x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Dinamo, reunire cu gândul la Sampdoria

Dinamo, reunire cu gândul la Sampdoria

de Mihai Igirosanu    |    09 Ian 2009   •   00:00

Aflată în umbra Stelei de câţiva ani, mai ales după ce trupa din Ghencea cucerise Cupa Campionilor în 1986 şi Supercupa la începutul anului următor, Dinamo reuşise în sfârşit să ţină pasul cu marea rivală, terminând turul sezonului 1988-1989 pe prima poziţie, la golaveraj. 16 victorii şi un singur meci egal, cel cu Steaua – aceasta era linia de clasament de la care pornea Dinamo!





Un merit important l-a avut antrenorul Mircea Lucescu, care a mizat pe tineri precum Stelea, Răducioiu, Lupescu, Dănuţ Lupu şi Ovidiu Sabău. De asemenea, Mircea Lucescu a închegat un lot din care mai făceau parte trei din foştii săi copii teribili de la Corvinul Hunedoara, Rednic, Andone şi Mateuţ, alături de mai consacraţii Cămătaru, Vaişcovici sau Mihăescu.

Dinamo s-a reunit cu gândul la un nou titlu de campioană naţională precum şi la "dubla" cu ita­lienii de la Sampdoria Genova, din sferturile de finală a Cupei Cupelor. "Vrem să repetăm anul care a trecut şi care a fost unul bun, poate cel mai bun de când am venit la echipă. Vrem să dezvoltăm în continuare spectacolul. Visăm la o semifinală în Cupa Cupelor, avem în Samporia un adversar foarte puternic. Este considerată echipa cu cel mai specta­culos joc din Italia", declara în presa vremii Mircea Lucescu, o dată cu reunirea lotului pentru pregătirea sezonului de primăvară.

După 20 de ani, tehnicianul rememorează: "În trei ani schimbasem total echipa, mizam pe mulţi tineri, plus jucători cu experienţă. Era normală ascensiunea, Dinamo începuse să crească, deşi mai existau piedici din partea celor care susţineau Steaua la vremea respectivă. Este adevărat, erau două echipe foarte puternice, foate greu de învins, astfel încât totlul se decidea în partidele directe".

Despre derby-ul cu Steaua din turul sezonului, disputat în Ştefan cel Mare, "Il Luce" îşi aminteşte: "A fost 0-0 pe o ninsoare teribilă, s-a jucat foarte greu. Totuşi, puteam câştiga, ni s-au refuzat două penalty-uri. Este adevărat însă că, spre final, şi noi am fost ajutaţi, când Stelea l-a faultat în afara careului pre Hagi, scăpat singur, şi putea fi eliminat. Pentru mine însă era clar că la Dinamo se născuse deja o mare echipă şi nu a mai durat mult până să înceapă să facă legea şi să detroneze Steaua".

Tehnicianul s-a referit şi la rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo în acei ani: "Din disputa dintre noi şi Steaua, chiar dacă nu mereu s-a decis pe plan sportiv, a avut foarte mult de câştigat echipa naţională, cele două echipe dând marea majoritate a jucătorilor. Marea mea bucurie s-a întâmplat în toamna anului 1989, când Dinamo a învins cu 3-0 chiar în Ghencea şi de atunci era clar că nimeni nu ne mai putea sta în cale".

Linia de clasament la începutul anului 1989:
1. DINAMO 17 16 1 0 72 -16 33p

Puncte realizate pe teren propriu: 17 (a pierdut un punct cu Steaua).
Puncte realizate în deplasare: 16 (câte 2p la SC Bacău, FC Bihor, FC Argeş, Sp. Studenţesc, "U" Craiova, Corvinul Hunedoara, FCM Braşov şi FC Farul Constanţa).
Golgeterii echipei: Mateuţ – 20 goluri, Vaişco­­vici – 16 (8 din 11m), Cămătaru – 8, Răducioiu – 7
(1 din 11m), Rednic – 4, Mihăescu, Ov. Sabău – câte 3, And one, Lupescu, Timiş, Lupu (1 din 11m) – câte 2, Viscreanu, Orac, Dochia – câte unul.
Jucători folosiţi: 21. Rednic, Mateuţ – 17 jocuri, Sabău – 16, Lupescu, Cămătaru – 15, Stelea, Varga, Mi­hăescu – 14, Andone, Lupu, Vaişcovici, Răducioiu – 13, Viscreanu – 10, Sabău, Timiş – 7, B. Bucur – 5, D. Moraru, Al. Nicolae, Orac, Dochia – 4, Nicoară – 1.
Media notelor echipei: 7,14. Media notelor jucătorilor (minimum 10 meciuri): 1. Mateuţ – 7,76, 2. Ov. Sabău – 7,68, 3. Vaişcovici – 7,42.
Cartonaşe galbene: 9 (3 suspendări), 4 jucători (cele mai multe Mihăescu şi Andone, câte 3);
Cartonaşe roşii:  – . A beneficiat de 13 lovituri de la 11 metri, 10 transformate (Vaişcovici – 8, Lupu şi Răducioiu, câte una), 3 ratate (Mateuţ – 2, Vaişcovici – 1). Nu a fost sancţionată cu nici o lovitură de la 11 metri.

×
Subiecte în articol: special dinamo