x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Amintiri din copilărie: Beretele verzi şi măştile de gaze

Amintiri din copilărie: Beretele verzi şi măştile de gaze

de Dan Cârlea    |    14 Feb 2009   •   00:00

Niciodată nu m-a încântat ideea de a mă lupta cu un soldat din trupele de comando americane Be­re­te­le verzi ori cu sovieticii de la Spetsnaz, dar, dacă râul şi ramul ar fi fost în pericol, trebuia s-o facem şi noi, pi­o­nierii şi uteciştii patriei.



Despre asta aflai la orele de PTAP – Pre­gă­ti­rea Tineretului pentru Apărarea Pa­triei. Şi acest program cu nume pompos era o parodie, ca multe al­tele pe atunci. Orele la care am participat, puţine la nu­măr, fiindcă se considera totuşi că greul luptei va fi dus de soldaţii în termen, vajnici culegători de po­rumb şi constructori de hidrocentrale, erau ţinute de un profesor foarte dedicat misiunii, altfel un spe­cialist în judo, domnul Frazzei. Domnia sa îşi lua rolul foar­te în serios, dar cu cât se străduia să ne con­vingă de grozăvia unui atac nu­clear, cu atât pe noi ne amuza mai tare, fiindcă era evident că mă­su­ri­le care ni se cerea să le luăm erau foarte departe a ne da vreo şansă. Programul era gândit prost, o com­bi­naţie de explicaţii cu privire la armamentele avansate ale americanilor şi ruşilor, care, conform scenariilor vremii, aveau toate şan­sele să se lupte, şi o amărâtă de schiţă a metodelor de su­pra­vie­ţuire în con­diţii vitrege.

Întâi ni s-a explicat în ce va consta prima fa­ză a războiului: "Ame­ri­canii au ba­ze de rachete în Eu­ro­pa. Dacă în­cepe un război între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, ei vor trage cu rachete spre teritoriul sovietic. (Aici, profesorul omi­tea să ne spu­nă că, în acest caz, si­mul­tan ar fi fost atacate toate ţările din Trata­tul de la Varşovia). Dar în timp ce ra­chetele se în­dreaptă spre URSS, ruşii le observă prin sateliţii lor mi­li­tari şi cu ajutorul bazelor de ra­dare, apoi le atacă folosind rachete antirachetă. Aşa că resturi pot cădea şi pe teritoriul României."

Cu cât explicaţiile avansau, cu atât ne venea mai greu să în­ţe­legem cum ne putem lupta cu fo­coasele nucleare care cad din cer. Dar profesorul ne lumina, re­pe­tând cu con­vingere: "În caz de ex­plozie nu­cle­ară trebuie să faceţi aşa: nu vă uitaţi în lumină, căci puteţi orbi, vă aruncaţi la pământ cu picioarele spre ciupercă şi vă acoperiţi capul cu mâi­nile". Era clar: eram salvaţi. Eu mă aflam în culmea veseliei, dar dintr-un mo­tiv cu totul altul decât ora de PTAP şi anume războiul hor­mo­nal de­clan­şat de prezenţa la nu­mai două scaune de mine a Magdei, căreia ţineam cu tot dinadinsul să-i arăt cât sunt de viteaz şi nu mă tem eu de o pocnitoare americană sau de o petardă sovietică rătăcită prin Bucureşti. Magdei îi luceau ochii într-un fel nuclear şi curajul meu lua avânt: "Domn’ profesor, dacă e, eu iau ciuperca la şuturi", strigam şi colegii izbucneau în râs. Profesorului i se injectau ochii: "Mă ne­no­ro­ciţilor, nu pricepeţi că dacă mâine începe un război mondial nu veţi şti ce să faceţi? O să muriţi ca proştii", urla din toţi rărunchii.

"Eu ştiu, domn’ profesor: mă arunc la pământ şi-mi acopăr ca­pul cu picioarele." Oricum, nu ne în­treceam cu gluma, fiindcă la orele de PTAP era prezentă şi arma secretă a profesorului Fratzei – un profesor de atelier, fost boxer, care atunci când te vedea că faci vreo boacănă avea o metodă unică de a te cuminţi: "Băi, ia vino încoace". "Da, domn’ profesor." "Strânge dinţii." "Cum?", făceai zăpăcit. "Strân­ge dinţii tare!", îi strângeai şi profu’ zdrang, îţi altoia un pumn în barbă, suficient de încet să nu te pună jos, dar suficient de tare, încât să-ţi treacă accesele juvenile pentru câteva ore, mai ales că din cauze necunoscute (curioasă coincidenţă!) te şi durea capul deodată. Ni s-au mai prezentat nişte chibrituri-minune care cică luau foc pe un vânt oricât de puternic, dar nu ni s-a spus şi de unde se face rost de aşa ceva. Probabil în caz de război ar fi avut parte de ele doar o mână de militari. Desigur, trasul cu arma era marea atracţie a PTAP-ului, activitate pe cât de aşteptată, pe atât de dezamăgitoare. Arma cu care trăgeam era de calibru foarte mic, nu ni s-a dat şi no­uă un AK, aşa cum credeam, avea un grăunte de glonţ care probabil s-ar fi oprit în coasta unui bărbat vânjos. Fiecare din noi trăgea doar câteva focuri, şi asta după atâtea explicaţii şi măsuri de protecţie, că pur şi simplu abia aşteptai să termini şi să te cari la un fotbal.

Noi, intoxicaţi de filmele cu Ram­bo, proaspete pe vremea ace­ea, fil­me văzute la video acasă la câte un coleg mai înstărit, ne aş­tep­tam ca după un scurt instructaj să tragem ca la nuntă, o după-amiază întreagă.

Am fost instruiţi şi în privinţa măştii de gaze, modelul "ursuleţ". Un coleg a păţit-o rău, poate mai rău ca în timp de război după un atac chi­mic. Abia îşi  prinsese el bine "ur­suleţul" pe moacă, şi un altul mai şme­cheraş se furişează în spatele lui şi, pac, îi trage pantalonii jos în plină cinstită adu­na­re. Căci era acolo aproape toată şcoala, aşa se făceau orele de PTAP, nu pe clase.

Priveliştea era fantastică: un ursuleţ în chiloţi. Masca de gaze ne era foarte utilă datorită genţii în care era păstrată şi benzilor de cauciuc cu care se prin­dea pe cap. Destul de repede o gră­madă de băieţi aveau praştii făcute cu acele zgârciuri, cum le spuneam noi. Anii au trecut, şi genţile de la măştile de gaze au intrat în graţiile liceenilor. Pe verdele de camuflaj, numele for­maţiilor KISS, METAL­LICA, ACDC, scrise cu pixul, se ve­deau superb şi spuneau o poveste abia terminată despre orele pentru apărarea unei patrii sărace şi nişte copii care se grozăveau în prezenţa primei iubiri, de care nici nu ştiau.
De Magda n-am mai aflat nimic.
Dan CÂRLEA

×
Subiecte în articol: special