Ziarele erau pline de declaraţii conform cărora, "urmărind întocmai indicaţiile secretarului general al partidului", în întreaga ţară se depuneau eforturi pentru reducerea consumului de energie electrică. La Sibiu, spre exemplu, se dăduseră în folosinţă cinci microhidrocentrale. În capitala Iordaniei, Amman, s-a deschis o expoziţie de produse româneşti. Mihail Marin a ocupat locul I la turneul internaţional de şah de la Tallin (RSS Estonă).
NOI HIDROCENTRALE ÎN JUDEŢUL SIBIU
Comitetul judeţean Sibiu al PCR (condus de Nicu Ceauşescu) anunţa, printr-o telegramă oficială trimisă şefului statului, că, prin valorificarea potenţialului hidroenergetic al judeţului, a fost acoperit necesarul de energie electrică a cinci comune: Gura Râului, Tilişca, Sadu, Poplaca şi Răşinari. Puterea instalată în centralele hidroenergetice de mică putere şi microhidrocentrale însuma 7.765 kW. Totodată, s-a acordat atenţie reintroducerii în circuitul economic local a unor resurse secundare refolosibile de energie termică. Au fost realizate 8 recuperatoare de căldură care aveau să ajute la economisirea a 7 milioane metri cubi gaz metan anual.
ISTORIA ŞI EVOLUŢIA ARTELOR
Teatrul Foarte Mic din Bucureşti a găzduit, în sala din Bd. Republicii nr. 21, colocviul intitulat "Istoria şi evoluţia artelor" la care au participat: istoricul de artă Răzvan Theodorescu, actorul Ion Pavlescu şi cvartetul "Serioso". Coordonatorul şi prezentatorul manifestării: muzicologul Iosif Sava.
STUDENŢI STRĂINI, TURIŞTI ÎN ROMÂNIA
S-a încheiat cea de-a XVII-a ediţie a cursurilor de cultură şi civilizaţie românească organizate de Asociaţia "România" în fiecare vară. Timp de 21 de zile, 21 de tineri din şapte ţări ale lumii au călătorit peste 3.000 de kilometri prin ţară. Scopul excursiei era acela de a descoperi într-un mod natural frumuseţile patriei. Grupul era format din tineri care proveneau din familii româneşti şi din elevi şi studenţi care învăţau limba română în şcoli. Acesta era şi cazul a trei studente americane care au aflat despre România din cursul de limbă şi literatură română al profesoarei Rodica Boţoman de la Ohio State University din Columbus, SUA. Flacăra publica "mărturiile emoţionante înregistrate de la fiecare participant". Ştefana Chitta din Austria spunea: "Mă străduiesc continuu nu numai să asimilez organic valorile spirituale ale poporului român, dar şi fac tot ce îmi sta în putinţă pentru propagarea lor în lume". "Mă pasionează istoria Transilvaniei şi am fost deosebit de bucuros să văd la faţa locului cum a fost rezolvată problema naţionalităţilor conlocuitoare în România." (Othmar Kolar - Austria)
LOCUL ÎNTÂI PENTRU ROMÂNIA
Turneul "open" de şah "Vosu-89", desfăşurat la Tallin (URSS, RSS Estonă), s-a încheiat cu victoria maestrului internaţional român Mihail Marin şi a şahiştilor sovietici Erkki Lokotar, Rainer Raud şi Kaile Kiik, care au obţinut 6,5 puncte din 9 posibile. În "Top 10" al celor mai buni jucători s-au mai aflat românii Béla Takäcs (locul 5), Constantin Ionescu (7) şi Adrian Negulescu (9). "Jucătorii de bază ai lotului nostru naţional s-au distins printr-o înaltă tehnicitate, rămânând neînvinşi într-o companie de 55 participanţi din 7 ţări", aflăm din rubrica "Şah cu Margareta Mureşan" a revistei Flacăra.
PRODUSE ROMÂNEŞTI ÎN IORDANIA
"La Amman a avut loc ceremonia deschiderii oficiale a «Decadei cultural-turistice şi economice româneşti», sub înaltul patronaj şi cu participarea prinţului Mihammad Bin Talal, reprezentant personal al regelui Hussein al Iordaniei", anunţa Scînteia pe ultima pagină. În cadrul evenimentului au fost expuse produse ale întreprinderilor de comerţ exterior "Romsit", "Romexport", "Confex", "Arpimex", "Chimica" şi "TAROM". La vernisaj, grupul folcloric "Cununa Transilvană" a susţinut un program de cântece şi dansuri populare româneşti.
PREGĂTIRI PENTRU IARNĂ
"Intri în incinta întreprinderii ca într-o staţiune de odihnă sau mai degrabă de cercetări spaţiale", descrie Ion Zubaşcu în paginile revistei Flacăra sediul IAS Târgovişte. "Complexul de îngrăşare tineret taurin este un fel de combinat în care animalul intră la o greutate individuală minimă de 121 kg şi iese pe aceleaşi porţi, în urma unei furajări «ca la carte», la o greutate de peste 400 kg", completează gazetarul. Hrănirea animalului se făcea în stabulaţie, în cele 11 grajduri ale căror spaţii de cazare începuseră deja pregătirile pentru iarnă. IAS Târgovişte dispunea de o bază furajeră proprie de 500 ha ocupate de culturi leguminoase perene, vechi şi noi. În toamna anului 1989, până în luna octombrie, se obţinuse o producţie de 800 tone fibroase şi 18 mii tone masă verde însilozată, şi se continuau însămânţările pe 240 ha pentru masă verde. Din necesarul planificat se depozitaseră deja 620 tone de fibroase, 1.500 tone de grosiere şi 7.000 tone suculente.
LITERATURĂ ÎN FABRICI ŞI ÎNTREPRINDERI
Biblioteca Municipală "Mihail Sadoveanu" din Bucureşti organiza în unele instituţii economice şi de cercetare ştiinţifică dezbateri privind literatura română. În ciclul "Prozatori români contemporani", a avut loc la Institutul pentru Tehnică de Calcul şi Informatică prezentarea volumului "O sută una lovituri de tun" de Radu Tudoran, apărută la Editura "Eminescu". Au participat la discuţii directorul editurii, criticul şi istoricul literar, Valeriu Râpeanu, şi autorul lucrării. Pentru zilele următoare, biblioteca pregătise pentru "oamenii muncii" de la Întreprinderea "Dacia" o întâlnire cu poetul Florin Costinescu, autorul volumului "Naşterea zilei", apărut la Editura Albatros.