x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 27 octombrie 1989

27 octombrie 1989

de Adela Cristina Teodorescu    |    27 Oct 2009   •   00:00

Ceauşescu a vizitat magazine din Bucureşti. Comitetele judeţene de partid şi-au continuat raportările producţiilor record. Judeţul Brăila a fost declarat primul la grâu. Succes - la Moscova! - a avut standul României dintr-o "expoziţie tehnico-ştiinţifică".


DOVEZI DE ŢICNEALĂ

Nicolae Ceauşescu a efectuat o vizită de lucru în Ca­pitală, în mai multe unităţi de alimentaţie publică şi pieţe de pe Calea Dorobanţi, Bd. 1 Mai şi Calea Griviţei, precum şi din zona Gării de Nord, au scris ziarele. Scopul - "analiza şi stabilirea operativă de măsuri menite să asigure îmbunătăţirea continuă a aprovizionării populaţiei, perecţionarea sistemului de desfacere a mărfurilor şi, îndeosebi, a produselor alimentare".
Adică producţii-record avem, iar pentru magazinele goale nu sunt alţi vinovaţi decât comercianţii.
Căci concluzia la faţa locului a fost că "activitatea din unităţile comerciale s-a îmbunătăţit, în magazine şi pieţe remarcându-se o mai bună aprovizionare cu produse alimentare, legume şi fructe. Desfacerea căr­nii şi produselor din carne decurge în condiţii de mai bună organizare, iar în centrele specializate s-a asigurat o diversitate mai mare de preparate culinare, de peşte şi conserve din peşte". Nici mezelurile sau brânzeturile nu erau mai prejos, existând "un fond de marfă sporit, de mai bună calitate, precum şi un sortiment variat de pâine şi specialităţi"...
Ce dovadă mai sigură de ţicneală a Conducătorului alta decât aceasta? O ţară întreagă "furajată" din ordinul lui pe cartelă; iar el se lăuda fără oprire că adusese românii în apogeul belşugului şi în fruntea progresului mondial


MUZICĂ SIMFONICĂ PENTRU NAŢIUNILE UNITE

La Sala de concerte a Radiotelevi­ziunii Române a avul loc un concert simfonic dedicat Zilei Naţiunilor Unite. Programul a cuprins lucrări din creaţia românească şi universală. La spectacol au asistat repre­zen­tanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în România şi alţi membri ai corpului diplomatic.


PENTRU CONGRES ŞI CONDUCĂTOR

Conform programărilor secţiei de propagandă a CC al PCR, comitetele judeţene raportau şi realizarea înainte de termen a sarcinilor economice din planul stabilit al anului şi cincinalului. În Brăila, 32 de unităţi realizaseră producţia-marfă industrială pe 3 ani şi 10 luni, cu o depăşire de peste 1,7 miliarde de lei. Alte 21 de unităţi se lăudau cu 1,2 miliarde lei peste nivelul planificat ("importante cantităţi de gaze asociate utilizabile, exccavatoare, oţel neton, sodă caustică, mătase artificială şi alte produse"). Alte succese înregistraseră brăilenii la export
("9 unităţi economice şi-au în­de­plinit planul la producţia pentru export şi exportul pe zece luni, iar 4 unităţi au realizat integral planul pe relaţia devize convertibile").
Şi în judeţul Arad, oamenii mun­cii din 19 unităţi economice raportau încheiat planul la export, cu o producţie de peste 500 milioane de lei. Cheia succeselor aceeaşi - da­to­rită "muncitorilor însufleţiţi de perspectivele măreţe pe care le des­chid întregii ţări Congresul al XIV-lea al partidului şi obiectivele dezvoltării economico-sociale cu­prin­se în ma­gis­trala Expunere". A "Tova­ră­şului", bineînţeles!


FRUNTAŞI LA ENERGIE ŞI LA ÎNTRERUPERILE DE CURENT
Comitetul Judeţean Gorj al PCR raporta că 9 unităţi economice îndepliniseră în avans sarcinile de plan "urmând să livreze suplimentar economiei naţionale 820 mi­lioane mc gaze naturale, 840 utilaje tehnologice pentru lucrări mi­niere, 21 prese hidraulice, 12 prese me­ca­nice, 2.000 mc cherestea, mobilier în valoare de aproape 5 mi­lioane lei şi alte produse".
Fruntaşe între fruntaşi erau întreprinderile miniere Rovinari, Roşia, Peş­teana şi Lupoaia, Întreprinderea de Transporturi Auto Gorj şi Siste­mul hidrotehnic şi energetic Cerna-Motru-Tismana, ("cu o depăşire în valoare de 186 milioane lei").
În şedinţele de un anumit nivel ori în presă nu întreba însă nimeni cum se face că tot mai des se întrerupe furnizarea energiei electrice - şi acasă şi la lucru - din motive de economie.  


VICTORII SPORTIVE
Sala sporturilor din Cluj-Napoca a găzduit meciul de baschet feminin dintre echipa locală Universitatea şi formaţia iugoslavă Steaua Roşie Belgrad. Meciul s-a încheiat cu scor favorabil jucătoarelor ro­mâne care au învins cu 77-74 (47-33). Pe plan intern, într-un meci restanţă din etapa a doua a cam­pionatului di­vi­ziei A la volei feminin, echipa Rapid a întrecut cu 3-2 formaţia Dinamo Bucureşti. În cadrul etapei a doua a campionatului diviziei A la volei masculin, Calculatorul Bucureşti a învins echipa Rapid cu scorul de 3-1, Minaur Baia-Mare a pierdut în faţa Stelei cu 0-3. Iar meciul dintre Viitorul Dinamo Bacău şi Dinamo Bucureşti s-a încheiat în favoarea bucureştenilor cu 3-1.


PRIMUL LOC LA GRÂU
Judeţul Brăila a fost declarat fruntaş pe ţară la producţia de grâu. 52 de unităţi agricole au obţinut între 9.037 şi 10.957 kg la hectar. Şi restul indicatorilor producţiei pe judeţ erau considerabili - orzul, sfecla de zahăr, cartofii, soia şi legumele rodind de 10-15 ori mai mult decât în anul 1965!
20 de unităţi agricole brăilene declaraseră între 8.029 şi 9.015 hg de orz la hectar. La floarea-soarelui 13 unităţi au produs între 5.340 şi 5.660 kg la hectar. Cifre nemaiauzite se declarau şi la sfecla de zahăr: între 81.350 - 129.100 kg la hectar de la 15 unităţi agricole. Aici însă recordul absolut a fost deţinut, de Judeţul Alba, cu 124.150 kg la hectar.
Dar Ceauşescu hotărâse să-i onoreze pe brăileni cu prezenţa sa de Ziua Recoltei!


ŞTIINŢĂ ŞI TEHNICĂ ROMÂNEASCĂ LA MOSCOVA
România a fost prezentă la ex­poziţia realizărilor tehnico-ştiin­ţifice ale ţărilor membre CAER organizată la Moscova. Standul ro­mânesc s-a bucurat "de un deosebit interes", a scris Scînteia, pre­zen­tând "o serie de realizări din domeniul automatizării complexe a proceselor industriale şi din alte sectoare de vârf ale ştiinţei româneşti". Printre exponate s-au remarcat echipamentele de tehnică de calcul şi produse-program pentru conducerea proceselor industriale şi proiectare asistată de calculator, sisteme complexe şi echipamente automatizate, tractoare, servomotoare şi echipamente de alimentare, de comandă şi control, precum şi "aparate bazate pe cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii moderne".

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei