Au circulat ani de-a rândul felurite istorisiri avându-l ca erou pe Florea Ceauşescu ("nea Florică"), fratele conducătorului suprem, ziarist la Scînteia.
În realitate, omul era de mult bun-simţ, modest şi săritor, gata ori de câte ori îi stătea în putere să îşi ajute colegii. Când am scris "ori de câte ori îi stătea în putere" m-am gândit la faptul că, după câte vorbea gura lumii, nea Florică nu se afla în cele mai teribile graţii ale familiei conducătoare. Nu făcea însă caz de lucrul ăsta, aşa după cum nici aere de "os domnesc" nu îşi dădea. În schimb, consimţea, fără multă vorbărie, să se ducă pe teren, la anchete "cu probleme", ştiind foarte bine că nimeni dintre ştabii locali sau centrali nu va îndrăzni să îi sufle în ciorbă, să îl contrazică sau, mai rău!, să îi ceară să închidă ochii la mişmaşuri. Mai ales sub pretextul atât de des folosit în "iepocă": "Să nu scriem despre chestii de-astea, ca să nu îl supărăm pe Tovarăşul!".
Aşa se face că, la o documentare într-un judeţ al ţării unde erau şi "unele probleme", dar şi dotări de protocol mai aparte, într-o brigadă a Scînteii (termen încetăţenit al presei vremii), care trebuia să analizeze la faţa locului, a fost cooptat şi nea Florică. Brigada cu pricina era condusă de însuşi şeful secţiei "Viaţă de partid" a ziarului, Constantin Moraru, zis "Jo", băiat sufletist şi cu un foarte dezvoltat simţ al umorului. (Profit de ocazie spre a spune pe şleau un lucru: nu toţi cei care au lucrat în presa acelor ani au fost, neapărat!, nişte violatori de conştiinţe. Pur şi simplu, au fost oameni reali, cu plusurile şi cu minusurile lor, care s-au aflat în situaţii reale, cu binele şi cu răul lor!).
S-a deplasat, aşadar, brigada Scînteii la faţa locului, a analizat cu spirit de răspundere şi cu înaltă exigenţă revoluţionară situaţiile semnalate şi, bineînţeles, a tras toate concluziile ce se impuneau. După care, nişte organe locale au socotit că este necesar să răspundă ajutorului principial pe care tovarăşii de la organul central de presă al partidului l-au acordat, cu o masă frugală şi justă. Odată încheiată masa tovărăşească, convivii s-au despărţit, fiecare apucând-o pe potecile lui. Care poteci, după un asemenea festin tovărăşesc, erau ceva mai întortocheate şi mai şovăielnice. Mai cu seamă potecile pe care o apucase ARO-ul din dotarea Scînteii.
Faptele nu puteau trece neobservate de un tovarăş miliţian, vigilent şi treaz, mereu la datorie. Numai că, ce să vezi?!, ARO-ul ăla, parcă de-al naibii, nu voia să tragă pe dreapta şi se tot fofila. Vigilent nevoie-mare, tovul de la Miliţie s-a aburcat pe motocicleta din dotare şi s-a luat după fugari. Într-un târziu, plictisiţi, probabil, să se mai hârjonească pe cele potecuţe cu "organul de Miliţie", "scânteietorii" au tras pe dreapta. Nu înainte însă, de a opera o mică modificare: l-au aşezat pe nea Florică pe scaunul şoferului, ba i-au pus şi o pereche de ochelari negri, uite-aşa, ca să fie mai important!
Agentul s-a proptit bine pe cele două picioare din dotare şi le-a cerut pe ton imperativ actele la control.
- Tovule dragă - l-a luat Jo cu binişorul - noi suntem de la Scînteia, am fost la voi în judeţ, într-o acţiune de control şi acum suntem grăbiţi să ajungem la redacţie, să scriem articolul care trebuie să apară chiar în ziarul de mâine.
Articolul ăsta este cerut de conducerea superioară de partid şi de stat, personal de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu!
- Scînteia-nescînteia - le-a retezat-o cu ţâfnă "organul de Miliţie" -, dar şoferul vostru a încălcat regulile de circulaţie şi trebuie să îl amendez.
- Măi omule - l-a luat cu vorbă subţire Jo - nu pricepi că n-a făcut-o de capul lui? Uite, eu sunt Constantin Moraru, şeful secţiei Viaţă de partid de la Scînteia, eu i-am ordonat să facă asta, pe mine să mă amendezi.
- Nici pomeneală! Şoferul să îmi prezinte imediat actele la control. Ce, crede că dacă are ochelari negri e scutit de medic să ia amendă?!
- Bine dom'le - s-a făcut Jo a fi fost convins - dă-i tovarăşului miliţian permisul de conducere şi buletinul de populaţie.
Nea Florică se execută, miliţianul îi ia buletinul şi citeşte: "- Nume Ceauşescu; prenume - Florea; născut - comuna Scorniceşti, judeţul Olt". Pe măsură ce citea, super-vigilentul "organ" făcea feţe-feţe. Simţindu-l, Jo i-a pus o mână pe umăr şi cu glas ferm l-a apostrofat:
- Mă nefericitule, păi dacă noi îl avem şofer pe fratele lui Nea Nicu, atunci noi cine mai suntem, dobitocule?
S-au urcat apoi în maşină şi duşi au fost!...
Citește pe Antena3.ro