x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Comunicatul Consfătuirii Tratatului de la Varşovia

Comunicatul Consfătuirii Tratatului de la Varşovia

08 Iul 2009   •   00:00
Comunicatul Consfătuirii Tratatului de la Varşovia
Sursa foto: /ARHIVELE NATIONALE

În zilele de 7- 8 iulie 1989 a avut loc la Bucureşti Consfătuirea Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală. Participanţii la consfătuire au efectuat un schimb de păreri cu privire la evoluţia situaţiei inter­naţionale şi au examinat principalele direcţii de acţiune a statelor aliate în interesul întăririi păcii şi a stabilităţii în Europa, dezarmării, lărgirii colaborării şi dialogului internaţional.



S-a relevat că, datorită politicii ac­tive a ţărilor socialiste, a acţiunilor tu­turor forţelor iubitoare de pace şi rea­liste, s-au realizat anumite revoluţii pozitive în probleme internaţionale, în readucerea încordării şi con­frun­tării, creşterea încrederii, dezvoltarea dialogului politic, intensificarea contactelor dintre state la diferite ni­veluri. Au fost făcuţi primii paşi în domeniul dezarmării, s-a creat şi funcţionează în mod efectiv meca­nismul de control. Este încurajator începutul negocierilor de la Viena.

Se lărgeşte colaborarea în domeniile economic, tehnico-ştiinţific şi în sfera drepturilor omului. S-au realizat progrese în reglementarea politică a conflictelor regionale. Creşterea disponibilităţii comunităţii internaţionale pentru conlucrarea în domeniul securităţii şi soluţionarea problemelor globale. În acelaşi timp, situaţia din lume continuă să se menţină complexă şi contradictorie, procesele favorabile nu au devenit încă ireversibile.

Nu au încetat acumularea de armamente şi monitorizarea acestora. Continuă ex­perienţele nucleare, acţiunile de militarizare a Cosmosului. Este cu greu depăşită concepţia confruntării, apărută în anii „războiului rece" de sprijinire pe forţă. Un anacronism periculos, în contradicţie cu interesele securităţii generale, îl reprezintă strategia descurajării nucleare care a fost reafirmată la recenta sesiune a Consiliului NATO. Continuă practica amestecului în treburile interne ale altor state şi încercările de destabilizare a acestora, încălcarea drepturilor omului.

Participanţii la consfătuire au rea­firmat ataşamentul statelor lor faţă de idealul eliberării omenirii de pericolul de război prin lichidarea ar­melor nucleare şi chimice, redu­cerea radicală a armamentului con­ven­ţional. Ei consideră dezarmarea drept problema cardinală a contempora­nei­tăţii, factorul hotărâtor al întăririi păcii, securităţii şi încrederii, adân­cirii, destinderii, dezvoltării unei largi colaborări internaţionale, soluţi­o­nării problemelor globale.

Statele participante la Tratatul de la Varşovia acordă o importanţă primordială dezvoltării procesului genera­l-european în toate domeniile, trecerii la un nou nivel de securitate şi cola­bo­rare pe continent, înaintării pe calea edi­ficării unei Europe unite, a păcii trainice şi cooperării, a unui cămin european, în diversitatea orânduirilor so­ciale şi de stat cu respectarea re­alităţilor teritorial-politice actuale, a inviolabilităţii frontierelor existente, suveranităţii şi dreptului fiecărui popor de a-şi hotărî în mod liber soarta.

A fost exprimată hotărârea de a contribui activ la realizarea înţe­le­gerilor la care s-a ajuns la Reuniunea de la Viena, în scopul întăririi păcii şi securităţii, al unei mai bune înţelegeri şi colaborări pe continent. Poziţiile statelor participante în problemele întăririi securităţii eu­ro­pene şi gene­rale, ale dezvoltării procesului de de­zar­mare sunt pre­zente în documentul „Pentru o Eu­ropă stabilă şi în securitate, fără arme nucleare şi chimice, pentru reducerea substanţială a for­ţelor armate, armamentelor şi chel­tuie­lilor militare", adoptat la cons­­fă­tuire.

Participanţii la consfătuire s-au pronunţat pentru trecerea relaţiilor dintre Tratatul de la Varşovia şi Alian­ţa Nord-Atlantică pe o linie lipsită de confruntare, pentru dezvoltarea unui dialog constructiv între acestea în domeniile politic şi militar, pentru transformarea acestui dialog într-un factor al securităţii şi cooperării pe continent.
 
           România liberă, 10 iulie 1989

×
Subiecte în articol: special