x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Dinamo a câştigat... Cupa Dinamo

Dinamo a câştigat... Cupa Dinamo

de Marius Mihalcea    |    03 Aug 2009   •   00:00
Dinamo a câştigat... Cupa Dinamo
Sursa foto: Revista Sport/

Copiind modelul unor cluburi de renume din Europa, în frunte cu Real Madrid, care an de an, în perioada precompetiţională, pune la bătaie trofeul "Santiago Bernabeu", gruparea din Ştefan cel Mare a organizat şi ea o competiţie in­ter­naţională amicală, dotată cu "Cupa Dinamo".


La startul ediţiei din 1989 a Cupei Dinamo, care s-a desfăşurat la începutul lunii august pe parcursul a două zile s-au aliniat patru echipe: AS Bari (Italia), Antwerp, Standard Liege (ambele din Belgia) şi, binenţeles, Dinamo.

"Spe­răm ca acest turneu, la care sunt prezente echipe cu prestigioase cărţi de vizită, să ofere spectacole fotbalistice de calitate, să reprezinte o avanpremieră a stagiunii competi­ţionale. Echipa Dinamo îşi propune să realizeze, în compania unor adversari de valoare, întâlniri de ridicată calitate", spunea antrenorul de atunci al "roş-albilor", Mircea Lucescu, în preziua înce­perii competiţiei.

"Turneul organizat de clubul Dinamo este binevenit pentru noi. Va fi prima şi, sperăm, cea mai elocventă verificare a lotului nostru, în care s-au produs o serie de schimbări în dorinţa de a alinia un «11» superior ca forţă celui care a obţinut promovarea în prima divizie", declara antrenorul lui Bari, Gaetano Salvemini. Bari se prezentase la Bucureşti şi cu noile sale achiziţii, brazilienii Gerson, adus de la Palmeiras, Joao Paulo (Guarani) şi argentinia­nul Lorenzo (Argentinos Juniors). La rândul ei, Standard Liege venise la Cupa Dinamo cu cei mai va­loroşi jucători ai ei, printre care internaţionalii belgieni Czerniatynski, Bodard, Lambrichts, Luyckx şi Vandermissen şi fundaşul Radanovici, din echipa Iugoslaviei.

În prima zi a turneului, care s-a desfăşurat în sistem eliminatoriu, AS Bari a dispus cu 1-0 (0-0) de Standard Liege, iar Dinamo s-a impus cu acelaşi scor, şi tot după pauză, în faţa lui Antwerp prin golul reuşit de Daniel Timofte. A doua zi au fost programate finalele competiţiei. În finala pentru locurile 3-4, Standard a câştigat cu
1-0 meciul cu Antwerp.

Meciul vedetă al turneului, care s-a jucat cu trofeul pe masă, le-a adus faţă în faţă pe Dinamo şi AS Bari. A fost o partidă echilibrată, care nu a început sub cele mai bune auspicii pentru trupa lui Mircea Lucescu, "roş-albii" văzându-se conduşi încă din minutul 12, când Joao Paulo a fost faultat în careu, iar Maiellaro a transformat penalty-ul.

Zece minute mai târziu, o altă lovitură de la 11 metri, de această dată acordată după un fault în suprafaţa de pedeapsă a italienilor asupra lui Mesaroş, i-a oferit prilejul lui Lupu să restabilească egalitatea: 1-1. Golul care a pecetluit victoria lui Dinamo a venit în minutul 67, când Lupescu a finalizat cu mult calm centrarea lui Lupu.

Mircea Lucescu a folosit în acest joc ur­mă­toarea formulă: Stelea - Mesaroş ('68 B. Bucur), Doboş, Ad. Matei, Varga - Viscreanu ('60 Cr. Sava), Timofte, Lupescu, Lupu - Dochia ('31 C. Zamfir, '68 Damaschin), Răducioiu.

În afara Cupei Dinamo, câştigată de echipa gazdă a turneului, s-au mai acordat alte distincţii: cea mai disciplinată echipă - Antwerp, cel mai bun jucător al turneului - Lupu, cel mai tehnic jucă­tor al turneului - Joao Paulo (Bari), cel mai bun portar al turneului - Bodard (Standard), cel mai bun jucător al finalei mari - Lupescu, cel mai bun jucător al finalei mici - Rosenthal (Standard), cel mai tânăr jucător al competiţiei - Parente (Bari).

×
Subiecte în articol: special dinamo cupa 1989 - acum 20 de ani