x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Anii de glorie ai lui FC Malines

Anii de glorie ai lui FC Malines

de Delia Gomoescu    |    10 Feb 2009   •   00:00

Supercupa Europei a fost, fără în­doială, evenimentul lunii februarie 1989 în fotbalul continental. Protago­nis­tele, PSV Eindhoven, câştigătoarea Cu­pei Campionilor, şi FC Malines, de­ţi­nătoarea Cupei Cupelor în anul pre­cedent, s-au întâlnit în dublă-manşă la 1 şi 8 februarie.



Românii nu aveau amintiri prea plăcute în legătură cu formaţia belgiană care eliminase pe Dinamo, antrenată atunci de Mircea Lucescu, chiar în primul tur al ediţiei 1987-1988 a celei de-a doua competiţii europene, după 1-0 acasă şi 2-0 la Bucureşti. Echipa pregătită în acea perioadă de Aad de Mos trecuse apoi pe rând de scoţienii de la St. Mirren, de Dinamo Minsk, care reprezenta în acea vreme URSS-ul, apoi de italienii de la Atalanta, pentru ca în finală să învingă cu 1-0 pe Ajax Amsterdam. A fost un succes cu atât mai mare pentru FC Ma­lines, cu cât belgienii, aflaţi la prima parti­cipare în cupele europene, au obţinut trofeul fără să piardă vreun meci. Printre oamenii de bază ai grupării bel­giene se aflau portarul Michel Preud'homme, Piet den Boer, autorul uni­cului gol din finala cu Ajax, dar şi că­pitanul Lei Clijsters, nimeni altul decât tatăl jucătoarei de tenis Kim Clijsters.

La rândul său, Eindhoven venea din postura de campioană a Europei, titlu cucerit în 1988 în urma victoriei la penalty-uri din finala cu Benfica Li­sabona. Parcursul olandezilor până în ultimul act n-a fost însă prea glorios, ei câştigând doar trei din cele opt meciuri disputate. Conduşi de Guus Hiddink şi având pe gazon vedete ca Eric Gerets, Ronald Koeman, Soren Lerby sau Romario, olandezii erau totuşi favoriţi.

Prima manşă a Supercupei a dezvăluit însă destul de clar unde avea să meargă trofeul. FC Malines s-a impus cu 3-0 pe teren propriu, printr-o "dublă" a olandezului John Bos­man şi un autogol atribuit fun­daşului lui Eindhoven, Stan Valckx. Aşa stând lucrurile, partida retur din Olanda a fost doar o formalitate. Belgienii s-au limitat să încerce să nu primească gol. Şi au reuşit până aproape de final, când Johann Gillhaus a marcat unicul punct al în­tâlnirii, aducând o victorie inutilă pentru olandezi.
Supercupa Europei a fost pentru FC Malines încă un pas spre un nou trofeu. În sezonul 1988-1989, for­maţia belgiană câştiga primul şi singurul său titlu de campioană na­ţio­nală din epoca modernă. Dar zilele de glorie sunt acum departe. În 2002 echipa a intrat în faliment şi a fost retrogradată în divizia a treia. Abia în 2007 a revenit în prima ligă, iar acum se zbate în a doua jumătate a clasamentului.

Michel Preud’homme, portarul lui Malines

×
Subiecte în articol: special