În primul lui discurs, Egon Krenz promite continuitate şi anumite schimbări. Rolul partidului va rămâne acelaşi, dar promite deschiderea unui dialog cu opoziţia. A doua zi, el se înâlneşte cu reprezentanţi ai Bisericii, Sinodul din Dresda al Bisericii Evanghelice contestă rolul conducător al partidului şi le cere liderilor partidului să ceară scuze pentru brutalităţile din zilele precedente. La 23 octombrie, numărul demonstranţilor atinge 300.000 de participanţi. La fel la 30 octombrie, o săptămână mai târziu. La 24 octombrie, Krenz este confirmat de Parlament, Volkskammer. 26 de deputaţi votează împotrivă; alţi 26 se abţin. Este o noutate pentru docilul parlament comunist.
La 27, Gunther Schabowski se întâlneşte cu liderii Noului Forum. Tema: legalizarea organizaţiei. În aceeaşi zi, Consiliul de Stat anunţă amnistierea celor care au părăsit RDG în ultimele luni.
O dată cu 1 noiembrie, măsura luată de Honecker de a anula călătoriile în ţările blocului sovietic este revocată. Efectul este că exodul creşte din nou. La 1 noiembrie, Egon Krenz merge la Moscova, unde declară că nu regretă trecutul. Spune că Polonia şi Ungaria nu sunt nişte modele pentru el. "Nu-mi plac modelele ori standardele!", spune Krenz. "Chipul lui de mort părea înfricoşător. Avea suficientă minte ca să nu ceară sprijin militar sovietic pentru a restaura ordinea în ţară. Gorbaciov exclusese această posibilitate. În schimb, i-a cerut lui Gorbaciov sprijin politic împotriva atacurilor şefului reformist al organizaţiei de partid din Dresda, Hans Mosdrow. Gorbaciov a fost de acord.
Situaţia însă nu se calmează. 2.000 de refugiaţi sunt înregistraţi zilnic. La 2 noiembrie, întors din URSS, Krenz cere demisia lui Margot Honecker, soţia lui Erich Honecker, şi a lui Harry Tisch, liderul sindicatelor oficiale.
Krenz accelerează ritmul concesiilor, dar se află mereu în urma cererilor demonstranţilor.
Concesii care ar fi fost primite favorabil în urmă cu o săptămână sunt făcute prea târziu şi nu îi mai mulţumesc pe demonstranţi. Mulţimile se radicalizează continuu după 9 octombrie. Demonstraţiile practic nu mai încetează. În Berlinul de Est, la 4 noiembrie este un vârf de participare. Este un semnal puternic pentru putere. Nimic nu îi mai poate opri pe nemulţumiţi să se exprime, să umple bulevardele şi pieţele. Depăşesc 1 milion. Puterea se dezintegrează.
La 7 noiembrie, prim-ministrul Willy Stoph demisionează. Era în funcţie de 25 de ani, din 1964. Patru zile mai târziu, toţi membrii Biroului Politic demisionează. Printre ei Erich Mielke, ministrul Securităţii Statului, un octogenar (81 de ani) care în faţa Parlamentului, în 13 decembrie, aproape senin, va răspunde huiduielilor: "Dar eu vă iubesc pe toţi!". Willy Stoph este înlocuit de Hans Modrow (61 de ani), un economist reformist, şeful de partid al Dresdei. Faptul că era preferat de Gorbaciov i-a determinat pe Krenz şi pe sprijinitorii lui să-i ofere postul.
Demonstraţiile însă nu încetează. La Berlin, mărşăluiesc un milion de oameni. Poliţia nu mai intervine. Egon Krenz este nepopular. I se cere plecarea. Exodul continuă ca şi pe vremea lui Honecker. Încrederea în regimul abia instalat este zero. Krenz îi telefonează la Kremlin lui Gorbaciov: Ce să fac? Liderul sovietic îl sfătuieşte să deschidă graniţele, ca să evite revolta la scară mare. Până la 9 noiembrie, aproape 300.000 de oameni au trecut graniţa. Şeful de partid al Berlinului de Est, Gunther Schabowski, anunţă în după-amiaza zilei de 8 noiembrie că, începând de a doua zi, est-germanii pot părăsi ţara prin orice punct doresc.
