x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Inter a făcut legea în Serie A

Inter a făcut legea în Serie A

de Delia Gomoescu    |    13 Iul 2009   •   00:00
Inter a făcut legea în Serie A

Deşi pe plan european 1989 a fost anul lui AC Milan, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, în Serie A au făcut legea "verişorii" de la Inter. La nouă ani de la ultimul lor titlu, "nerazzurrii" au disputat un campionat excepţional, doborând record după record.



Ediţia 1988-1989 a primei ligi italiene alinia la start 18 echipe, după ce timp de 21 de ani doar 16 formaţii evoluaseră pe prima scenă. Noul regulament de transferări permitea fiecărui club să angajeze trei jucători străini în loc de doi, cum fusese până în acel moment. Astfel, Frank Rijkaard s-a alăturat lui Ruud Gullit şi Marco van Basten pentru a completa celebra tripletă olandeză a lui AC Milan. Printre stranierii care au debarcat în Serie A în acel sezon s-au mai numărat brazilianul Alemao (Napoli), nemţii Lothar Matthaus şi Andreas Brehme (ambii Inter), argentinianul Claudio Caniggia (Verona) şi uruguayanul Ruben Sosa (Lazio).

Etapa de debut a fost programată abia la 9 octombrie 1988, din cauza Olimpiadei de la Seul, desfăşurată în luna septembrie. Cu toate că iniţial marile favorite erau considerate Napoli şi Milan, a fost destul de clar încă de la început că avea să fie anul lui Inter. Formaţia pregătită în acea perioadă de Giovanni Trapattoni a adunat 58 de puncte după disputarea a 34 de etape.

A fost un record în condiţiile în care pentru victorie se acordau atunci numai două puncte. Doar Napoli a reuşit o perioadă să ţină pasul cu furia "nerazzurra". Echipa marelui Diego Armando Maradona s-a pierdut însă pe parcurs şi a terminat sezonul pe locul doi, la 11 puncte de campioană, în timp ce pe trei a urcat Milan, devenită între timp regină a Europei. Inter şi Milan au reprezentat Italia în ediţia următoare a Cupei Campionilor, iar Napoli, Juventus, Atalanta şi Fiorentina au prins un bilet pentru Cupa UEFA.

În Cupa Cupelor a mers Sampdoria, din postura de învingătoare în Coppa Italia. Au luat drumul Seriei B Torino, Pescara, Pisa şi Como.
După un asemenea sezon, titlul de golgeter nu putea merge decât la un jucător al campioanei. Cu 22 de goluri, Aldo Serena a fost încununat cel mai bun marcator, în timp ce următoarele două locuri au fost împărţite de Careca (Napoli) şi Van Basten (Milan), ambii cu câte 19 reuşite.

Succesul "nerazzurrilor" nu a fost chiar surprinzător, judecând după ce jucători a avut la dispoziţie Giovanni Trapattoni. Walter Zenga, Giuseppe Bergomi, Andreas Brehme, Nicola Berti, Lothar Matthaus şi Aldo Serena sunt doar câteva din numele grele care au pus umărul la cucerirea celui de-al 13-lea scudetto pentru Inter. De altfel, mijlocaşul Sampdoriei, Giuseppe Dossena, şi-a scos pălăria în faţa noii campioane şi a reuşit să sintetizeze în câteva cuvinte întregul sezon '88-'89: "Această echipă ne face să ne simţim cu toţii ridicoli. În realitate ei aleargă, iar noi mergem la pas".

După triumful din 1989 au urmat însă 17 ani de pauză. Abia în 2006, în palmaresul lui Inter şi-a făcut loc un nou scudetto, şi acela cucerit "la masa verde", în urma scandalului Calciopoli. "Nerazzurrii" şi-au luat însă revanşa şi au câştigat şi următoarele trei titluri de campioană, ultimul chiar la finalul sezonului recent încheiat.

×
Subiecte în articol: special inter