x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special FC Bihor, o echipă cu coloană vertebrală

FC Bihor, o echipă cu coloană vertebrală

de Marius Mihalcea    |    11 Aug 2009   •   00:00
FC Bihor, o echipă cu coloană vertebrală
Sursa foto: Revista Sport/

FC Bihor nu s-a numărat niciodată printre formaţiile cu pretenţii din fotbalul românesc. Iar în sezonul '88-'89, la startul căruia gruparea orădeană avea statutul de nou-promovată, cu atât mai puţin.

A 14-a apariţie a Bihorului pe prima scenă fotbalistică a ţării a fost însă o reuşită pentru trupa pregătită de-a lungul celor 34 de etape ale campiona­tului de nu mai puţin de trei antrenori, Viorel Mateianu, Radu Troi şi Ludovic Sătmăreanu, fiecare dintre ei secondaţi de Paul Popovici.

Trecând peste şocul îmbolnăvirii lui Viorel Mateianu, alături de care începuseră pregătirile, iar apoi păşiseră cu dreptul în campionat, "roş-albaştrii" au terminat întrecerea pe un onorant loc 7, poziţie pe care se mai situaseră în ediţiile '63-'64 şi '83-'84 şi care reprezinta cea mai bună performanţă pe plan intern a clubului.

Ca nou-promovată, FC Bihor a mizat în campionatul '88-'89 pe nu mai puţin de nouă debutanţi: M. Ciocan, Baba, Szeneş, Bode, Bălaj, V. Pop, Sălăjan, Borza şi Costea. Dintre aceştia, M. Ciocan, folosit în 30 de partide, Szeneş (28 de prezenţe) şi chiar Baba (21 de prezenţe) au fost printre oamenii de bază ai echipei. Mai mult decât atât, Ciocan a terminat pe locul trei în topul mediilor notelor acordate jucătorilor, fapt pentru care presa vremii îl vedea pe tânărul fundaş ca pe un posibil "selecţionabil" al naţionalei de seniori, el fiind deja component al echipei naţionale de tineret.

Dar Ciocan nu este singurul jucător al Bihorului care a primit aprecieri la finalul acelei ediţii de campionat. "Sigur, notele au doza lor de relativitate, dar Lăzăreanu, lide­rul formaţiei în clasamentul mediilor, în ciuda neîncrede­rii pe care o inspira la un moment dat, a fost un portar... cât doi. Bucico, chiar fără o clasare pe podium, a fost şi el un stâlp al apărării, iar de aici pornind, Bihorul şi-a clădit cea mai bună linie de fund după cele aliniate de Steaua şi Dinamo. Mujnai, jucător (atunci când se mobilizează) capabil să decidă singur soarta unui meci, a impresionat puternic în câteva partide, demonstrând limpede că şi în direcţia lui selecţionerii primei reprezentative ar mai putea să arunce câte o privire.

Ovidiu Lazăr, precutant şi exploziv, a fost în permanenţă un pericol pentru porţile adverse. Şi mai sunt: mai sunt un Bruckental - sigur şi sobru în intervenţii, un Tămaş - dispecer clarvăzător, fază de fază în slujba echipei. Iată aşadar un nucleu de 6-7 jucători cu o remarcabilă valoare intrisecă, unii dintre ei chiar strălucitori în câteva partide", nota ziarul Sportul în urmă cu 20 de ani în retrospectiva de la final de sezon, intitulată "Di­vi­zio­narele A la ora bilanţului".

Nici un cuvânt nu s-a scris însă în acea retrospectivă despre confruntarea cu cântec dintre FC Bihor şi Steaua, câştigată de bucureşteni in-extre­mis de bucureşteni, scor 3-2, deşi în minutul 89 al partidei orădenii conduceau cu 2-1. "Nu mai vreau să-mi amintesc de acea partidă, care a fost prelungită special de arbitru cu vreo 11 minute până când Steaua a întors rezultatul în favoarea ei. A fost o mare nedreptate ceea ce ni s-a întâmplat atunci, dar aşa stăteau lucrurile în acele vremuri, n-are rost să mai dezgropăm morţii. Din ce ştiu, adjunctul secretarului de partid pe judeţ stabilise cu arbitrul Gheor­ghe Constantin să nu oprească meciul până când nu câştigă Steaua", spunea acum câţiva ani eroul acelui meci Viorel Mateianu.
Linia de clasament
7. FC Bihor    34    13    6    15    40-46    32p

● Puncte realizate pe teren propriu: 23 (a pierdut câte 2p la Dinamo, Steaua, Oţelul, Victoria şi Flacăra, 1p la FC Inter).
● Puncte obţinute în deplasare: 9 (câte 2p la FC Farul şi ASA Tg. Mureş, câte 1p la FC Olt, Corvinul, Rapid, "U" Cluj-Napoca şi Oţelul).
● Golgeterii echipei: Ov. Lazăr - 10 goluri, Mujnai - 9 (3 din 11 metri), Szeneş - 5 (3 din 11 metri), Terheş - 4 (1 din 11 metri), M. Ciocan, N. Mureşan - câte 3, Tămaş - 2, Madoca, Bucico, Ile (din 11 metri) - câte unul; L. Ilie (Rapid) un autogol.
● Jucători folosiţi: 26; Tămaş - 34 de meciuri, Mujnai - 31, M. Ciocan - 30, Bucico, Szeneş, Ov. Lazăr - câte 28, Biszok - 27, Lăzăreanu - 26, Weissenbacher - 25, Bruckental, N. Mureşan - câte 24, Baba - 21, Mandoca, C. Georgescu - câte 16, Terheş - 14, V. Pop - 13, Bălaj - 12, Ile - 11, S. Pop - 10, Blid - 8, Bode, Breczki, Sălăjan - câte 2, Balazs, Borza, Costea - câte unul.
● Media notelor echipei: 6,15
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1. Lăzăreanu 6,88; 2. Mujnai 6,82; 3-4. Ciocan, Ov. Lazăr 6,31.
● Cartonaşe galbene: 45 (15 suspendări) - 14 jucători (cele mai multe: Szeneş, 7).
● Cartonaşe roşii: Biszok (în etapa a III-a), M. Ciocan (în etapa a XI-a), Bruckental (în etapa a XIII-a).
● A beneficiat de 9 lovituri de la 11 metri: 8 transformate (Mujnai 3, Szeneş, 3, Ile 1, Terheş 1), una ratată (Ile); a fost sancţionată cu 7 penalty-uri (5 transformate, 2 ratate).

×
Subiecte în articol: special