean. Iar ziarul publicase mesajul - conform indicaţiei consilierului prezidenţial de presă - după mesajul adresat lui Dăscălescu de oficialii Mongoliei populare.
PITA DE PECICA -CU FĂINĂ DE-ACASĂ LA BRUTĂRIE
Telegramele cu raportări de succese la seceriş, trimise lui Ceauşescu, au fost atât de multe încât ziarele publică esenţialul: kilogramele la hectar. Fruntaşul zilei a fost judeţul Arad. În aceeaşi localitate, două CAP-uri au întrecut toate aşteptările. CAP "Ogorul" a raportat 12.182 kg grâu la hectar, iar CAP "Avântul" 12.060. Vestita "pită de Pecica" îşi asigurase supremaţia. De cumpărat puteau s-o cumpere doar pecicanii. Şi numai aceia care-şi duceau făina de-acasă, pentru copt, la brutărie.
Citește pe Antena3.ro