Disidenţii din România se bucurau de o atenţie deosebită din partea postului de radio Europa Liberă (REL). Dosarele lor conţineau toate informaţiile care puteau ajunge despre ei la realizatorii emisiunilor REL. Publicăm în continuare o parte a fişei lui Mihail-Horia Botez, om de ştiinţă român de renume internaţional.
ROMÂNIA ŞI VESTUL
Regimul comunist român, care este unul dintre cele mai represive din Europa de Est, nu este des criticat public aici. Impresia ar fi că Moscova îl tolerează pe Ceauşescu atât timp cât menţine rigoarea politicilor interne neostaliniste şi câtă vreme orice evoluţie într-o direcţie titoistă sau dubcekiană, altfel, ar putea provoca invazia.
Autorităţile române au un comportament ruşinos faţă de cetăţenii proprii care sunt membri ai comunităţii internaţionale de oameni de ştiinţă, de cercetători, şi noi suntem preocupaţi în mod legitim de posibilitatea ca ei să fie persecutaţi tocmai din cauza acestor conexiuni internaţionale; ei sunt daţi afară de la locurile de muncă şi nu li se acordă dreptul de a emigra ori li se interzice să ajungă la conferinţe internaţionale la care sunt invitaţi.
Un exemplu binecunoscut, care poate fi privit ca un "studiu de caz", este acela al profesorului Mihail-Horia Botez, un matematician care a devenit unul dintre cei mai mari experţi din lume în aspectele matematice ale statisticilor.
Profesorul Botez, căruia i s-a permis să meargă în America (fără soţie) în 1976, şi-a pierdut slujba în 1977 şi de atunci nu i s-a permis să ţină prelegeri la Harvard, Columbia ori oriunde în altă parte, în Vest, şi nu a fost lăsat să ajungă la Conferinţa de la Toronto în acest an. El doreşte să emigreze - un drept care le este garantat cetăţenilor sovietici. Guvernul român ar putea să-şi aducă aminte că nouă nici nu ne sunt necunoscute, nici nu suntem indiferenţi în privinţa acestor chestiuni.
Ataşez în continuare un curriculum vitae al profesorului Botez.
Curriculum vitae
● Nume: Botez, C. Mihail Horia
● Născut: Bucureşti, România, 1940, 18 noiembrie
● Naţionalitate: română
● Studii: Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti (masterat 1963)
Doctorat în matematici (subiect: Teoria probabilităţilor, matematică statistică, cercetare) la Institutul pentru Matematici al Academiei Române de Ştiinţe (Doctorat în 1966)
Formare în operaţiuni de cercetare la Institutul de Statistică al Universite Libre din Bruxelles, 1968.
Formare în predarea procesării de date la IBM - ROECE, Viena, 1970
Cercetare: Franţa, Germania de Vest, Italia, URSS, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Marea Britanie, SUA
Posturi: Cercetător asociat la Institutul pentru Matematici al Academiei Române de Ştiinţă (1963-1964) şi la Centrul pentru Statistică Matematică al Academiei Române de Ştiinţă (1964-1967).
Şef al Departamentului pentru Operaţiuni de Cercetare, Matematică şi Management, Procesare de Date (Sisteme de analiză şi programare pe calculator), CEPECA (1967-1970).
Profesor asociat la Academia pentru Studii Economice, catedra de Economie cibernetică, statistici şi cercetare (din 1967)
Profesor la Universitatea din Bucureşti - Studiul Sistemelor Informatice (1970)
Profesor asociat la Institutul de Arhitectură din Bucureşti (1971 ş)
Cercetător asociat la Centrul pentru Matematică Statistică, Institutul Central de Matematică, Bucureşti (1974 ş)
Secretar Executiv, Boardul Ştiinţific pentru Matematici Aplicate în Ştiinţele Sociale şi Politice (1973 ş)
Institutul Central de Matematică, Bucureşti.
Director al Centrului Internaţional de Metodologie pentru Studii ale Viitorului, Bucureşti (1974 ş)
Secretar executiv al Comitetului Naţional Român pentru Studii ale Viitorului (1973 ş)
Membru al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, membru al Centro Superiore di Logica e Sciense Comparate (Centrul pentru Logică şi Ştiinţe Comparate), Bologna, Italia, membru al Biroului Internaţional Ştiinţific al World Future Studies Federation (Federaţia Mondială a Studiilor pentru Viitor), Paris, Franţa.
Arhiva Open Society (Budapesta), Institutul de Cercetare al Radio Europa Liberă, secţia română.