La miezul nopţii, zidul de la Berlin - ridicat la 13 august 1961 - se deschide. E o cădere simbolică, asemănătoare cu căderea Bastiliei. Se încheie o epocă. Poliţia, grănicerii privesc descumpăniţi şi nu ştiu ce să facă. Atunci fraternizează cu mulţimea. "Deschideţi poarta!"; strigă lumea: "Tor auf, tor auf!". Locuitorii din ambele părţi ale Berlinului, zeci de mii de locuitori, năvălesc în zona zidului. Cântă, scandează, dansează. Tot Berlinul, de Est şi de Vest, este pe străzi.
E o noapte magică. Se încheie o istorie întunecată. Zidul de la Berlin a fost cel mai puternic simbol al divizării Europei. "Zidul protector antifascist", cum i se spunea oficial zidului, avea 165,7 kilometri în jurul Berlinului occidental. "Fiecare secţiune avea o lăţime de aproximativ 1,2 m, o înălţime de 4 m şi o grosime de 15 cm, împodobită cu bare de oţel armat din 10 cm în 10 cm. Înainte de ridicarea zidului, 3 milioane de est-germani (a şasea parte din populaţie) trecuseră în Vest. 2.000 de oameni pe zi treceau în vara anului 1961 în Vest. "46 de morţi printre cei care au încercat să treacă zidul în 1962. În 1989, au fost doi. Cifrele oficiale dau 258 de ucişi de grăniceri. În 1991, statisticile dau alţi 216 morţi.
Nu se cunoaşte numărul real al celor care au reuşit să treacă zidul între 1961 şi 1989. Şi deodată, după 28 de ani şi 91 de zile, zidul dispare. Locuitorii Berlinului de Est năvălesc în Berlinul de Vest. 2 milioane de vizitatori în primul week-end pentru a vedea ce vizionaseră la televizor, dar le fusese interzis. Zidul a frustrat un întreg popor, l-a ţinut îngenuncheat. Obsesia a crescut treptat până la explozia din noiembrie 1989, care a fost un adevărat catharsis, o eliberare. Acest sfârşit de săptămână avea, mai curând în Berlinul de Est decât în cel de Vest, acea intensitate magică, transformatoare pe care am întâlnit-o ultima oară în Polonia, în toamna lui 1980.
Oameni obişnuiţi îşi regăseau glasul şi curajul, pofta de viaţă - Lebensmut (...) Sunt clipe în care simţi că undeva un înger şi-a desfăcut aripile (...). La început, a fost chiar Zidul: zidul şi sistemul pe care îl reprezenta şi îl ocrotea. Zidul nu se afla undeva la periferia Germaniei de Est, se afla chiar în centrul ei. Şi trecea prin inima fiecăruia. Era greu, chiar şi pentru cei din alte ţări est-europene, să aprecieze pe de-a-ntregul povara de ordin psihologic pe care o reprezenta. Toate agenţiile de presă, toate televiziunile dau ştirea, însoţită de reportaje, comentarii. La Beijing nu se spune şi nu se arată nimic despre căderea zidului. Beijingul este însoţit în această tăcere de Phenian şi Bucureşti.
Lucrurile s-au petrecut extrem de repede. Nimeni nu a fost pregătit pentru o asemenea situaţie. Cancelarul Kohl se află în vizită oficială în Polonia. Vizita este întreruptă; toţi liderii politici ai Germaniei occidentale, lideri ai opoziţiei din RDG, diverse personalităţi participă la mitinguri spontane, care sunt peste tot. Este o mare sărbătoare. Membrii Bundestagului, Parlamentul din Bonn, se ridică în picioare la aflarea veştii şi cântă imnul.
Cancelarul Kohl îşi întrerupe vizita de cinzi zile în Polonia şi vine la Berlin. El declară: "Roata istoriei se învârte mai repede". Preşedintele Bush declară că este foarte fericit. "Nu am de gând să dansez pe Zid (spune el unui colaborator n.a.). Amintindu-şi de evenimentele din 1956, din Ungaria, când propaganda americană i-a încurajat pe revoluţionari, făcându-i să aştepte la un ajutor din partea Occidentului, nu dorea ca est-germanii să conteze pe ajutorul militar american dacă regimul lor va încerca să întoarcă istoria înapoi, printr-un masacru asemănător celui din Piaţa Tien An Men. Bush este reţinut şi pentru că doreşte să-l menajeze pe Gorbaciov de reacţia cercurilor conservatoare din URSS. O bucurie prea marcată pe tema căderii comunismului putea să îi creeze mari dificultăţi lui Gorbaciov.
Stelian Tănase, din volumul Istoria căderii regimurilor comuniste, Bucureşti, Humanitas, 2009, p. 222-224
Citește pe Antena3.ro