x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Alertă la frontieră

Alertă la frontieră

10 Mar 2009   •   00:00

La graniţa cu  Ungaria au fost reţinute 31 de persoane, care încercau să treacă ilegal în statul vecin. Nouă dintre acestea (patru fiind minori) au încercat să înşele aten­ţia grănicerilor în zona Nă­dlac, judeţul Arad. Erau de origine din judeţul Timiş, de etnie ma­ghiară.



Un alt grup, compus din 8 ţigani maghiari, membri ai ace­leiaşi familii, a fost prins în apro­pierea zonei arate din localitatea amin­tită. Al treile grup de etnici ma­ghiari care încercau să fugă în Un­garia a fost prins în dreptul lo­calităţii Petea din judeţul Sălaj. Era compus din 5 persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 22 ani, cu do­mi­ciliul în judeţele Harghita (4) şi Mureş (1).

Grănicerii iugoslavi au predat omologilor români un grup de 3 persoane, care trecuseră ilegal în Iugoslavia la începutul lunii martie. Aveau între 22 şi 36 de ani, fiind originare din Bucureşti.

Grănicerii din localitatea Vârciorova, judeţul Mehedinţi, au semnalat că un grup de 3 persoane a reuşit să treacă fraudulos în Iugoslavia, tranzitând Dunărea cu ajutorul unei bărci pneumatice.

În zilele de 8 şi 9 martie 1989, autorităţile de frontieră au refuzat accesul în România a 106 cetăţeni străini. 81 dintre aceştia (79 po­lonezi, 1 englez şi 1 malaiezian) au încălcat normele vamal-valutare ale RSR, iar 25 (8 ira­nieni, 7 turci, 3 iugoslavi, 3 egipteni, 2 maghiari şi 2 sirieni) nu aveau mijloacele de întreţinere pe timpul şederii în România pre­văzute de legislaţia în vigoare.
La Întreprinderea Tractorul din Braşov, cu prilejul controlului unui container cu piese de schimb ce urma să fie trimis în Chile, au fost descoperiţi ascunşi Ioan Ursachi (33 ani, muncitor în cadrul uzinei) şi Carmen-Maria Meret (22 ani, fără ocupaţie). Cei doi aveau asupra lor alimente şi apă care le-ar fi ajuns trei-patru săptămâni. În urma anchetei s-a descoperit că fuseseră ajutaţi să se ascundă de Vasile-Iulian Lascu, muncitor ne­calificat la Secţia de export de la Tractorul.
Sursa: Arhiva CNSAS, Fond Documentar, dos. nr. 8566, vol. 24.

×
Subiecte în articol: special