Din rândul cadourilor primite de Nicolae Ceauşescu în anii ’80 nu puteau lipsi cele din partea ţărilor africane.
Relaţiile comerciale şi de prietenie cu ţările arabe şi africane au început imediat după 1958, din timpul ministrului Gheorghe Maurer, când au fost relansate şi relaţiile cu statele occidentale. În ultima perioadă a Epocii de Aur însă, Ceauşescu nu mai era privit cu indulgenţă de conducătorii ţărilor vestice, astfel încât doar în statele din Africa şi Asia mai era încă primit cu bucurie în vizitele sale oficiale. Relaţiile bune menţinute cu acestea ţineau şi de politica de guvernământ, dar şi de sumele colosale datorate României.
În colecţia de cadouri a familiei Ceauşescu descoperim o mască africană înfăţişând un cap de bărbat, venită tocmai din Sierra Leone, probabil de la însuşi preşedintele Joseph Saidu Momoh, reales în fruntea ţării la 3 februarie 1989. Regimul lui Saidu Momoh ar putea fi asemănat uşor cu cel al lui Ceauşescu: în perioada de guvernământ a acestuia, poporul leonez s-a confruntat cu cele mai mari lipsuri de benzină şi gaze naturale. Mai mult, Sierra Leone a rămas timp de câteva luni fără energie electrică.
Cadourile primite de Ceauşescu din această parte a lumii erau mai degrabă încărcate de simboluri decât de o valoare materială deosebită. Deşi confecţionată din lemn exotic, adevărata valoare a măştii leoneze este dată de unicitatea fiecărui exemplar, dar şi de simbolurile tradiţionale pe care le poartă. Un chip alungit, cu fruntea lată sau proeminentă, eventual împodobită cu diverse modele artistice, reprezintă înţelepciunea, cumpătarea şi sobrietatea de care trebuie să dea dovadă un conducător.
Citește pe Antena3.ro