Plenara CC al PMSU în 8 mai 1989, convocată pentru dezbaterea proiectului "Legii partidelor politice" a abordat un cerc mai larg de probleme, referitoare la situaţia generală a partidului şi la procesele care se desfăşoară în sânul acestuia, precum şi la raporturile PMSU cu societatea ungară.
Tovarăşului Emil Bobu, Tovarăşului Ion Stoian, Tovarăşului Ioan Totu,
Plenara CC al PMSU în 8 mai 1989, convocată pentru dezbaterea proiectului "Legii partidelor politice" a abordat un cerc mai larg de probleme, referitoare la situaţia generală a partidului şi la procesele care se desfăşoară în sânul acestuia, precum şi la raporturile PMSU cu societatea ungară.
Plenara a hotărât, în principiu, convocarea în toamna acestui an a unei noi conferinţe naţionale a partidului, data exactă şi procedura alegerii delegaţiilor urmând să fie stabilite de viitoarea plenară din mai a.c.
Conferinţa naţională a PMSU ar urma să elaboreze o poziţie unitară a partidului în legătură cu viitoarele alegeri parlamentare, pentru consiliile populare şi pentru funcţia de preşedinte al Republicii.
Ea va fi chemată, de asemenea, să facă bilanţul politicii PMSU din ultimii cinci ani şi să aprobe proiectul unui "regulament" de funcţionare a partidului.
În cadrul plenarei au mai fost dezbătute şi aprobate propunerile privind renunţarea de către PMSU la atribuţiile pe care le-a deţinut anterior în problemele de cadre, ca şi la dreptul de a desemna candidaţi pentru Parlament. CC a acceptat, de asemenea, propunerea ca în viitor gărzile muncitoreşti să fie îndrumate şi controlate de Consiliul de Miniştri, şi nu de partid.
Dezbătând problema funcţionării "cercurilor reformei" în cadrul PMSU, Comitetul Central a luat poziţie în favoarea dreptului membrilor partidului de a-şi exprima opiniile, avertizând, totodată, împotriva organizării la nivel naţional a unor structuri, altele decât cele prevăzute de statutul partidului.
Plenara a salutat recenta înfiinţare a noii organizaţii a tineretului, Demisz - Uniunea Tineretului Democrat Maghiar - la congresul din luna aprilie a.c., care a înlocuit Uniunea Tineretului Comunist. Ea a hotărât, de asemenea, înfiinţarea unui "Forum de conciliere", în legătură cu care urmează să fie dată publicităţii declaraţia detaliată.
CC al PMSU a ascultat o informare despre starea sănătăţii preşedintelui partidului şi a hotărât eliminarea lui Janos Kadar din funcţia de preşedinte al PMSU, precum şi din calitatea de membru al Comitetului Central.
Mesajul scris adresat de CC al partidului ungar lui Janos Kadar, în legătură cu aceasta, va fi dat publicităţii ulterior.
În cercurile politice şi diplomatice de la Budapesta se discută că Janos Kadar şi-ar fi tăiat venele de la o mână, cu intenţia de a se sinucide, cu circa două săptămâni în urmă, din cauza intenţiilor de a-l face răspunzător pentru criza economică actuală, dar şi pentru rolul jucat în condamnarea la moarte a lui Imre Jagy.
În vederea ocupării funcţiei de preşedinte al partidului, a fost înfiinţată o comisie a CC al PMSU.
9 mai 1989, ora 20:00
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 59-60
Citește pe Antena3.ro