x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 3 iulie 1989

3 iulie 1989

de Ilarion Tiu    |    03 Iul 2009   •   00:00
3 iulie 1989
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

Academia „Ştefan Gheorghiu" a anunţat încheierea studiilor pentru o nouă generaţie de activişti, în rândul sindicatelor muncitoreşti. La campionatul de atletism de la Dijon, sportivele românce au obţinut noi victorii. Iaşiul găzduia a opta ediţie a Târgului de Vară. Artiştii clujeni au marcat Ziua Mondială a Arhitecturii printr-un simpozion.



ŢĂRII, CÂT MAI MULŢI... ACTIVIŞTI!
Academia de Studii Social-Politice „Ştefan Gheorghiu", de pe lângă CC al PCR, a organizat ceremonia de în­cheiere a Şcolii centrale pentru pregătirea cadrelor sindicale. Cu ocazia adunării festive, absolvenţii au expediat o telegramă lui Nicolae Ceauşescu, în care îşi exprimau „cele mai calde şi respectuoase gânduri pentru grija statornică pe care o acordă formării şi pregătirii multila­terale a cadrelor la cea mai înaltă şi prestigioasă instituţie de învăţământ a partidului nostru".

SUCCESE ÎN ATLETISM
În cadrul concursului internaţional de atletism de la Dijon (Franţa), sportul românesc a obţinut victorii în­semnate prin performanţele Mihaelei Pogăceanu (locul I la proba de 100 m garduri), Vioricăi Ghican (câş­tigătoarea competiţiei de 1.500 m) şi Alinei Astafei (care s-a impus la săritura în înălţime cu performanţa 1,95 m).

TÂRG DE VARĂ LA IAŞI
La Sala Polivalentă din Iaşi s-a deschis Târgul de Vară, ediţia a VIII-a, ma­nifestare „de tradiţie" a co­mer­ţului ieşean. Acesta urma să func­ţi­o­neze până la 16 iulie. Expuneau produse întreprinderile comerciale de stat pentru mărfuri metalo-chimice, textile-încălţăminte, de alimentaţie publică, precum şi unităţi ale cooperaţiei meşteşugăreşti, ale industriei mici şi ale UJECOOP-ului. La standurile amenajate puteau fi cum­părate articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru sezonul de vară, produse metalo-chimice, de mobilă şi articole de sport-turism şi camping.

VACILE CLUJENE PRODUCEAU 15,5 LITRI DE LAPTE ZILNIC!
Ajunşi la jumătatea anului, conducătorii unităţilor agricole ale ţării aveau obligaţia să raporteze realizările de la începutul lui 1989. În opinia ing. Remus Chioreanu, directorul Întreprinderii Agricole de Stat Cluj, totul era „ca la carte": „Instabilitatea vremii din ultima perioadă a stânjenit într-o oarecare măsură buna desfăşurare a lucrărilor de întreţinere a culturilor şi a celorlaltor acţiuni înscrise pe agenda actualei campanii agricole, afirma demnitarul.

Cu toate acestea, pe mai multe fronturi de lucru, prin eforturi susţinute, s-au înregistrat rezultate bune, creându-se condiţii pentru obţinerea unor producţii ridicate. Dintre acestea, amintim o producţie medie de 2.025 litri de lapte de la fiecare vacă furajată, respectiv o producţie zilnică de 15,5 lapte la total şi 12,5 litri lapte marfă pe animal".

ZILELE CULTURII ROMÂNEŞTI ÎN CHINA
Sala de festivităţi a muncipiului Tianjin (China) a găzduit un concert de muzică vocală şi instrumentală, susţinut de artişti români, în cadrul ma­nifestaţiei „Zilele culturii românşti". Concertul a fost dedicat „prieteniei, colaborării şi înţelegerii dintre popoarele român şi chinez".

SIMPOZION DE ARHITECTURĂ
Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii a avut loc un simpozion organizat de filiala Cluj a Uniunii Ar­hi­tec­ţilor din România. Comunicările prezen­ta­te au avut ca teme con­tribuţia specialiştilor la realizarea unui specific lo­cal, probleme ale renovărilor urbane în municipiul Cluj, un periplu în arhi­tec­tura românească, semnificaţia detaliului în arhitectură, extinderea spa­ţiului urban, arhitectură urbană, arhitectura solară, arhitectura şi designul etc.




Cu acest prilej, s-a inaugurat şi o expoziţie de grafică - „Arhitectura văzută de arhitecţi", cu planşe create de Mircea Amitroaie, Constanţa Popa, Gheorghe Elkan, Vasile Mitrea, Geza Starmuller.

PARADA MODEI LA UJECOOP
La Slobozia (jud. Ialomiţa), Comisia femeilor de la UJECOOP a organizat o paradă a modei, în cadrul căreia au fost prezentate peste 30 de noi mo­dele de îmbrăcăminte, realizate în unităţile proprii de producţie. La final, participanţii au asistat la un program cultural-artistic susţinut de formaţiile laureate în cadrul Festivalului Naţional „Cântarea României".

MĂŞTI COSMETICE NATURISTE
Revista Sănătatea le recomanda româncelor remedii naturiste pentru protejarea tenului uscat:

* Masca de morcovi. Daţi un morcov prin răzătoare, amestecaţi-l cu o linguriţă de caimac şi întindeţi pe faţă amestecul obţinut. Această mască, cu calităţi emoliente, e indicată mai ales tenurilor sensibile;

* Mască de castraveţi. Se rade miezul unui castravete, mestecându-se cu puţin untdelemn şi talc atât cât să dea măştii consistenţa unei paste spumoase;

* Masca de tărâţe. Dacă tenul dumneavoastră se irită uşor, obţineţi bune efecte anticongestive aplicând o mască proaspătă din 15 g tărâţe de grâu, 10 g caolin, 5 g miere şi apă până obţineţi o pastă consistentă;

* Masca de căpşuni sau fragi. Aceste fructe pot constitui o mască pentru tenul uscat datorită calităţilor tonifiante. Se prepară prin amestecarea fructelor cu puţin caimac sau smântână.

VESTIMENTAŢIA PENTRU COPII
Creatorii de modă ai vremii se preocupau îndeaproape şi de vestimentaţia copiilor. Erau recomandate hainele din materiale naturale şi rezistente la purtat - fără să se şifoneze prea uşor -, imprimeurile „ori­ginale şi vesele" şi unele combinaţii de uniuri cu imprimeuri de diferite materiale şi culori, având efect „vesel şi copilăresc".

Pentru orele de joacă, părinţii erau îndemnaţi să-şi îmbrace copii cu fustiţă (pentru fete) sau pantaloni (pentru băieţi), care să fie combinate cu diferite genuri de bluze, ale căror detalii de croială să fie subliniate de combinaţii ingenioase de uniuri cu materiale imprimate. Prin vestimentaţie, se contribuia la educarea gustului estetic al copiilor.

×