În blocul de peste drum se afla o familie de oameni foarte nevoiaşi, cu trei copii ai căror părinţi aveau probleme grave de sănătate. Mama, Florica, era bolnavă de reumatism deformant şi abia mergea, iar tatăl, Vasile, avea doar un plămân, în urma unui TBC obţinut la canal. Trăiau din pensiile de boală şi alocaţiile copiilor. Copiii, născuţi tot la un an, păreau gemeni, aşa de bine semănau. Erau cuminţi şi învăţau bine.
A venit vremea când Sorin, cel mai mare dintre fraţi, a împlinit frumoasa vârstă de 14 ani! A primit buletinul de identitate. Florica, emoţionată mai ceva ca el, i-a promis că-i va serba ziua. Era un eveniment important. Până acum, nimeni din familie nu-şi serbase ziua! Sorin era extrem de emoţionat şi, de cum a ajuns acasă, a ieşit în uşa blocului, unde s-a întâlnit cu doi copii, vecini, unul dintre ei fiind nepotul de soră al Jenicăi, iar celălalt, un coleg de clasă, Andrei. Băiatul le-a spus că îi invită sâmbătă, când îşi serbează ziua. Cristi, nepotul Jenicăi, i-a spus acesteia că a fost invitat la Sorin de ziua lui. Jeni a venit la mine şi mi-a spus uimită toată situaţia familiei lui Sorin. "În cazul ăsta ar trebui să contribuim cu ceva. Ce-or să pună pe masă la şapte persoane? Contribui şi tu?", mai zise ea, gândindu-se deja la ce avea să facă. Normal că aveam să contribui, ţinând cont de situaţie. Am scos două borcane de zacuscă de vinete, două de ciuperci, un sfert din măslinele abia achiziţionate şi i le-am dat Jenicăi. Cristi a fost pus de mătuşi-sa să-l iscodească pe Sorin ce avea să pregătească Florica pentru ziua lui. Informaţiile le-a obţinut chiar a doua zi. Florica prepara două plăcinte, una cu mere şi una cu fasole bătută. Cu fasole bătută?! Am rămas şi eu, şi Jeni perplexe. Nu am mai mâncat aşa ceva! Trebuia să vedem şi noi.
După trei zile, sâmbătă, Sorin, îmbrăcat cu pantalonii şi cămaşa de la uniforma şcolară, proaspăt spălată şi călcată, cu părul ud, pieptănat cu cărare, i-a întâmpinat la uşă pe cei trei musafiri. Adică, Cristi, Andrei şi... Jeni, care ducea pachetele-cadou pentru sărbătorit. I-au oferit mamei lui un buchet de flori. Emoţionată, Florica a rămas stană în mijlocul holului. Sorin a fost cel care s-a dezmeticit primul. A luat pachetele şi a intrat în camera lui împreună cu cei doi. A desfăcut pachetul lui Andrei în care se afla un pulover gros, din lână grena. În pachetul lui Cristi a descoperit un trening din bumbac. Era exact ce-i trebuia pentru ora de sport! Băiatul a mulţumit şi s-au întors în sufragerie.
În timpul ăsta, Jeni i-a oferit Floricăi borcanele de la mine şi o cutie mare de untură în care erau îngropate bucăţi de carne de porc de la ea! Ceilalţi fraţi au scos strigăte de bucurie la descoperirea bunătăţilor.
În sufragerie, Florica pusese pe masă, în dreptul fiecăruia, câte o portocală şi, pe două farfurii mari, mai multe bucăţi de plăcintă. Una cu mere şi cealaltă... o altă plăcintă. Acum, pentru că erau şi alte bunătăţi, a dat să le pună pe masă. Jeni a oprit-o şi i-a zis că poate să facă asta după ce pleacă ei, fiind convinsă că avea să le drămuiască mult şi bine. Florica a servit-o cu plăcinta de fasole. Jeni a rămas uimită de cât de bună era şi i-a cerut reţeta. Nimic mai simplu, i-a zis Florica. "Faci fasole bătută, faci o cocă fragedă şi prăjeşti mai multă ceapă şi-i pui bulion cât îţi place. Toate aşa cum le ştii. Pui o foaie în tavă, pui fasole, peste ea pui stratul de ceapă cu bulion şi apoi acoperi cu cealaltă foaie. Dai la cuptor, la foc potrivit, până se rumeneşte frumos, apoi o tai călduţă şi o pui la masă cu murături. E foarte bună şi rece." Jeni a băgat la cap.
Copiii petreceau jucând ţintar şi mâncând plăcinte şi portocale. Apoi au tăiat tortul, i-au cântat sărbătoritului "La mulţi ani!" şi au băut Cico. S-au simţit foarte bine şi fără mulţimi de preparate.
La ora opt se înnoptase deja şi au plecat acasă. Cristi era şocat de faptul că nu aveau televizor, dar i-a plăcut atmosfera. De atunci au rămas buni prieteni şi se vizitează şi azi.
Jeni mi-a dat reţeta şi, destul de rar, reuşesc să-mi uimesc musafirii cu ea.