Nicolae Ceauşescu dădea mereu indicaţii, fapt cunoscut în special de colaboratorii săi apropiaţi. Uneori, aceştia constatau că liderul suprem al partidului dovedea inconsecvenţă în deciziile sale. Un exemplu în acest sens a fost prezentat de Florea Dumitrescu, fost guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1984-1989.
PRIMUL ACT
Astfel, la sfârşitul anului 1987, Nicolae Ceauşescu a aprobat propunerile Ministerului de Finanţe, ale Băncii Naţionale a României şi ale Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară referitoare la decontarea prin compensare a unor plăţi restante (arierate) "dintre cumpărători şi furnizori, iar întreprinderilor la care plăţile nu se compensează cu încasările, pentru diferenţă să se acorde credite de compensare, rambursabile în 90 de zile".
Această operaţiune avea ca scop deblocarea sistemului de plăţi din România, afectat de restrângerea creditării şi de neîndeplinirea la timp, de diferite instituţii, a contractelor planificate. Printre cei afectaţi de creşterea treptată şi necontrolată a arieratelor se aflau cooperativele agricole de producţie, care nu reuşeau să îşi îndeplinească planurile de producţie impuse de la Bucureşti.
ACTUL DOI
Un an mai târziu, Florea Dumitrescu a propus aplicarea soluţiei respective şi pentru anul 1988, însă Nicolae Ceauşescu s-a opus şi a convocat imediat o reuniune-fulger a CPEx (17 martie 1989). În cursul şedinţei, s-a decis destituirea lui Florea Dumitrescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Neculai Ibănescu, viceprim-ministru al Guvernului, Gheorghe Paraschiv, ministru de Finanţe, şi Nicolae Eremia, preşedinte al Băncii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară.
După trei săptămâni de la decizia respectivă, Nicolae Ceauşescu a numit o comisie specială de anchetă, pentru a stabili modul cum au fost acordate credite în valoare de 40,7 miliarde de lei, de către Banca pentru Agricultură şi Industrie Alimentară, unor cooperative agricole de producţie. Acestea aveau dificultăţi financiare ca urmare a neîndeplinirii planurilor de producţie din anii precedenţi.
ACTUL TREI
În faţa comisiei de anchetă, conform documentului aflat la Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond CC al PCR - Cancelarie, dosar 46/1989, Florea Dumitrescu s-a disculpat în 18 mai 1989 astfel:
"În legătură cu Raportul de verificare al Comisiei de anchetă numită prin Decretul prezidenţial Nr. 46 din 6 aprilie 1989, menţionez următoarele: Doresc să subliniez că, în întreaga mea activitate, am acţionat permanent pentru înfăptuirea politicii partidului şi statului în domeniile de care m-am ocupat, să traduc în viaţă sarcinile, indicaţiile şi orientările tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al partidului, să aplic întocmai hotărârile de partid şi legile ţării.
Raportul întocmit de comisie reflectă corect faptele aşa cum s-au petrecut ele. Am semnat Raportul din decembrie 1987 privind "Situaţia financiară a unor unităţi economice şi propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii acestora", precum şi Raportul privind "Situaţia plăţilor restante ale unităţilor economice la data de 30 noiembrie 1988 şi propuneri pentru lichidarea acestora", ţinând seama de următoarele:
Unităţile economice de stat cu cont la Banca Naţională livraseră în cursul anului 1987 şi, respectiv, 1988, pe bază de contracte, cooperativelor agricole, diverse materii prime şi materiale, ca: îngrăşăminte chimice, energie electrică, combustibili şi altele, produse livrate şi chiar consumate, necesare îndeplinirii planului de producţie, fără ca acestea să le plătească, din lipsă de fonduri. Ca atare, cooperativele agricole, în momentul când s-au prezentat la Guvern rapoartele privind plăţile restante, erau deja datoare unităţilor de stat furnizoare, cărora le creau greutăţi financiare prin neplata livrărilor efectuate, conform contractelor. În Rapoartele menţionate mai sus, pentru care s-a primit aprobarea Guvernului, s-a precizat expres situaţia plăţilor restante ale unităţilor agricole cooperatiste şi s-a făcut propunerea ca numai plăţile pentru furnizori ale acestor unităţi să intre în compensarea datoriilor reciproce.
Acordarea de credite cooperativelor agricole de producţie în decembrie 1987 şi 1988 s-a făcut, aşa cum am arătat, pentru achitarea unor datorii existente deja, pentru stingerea unor obligaţii create în cursul anilor respectivi prin efectuarea unor cheltuieli de producţie şi neacoperite cu veniturile cooperativelor. În fapt, s-a înlocuit o datorie existentă a unităţilor agricole cooperatiste faţă de unităţile economice de stat cu una bancară.
Este adevărat însă că mi-a scăpat şi mie din vedere faptul că trebuia să menţionăm în rapoartele prezentate spre aprobare necesitatea elaborării unui proiect de Decret al Consiliului de Stat pentru acordarea creditelor prevăzute pentru unităţile agricole cooperatiste. Măsurile cuprinse în Raportul Comisiei vor contribui la îmbunătăţirea activităţii unităţilor agricole cooperatiste, vor întări ordinea şi răspunderea în aplicarea legilor statului. Regret ceea ce s-a întâmplat; am tras toate învăţămintele din criticile Conducerii şi din verificările făcute de Comisie şi voi ţine seama de ele în munca mea. În activitatea viitoare voi acţiona cu toată răspunderea pentru realizarea în spirit revoluţionar a sarcinilor ce-mi vor reveni, cu respectarea strictă a legilor ţării."
Citește pe Antena3.ro