Modernizarea agriculturii socialiste era unul dintre domeniile pe care Nicolae Ceauşescu le-a abordat cu maximă atenţie. La începutul lui octombrie, secretarul general al PCR a făcut o vizită de lucru la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnologică pentru Maşini şi Utilaje Agricole. S-a întâlnit cu cadre de conducere şi specialişti din acest domeniu. În cursul vizitei a fost examinat modul în care se înfăptuiesc programele stabilite privind creşterea gradului de mecanizare a lucrărilor din agricultură şi realizarea unor maşini şi utilaje complexe, de mare randament, menite să asigure aplicarea celor mai noi tehnologii agricole. Exprimând recunoştinţa lor pentru sprijinul permanent acordat dezvoltării agriculturii, specialiştii i-au făcut lui Nicolae Ceauşescu o caldă primire. S-a scandat îndelung, cu însufleţire, reafirmându-se "ferma convingere a întregii noastre naţiuni că reînvestirea tovarăşului Nicolae Ceauşescu în funcţia supremă de secretar general al partidului reprezintă garanţia înaintării neabătute a patriei noastre spre cele mai înalte culmi de progres şi civilizaţie".
Dialogul de lucru s-a desfăşurat în cadrul unei expoziţii special amenajate pe platoul din faţa institutului, unde erau prezentate o serie de o serie de utilaje agricole la care, pe baza indicaţiilor tovarăşului Ceauşescu, au fost aduse îmbunătăţiri în vederea adaptării lor la noile tehnologii de cultură.
FORMALISM COMUNIST
Adunările generale şi conferinţele organizaţiilor de partid din Maramureş se desfăşurau, în toamna anului 1989, într-un climat de mare exigenţă. Totuşi au existat şi note discordante, excepţii faţă de regula acestei preocupări dominante. Acesta a fost cazul unor adunări de partid ale organizaţiilor de bază din Cooperaţia Meşteşugărească, unde se recunoştea oficial că "şi-au făcut loc manifestări de formalism, de grabă în pregătirea adunărilor şi în desfăşurarea dezbaterilor". Astfel, la cooperativele "Prestarea" şi "Sigheteana", din Sighetul Marmaţiei şi "Înainte" din Şomcuţa Mare, adunările s-au desfăşurat în pripă, cu materiale pregătite superficial, existând şi cazuri în care au absentat chiar şi comuniştii. Deşi membrii de partid de la Cooperativa "Înainte" aveau numeroase motive de satisfacţie pentru rezultatele obţinute în ultimii ani, biroul organizaţiei de bază a ales "formula cea mai nepotrivită pentru darea de seamă, rezumându-se la aprecieri generale. Şi doar la insistenţa sălii s-au auzit, în cele din urmă, numele unor fruntaşi în producţie, dar şi ale unor comunişti certaţi cu disciplina, cu cerinţele codului eticii şi echităţii, care întârzie sau absentează nemotivat de la program, oameni care prin comportamentul lor în societate nu constituie exemple pentru colectivele pentru care lucrează."
LUCRĂRI EDILITARE ÎN BUCUREŞTI
Chestionat în legătură cu realizările edilitare înregistrate în 1989, Virgil Pascu - directorul Direcţiei Domeniului Public din Consiliul Popular al Municipiului Bucureşti, a declarat că: "S-a modernizat Calea Victoriei, între Splaiul Dâmboviţei şi Strada Sevastopol, asfaltându-se carosabilul şi înlocuindu-se bordurile vechi cu borduri mozaicate. Pentru întreţinerea drumurilor şi străzilor s-au realizat peste 1.070.000 mp de îmbrăcăminte asfaltică din beton, precum şi pavaje din pavele şi bolovani. De asemenea, s-au înlocuit peste 52.000 de metri lineari de borduri şi s-au executat balastări de străzi pe aproximativ 514.000 mp".
PRODUCŢII-RECORD LA SCORNICEŞTI
Într-o telegramă adresată tovarăşului Nicolae Ceauşescu, CAP Scorniceşti, judeţul Olt, raporta realizarea unor producţii agricole record. Dar înainte de acestea, telegrama oficială se remarca ea însăşi printr-un alt "record": producţia de laude aduse lui Ceauşescu. "Într-o atmosferă de înaltă vibraţie patriotică determinată de profunda dezbatere a documentelor pentru cel de-al XIV-lea Congres al PCR, la a căror elaborare şi fundamentare dumneavoastră, mult iubite şi stimate tovarăşe secretar general Nicolae Ceauşescu, v-aţi adus o contribuţie decisivă, cooperatorii şi mecanizatorii, toţi oamenii muncii din Scorniceşti, într-un glas de cuget şi simţire cu întregul partid şi popor, îşi exprimă cele mai alese sentimente de recunoştinţă şi aleasă preţuire pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi spre binele şi prosperitatea naţiunii noastre socialiste". Succesele agricole urmau undeva, către sfârşitul telegramei: "Cu cele mai alese sentimente de dragoste fierbinte, vă raportăm că am recoltat porumbul de pe întreaga suprafaţa cultivată, obţinând în medie la hectar, în condiţii de neirigare, 33.100 de kilograme porumb ştiuleţi, ceea ce ne-a permis să livrăm suplimentar la fondul de stat peste 4.500 de tone".
ANIVERSAREA RDG
În dimineaţa de 6 octombrie 1989, Nicolae Ceauşescu a plecat la Berlin, pentru a participa la festivităţile prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la întemeierea RDG. În această vizită a fost însoţit de tovarăşul Gheorghe Oprea, membru al CPEx al CC al PCR. La plecarea sa de pe Aeroportul Otopeni au fost de faţă Siegfried Anders, însărcinatul cu afaceri al RDG la Bucureşti, precum şi alţi membri ai Ambasadei. Delegaţia oficială a sosit la destinaţie la ora locală 10:05, când aeronava prezidenţială a aterizat pe Aeroportul Schonefeld, din Berlin. La scara avionului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinat şi salutat cu multă cordialitate de tovarăşul Erich Honecker, secretar general al CC al PSUG, preşedintele Consiliului de Stat al RDG, care i-a adresat un călduros bun venit. În cursul aceleiaşi zile, preşedintele României a participat la adunarea festivă organizată la Palatul Republicii din Berlin de către CC al PSUG, Consiliul de Stat, Consiliul de Miniştrii şi Consiliul Naţional al Frontului Naţional din RDG, cu această ocazie. În cursul manifestărilor oficiale, Nicolae Ceauşescu a luat loc în prezidiul adunării, alături de conducerea de partid şi de stat din RDG şi de şefi ai celorlalte delegaţii oficiale.
Citește pe Antena3.ro