Controversatul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, are un dinte împotriva ministrului Ritzi, pentru că nu i-a dat bani să organizeze cea de-a cincea ediţie a festivalului de bătut toaca, la Victoria. "Cântecul care zideşte" Festivalul Internaţional de Toacă se va desfăşura în perioada 6-8 iulie în oraşul braşovean Victoria.
Evenimentul costă în jur de 300 de milioane de lei vechi şi va avea loc anul acesta tot din bunăvoinţa Bisericii Ortodoxe locale, ca şi până acum. Ideea festivalului aparţine stareţului Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus şi lui Miron Cozma, manifestarea fiind dedicată copiilor şi tinerilor din România şi ţările ortodoxe învecinate.Deşi este deja al cincilea an în care la Victoria vin zeci de copii şi tineri, cu vârste între 3 şi 15 ani, să arate ce ştiu despre tradiţia ortodoxă milenară, nimeni nu s-a oferit până acum să sponsorizeze evenimentul. "Ministra Ritzi a sponsorizat tot felul de chestii pentru Elena Băsescu şi, culmea ironiei, ea este fiică de miner, bărbată-su e primarul Petroşaniului, iar ea, mare ministră venită din Valea Jiului, nu e interesată de acest eveniment.
Numai cu drumul lui Băsescu până la Huşi se putea sponsoriza festivalul. Sunt înscrişi peste o sută de copii din 27 de judeţe şi din alte patru ţări ortodoxe: Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Slovenia", se plânge Miron Cozma, coorganizator al evenimentului de la Victoria. Organizatorii au reuşit să strângă până acum în jur de 200 de milioane de lei vechi din sponsorizări ale confederaţiilor sindicale, dar mai au nevoie de bani. Copiilor şi însoţitorilor le-a fost asigurată cazarea prin bunăvoinţa stareţului Ilarion de la Sâmbăta de Sus, în 60 de camere, liderul sindical fiind şi ctitor al mănăstirii.
LIPSĂ DE INTERES. "N-a sponsorizat niciodată nimeni, nici măcar Patriarhia. Festivalul se desfăşoară cu binecuvântarea mitropolitului, da' nu bagă şi domnia sa mâna-n buzunar să scoată nişte bani... Avem binecuvântarea, mulţumim frumos! Ne-a ajutat Primăria Voluntari cu nişte ciocolată pentru copii şi, în rest, ce-am mai putut eu să vorbesc. Sindicatele CNSLR Frăţia, BNS şi Confederaţia Meridian", mai spune Cozma, supărat deopotrivă pe autorităţile statului şi pe cele bisericeşti.
În afară de bătut toaca, adolescenţii şi copiii care participă la eveniment au ocazia să-şi etaleze şi costumele populare, reprezentând zona din care provin în cadrul unui concurs pentru portul popular. Festivalul a fost înregistrat oficial la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în 2007, când ajunsese deja la cea de-a treia ediţie, dar nici după înregistrare nu a avut vreun sponsor.
Organizatorii nu au cerut oficial ajutorul ministerelor care-ar fi cointeresate în organizarea acestui eveniment cultural-religios pentru copii şi tineri, însă se aşteptau să se autosesizeze cineva de la conducerea ţării, fiind vorba despre sume infime comparativ cu cele astronomice care-au mers în buzunarele altor organizatori de evenimente. Anul trecut au participat copii din zece ţări, între care Grecia şi Rusia, recunoscute pentru tradiţia ortodoxă.