x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Parisul şi Bucureştiul, obiective ale Fondului Internaţional al Monumentelor

Parisul şi Bucureştiul, obiective ale Fondului Internaţional al Monumentelor

01 Iul 2009   •   00:00

La 1 iulie 1989, Matthew Rose, redactor la Fund Raising Management, scria despre atitudinea lumii occidentale faţă de moştenirea culturală sub forma monumentelor. România se găsea într-o ipostază singulară.



Fondul monumentelor încearcă să conserve istoria printr-o serie de proiecte, pe tot cuprinsul globului, protejând monumentele culturale.

De curând, World Monuments Fund (WMF - Fondul Internaţional al Monumentelor) a colaborat cu Guvernul francez pentru a restaura domul şi rotonda Domului Invalizilor din Paris. "Suntem în fapt parteneri cu Guvernul francez", spunea Bonnie Burnham, directorul executiv WMF.

"Guvernul francez sponsorizează lucrările pentru corectarea alunecării domului, iar noi restaurăm interiorul cu 2 milioane de dolari." Construit din ordinul lui Ludovic al XIV-lea în 1676, Domul Invalizilor adăposteşte rămăşiţele lui Napoleon şi ale altor lideri militari francezi. De-a lungul anilor, Domul, unul dintre reperele Parisului, a suferit o erodare treptată. O parte din lucrările interioare de restaurare s-au făcut la operele lui Jouvenet şi Charles de la Fosse, pictori din secolul al XVIII-lea.

WMF este finanţat de câteva fundaţii din Statele Unite şi primeşte donaţii din partea marilor corporaţii. În Franţa, WMF desfăşoară o campanie de promovare prin poştă, în reviste şi media. Proiectul va fi finalizat la sfârşitul lui 1989 sau începutul anului 1990.

Burnham spune că proiectul va strânge fonduri atât de la persoane private, cât şi din surse guvernamentale. Burnham speră că fondul, înfiinţat în 1965, şi care desfăşoară proiecte în Italia, Spania, Mexic, Statele Unite şi Insula Paştelui, "va opri dezastrul". "Dacă nu conservăm marile monumente le vom pierde pentru totdeauna."   

Un alt proiect WMF este publicarea lui Dinu Giurescu cu volumul "Distrugerea trecutului României", carte care documentează distrugerea oraşelor şi satelor din România de propriul Guvern. Lucrarea conţine 300 de fotografii de clădiri, înainte şi după distrugerea lor. Sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu, din 1984 şi până acum, Guvernul român a demolat şi a reconstruit 29 de oraşe şi aproape un sfert din centrul istoric al Bucureştiului, într-o încercare a oficialităţilor de sistematizare.   

"Chiar dacă se ştie în lume despre ceea ce se întâmplă în România, nu se poate face mare lucru fără un raport bine documentat", spune Burnham. "Vom distribui această lucrare organizaţiilor şi profesioniştilor din domeniu şi bibliotecilor pentru a iniţia un protest faţă de agresiunea generată de Guvernul României la adresa arhitecturii şi cetăţenilor acestei ţări. Asemenea atrocităţi nu trebuie să fie lăsate să continue."

×
Subiecte în articol: special