x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Din arhivele Securităţii: Notă privind legăturile dintre Nicu Steinhardt, Michel Combes şi Katherine Werdery (ianuarie 1989)

Din arhivele Securităţii: Notă privind legăturile dintre Nicu Steinhardt, Michel Combes şi Katherine Werdery (ianuarie 1989)

09 Ian 2009   •   00:00

Ministerul de Interne ● Departamentul Securităţii Statului ● Securitatea Municipiului Bucureşti
112/R.I./D/J/001623/06.01.1989



Rezoluţie: Col. Goran
Având în vedere activitatea celui în cauză, perioadele lungi de şedere pe raza altor localităţi, relaţiile ce le întreţine cu diverse elemente din ţară, urmează să analizăm cu Dir. I. oportunitatea transferării la această unitate.

Notă de analiză în Dosarul de Urmărire Iinformativă (DUI) "Scriitorul" privind pe numitul Steinhardt Nicu-Aurel.
De la data de 28.07.1977 a fost luat în lucru prin DUI numitul Steinhardt Nicu-Aurel, în vârstă de 76 de ani, de profesie jurist, în prezent pensionar, membru al Uniunii Scriitorilor, fost condamnat în 1960 la 12 ani muncă silnică pentru uneltire contra ordinii sociale.
Baza deschiderii DUI a constituit-o faptul că sus-numitul a fost semnalat cu preocupări de a redacta scrieri cu conţinut duşmănos şi relaţii suspecte cu persoane care fac parte din emigraţia română reacţionară.

În cursul urmăririi informative au rezultat următoarele:
În anul 1984 i s-au confiscat materiale cu conţinut ostil la adresa regimului din ţara noastră şi a fost avertizat.
La începutul anului 1988 a publicat un articol cu conţinut tendenţios în revista Familia din Oradea, care a fost comentat şi de postul de radio "Europa Liberă". A fost semnalat, de asemenea, că încearcă să menţină legătura prin intermediari cu prietenii săi angajaţi sau colaboratori ai postului de radio "Europa Liberă".
În cooperare cu IJ Maramureş s-a stabilit faptul că în luna august 1988 Steinhardt Nicu-Aurel a fost contactat la Mănăstirea Rohia de turistul francez Combes Michelle (Michel), ginerele numitei Cornea Doina din Cluj-Napoca.
La data de 18.10.1988, prin măsuri TO şi filaj, a fost depistată numita Werdery Katherine, o cetăţeană americană cunoscută cu preocupări informative, care venise în România pentru a contacta elemente cunoscute cu atitudine de aşa-zisă disidenţă politică, între care şi Steinhardt Nicu-Aurel.
Tot în cursul anului 1988, sus-numitul a apărut ca posibil semnatar al unui apel pe care mai mulţi scriitori disidenţi au încercat să-l întocmească şi intenţionau să i-l prezinte spre ştiinţă.

În vederea curmării activităţii ostile a obiectivului şi descurajării sale, propunem a se aproba continuarea urmăririi sale informative, urmând a întreprinde următoarele măsuri:
1. În conformitate cu ordinul rezolutiv al conducerii unităţii din data de 19.X.1988 se vor întreprinde măsuri de cercetare şi documentare a activităţii ostile desfăşurate de Steinhardt Nicu-Aurel, iar în final va fi avertizat.
Termen: 28.II.1988
Răspund: Lt.-col. Căciulă Vasile şi lt.-col. Robu Iosif.
2. În cooperare cu IJ Maramureş şi IJ Cluj, se vor întreprinde măsuri complexe de control informativ, după avertizare, cunoaştere şi prevenire a oricăror acţiuni ostile în care obiectivul ar mai putea fi angrenat.
3. Răspunde: Lt.-col. Robu Iosif.
4. Şeful serviciului
5. Lt.-col. Anghel Ion

(Document din volumul: "Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii: 1959-1989", Editor: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Bucureşti, Editura Nemira, 2005)

×
Subiecte în articol: special steinhardt